Da sam organizovala šverc kokaina, bolje bih prošla: Završna reč profesorke Petrović o aferi “Indeks”

J. Ilić

15. 10. 2019. u 16:07

Да сам организовала шверц кокaина, боље бих прошла: Завршна реч професорке Петровић о афери “Индекс”

Foto: N. Ž.

Profesorka Krivičnog prava, optužnicom je označena kao jedna od glavnih u lancu kupoprodaje ispita i diploma
SMEDEREVO - "U ovom slučaju nema dokaza za presuđenje, čak ni za pokretanje postupka. Reč je o političko-policijskoj nameštaljki. Ni o jednoj aferi se nije se toliko i na ovaj način pisalo. Od svih mafija se odustalo, i to čak i od najopasnijih, i donete su oslobađajuće presude. Ni u jednoj, kao u "indeksu", tužilaštvo nije predložilo zatvor od skoro 200 godina. Da sam organizovala šverc kokaina, bolje bih prošla".

Pročitajte još: Ispovest čoveka koji je otkrio aferu “Indeks”: Mučili su me i maltretirali mi ćerku, ali opet bih uradio isto


Ovo je, pred Višim sudom u Smederevu na suđenje optuženima za korupciju na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, u svojoj završnoj reči, pored ostalog, rekla optužena Dragana Petrović.

Profesorka Krivičnog prava, optužnicom označena kao jedna od glavnih u lancu kupoprodaje ispita i diploma, tvrdi da tokom glavnog pretresa nisu izvedeni dokazi da je uzimala novac za lažiranje ispita.

- Ova lažna optužnica ima jednu osnovnu svrhu- da se odbrani početna teza policije i tužilaštva da je na Pravnom fakultetu u Kragujevcu postojala organizovala kriminalna grupa za prodaju ispita, na čijem čelu sam bila ja, "šefica mafije", koja povlači konce i zgrće ogroman novac. Priča o automobilu od 100.000 evra, nakitu, slikama od 3,5 miliona evra, čega inače nema - sve se savršeno uklapalo u orkestriranu medijsku kampanju protiv mene i mojih kolega, kazala je optužena.

Ona je navela da su profesori oklevetani u javnosti a "medijska, cirkuzantska predstava predstavljena kao beskrompromisna borba protiv korupcije".

Optužena profesorka ocenila je da su mediji od afere "indeks" napravili senzaciju, zbog koje su profesori izgbili dugo sticani ugled, i osuđeni unapred jer su u očima javnosti odmah bili krivi.

- Objavljivane su moje fotografije sa punim imenom i prezimenom uz tekstove pretrpane lažima. Ubicama i silovateljima objavljuju samo inicijale, a meni? Snimak na kome, navodno, primam novac je postao sinonim za korupciju. I sve na temelju nečijih izjava i uz pakovanje dokaza smederevske policije, kazala je optužena.

Ona je postupak nazvala "policijskom nameštaljkom", da je praćena i snimana nezakonito šest meseci, kako u kabinetu, tako i u stanu, spavaćoj sobi, sa porodicom . Ona je još navela da "neka važna imena ljudi iz politike i pravosuđa niko nikada nije pomenuo".

- Ovaj proces je pojeo sam sebe. Onaj koje je napravio ovakvu optužnicu, on je i uništio, kao i naše živote. Iskorišćena sam kao žrtveni jarac jer niko nije imao da mi čuva leđa. Bila sam u pritvoru 298 dana, imala "specijalni" tretman u Centralnom zatvoru, gde sam čistila toalet i ribala pod od krvi onih koji su pokušali samoubistvo.

Optužena Petrović je u završnoj reči predložila da sud donese oslobađajuću presudu, a tužilaštvu "zahvalila" na predloženoj kazni od 11 godina zatvora.

- Ne, nije u pitanju teško ubistvo, zločin protiv čovečnosti ili terorizam. Sa ovakvom optužnicom i završnom reči, očekivala sam smrt vešanjem na trgu u Smederevu ili u rodnom Kragujevcu kod Krsta, završila je optužena profesorka.

Iznošenje završnih reči odbrane počelo je u septembru, a trebalo bi da se završi narednog meseca. Bivša pomoćnica ministra za visoko obrazovanje, profesorka u penziji Emilija Stanković, zbog izostanka jednog od branilaca, juče je zatražila da završnu reč iznese 30. oktobra, što je sudsko veće uvažilo.

Suđenje profesorima za primanje mita i kupoprodaju ispita i diploma počelo je 2009. godine, a prvostepena presuda očekuje se kraja ove godine.

KORUPCIJA U PROSVETI, A NE MITO?


Branilac optužene Dragane Perović, Aleksandar Guberinić, potencirao je da su dokazi prikupljani angažovanjem prikrivenog islednika nezakoniti, da navodi iz optužnog akta nisu dokazani, kao i da Tužilaštvo postupa nezakonito jer ne postupa po zakonu koji je važio u vreme izvršenja krivičnog dela, a po kome bi jedino moglo da se sudi za korupciju u prosveti, za šta je, inače, nastupila aspolutna zastarelost.

OPTUŽNICA

Profesorka Dragana Petrović optužena je da je zahtevala i dobila ukupno 7.900 evra, 2.700 nemačkih maraka, unikatnu zlatnu narukvicu i automobil marke "bmv" da bi, navodno, studentima upisivala prelazne ocene bez izlaska na ispit. Inače, dr Dragana Petrović zaposlena je kao naučni saradnik na disciplini krivično pravo na Institutu za uporedno pravo u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

5C

16.10.2019. 09:02

Znaci snimljena je i jos ima obraza da se ovako brani?!Svima koji se ne pokaju i negiraju zlodjelo,dosuditi maksimalnu kaznu.Nego sta je sa onima koji su dobili diplome na ovaj nacin?Da li ce i oni odgovarati?