Vršnjačko nasilje nad Stefanom Maksimovićem (17), gimnazijalcem kog su brutalno pretukla osmorica vršnjaka, uzburkalo je varoš na Drini, a na površinu je isplivala poražavajuća svakodnevica velikog broja školaraca.

Tako je dojučerašnja javna tajna postala tema „broj jedan“ u Bajinoj Bašti: jedan deo dece, maloletnika, dane provode opijajući se u lokalnim kafićima, neki od njih već imaju status i imidž lokalnih dilera „trave“ pokazujući nameru da „uznapreduju“ u kriminalnoj „karijeri“, a ova saznanja postala su „crveno svetlo“ za reakciju nadležnih.

- Zar bi trebalo da čekamo da nečija majka zakuka, kada dete nastrada? Na sreću, Stefan se oporavlja iako su ga osmorica vršnjaka brutalno pretukli, u čemu im je pomogla i jedna devojka! Brine, međutim, odsustvo sluha za veliki problem u celom lancu odgovornih, od policije, preko medicinara do građana – objašnjava Katarina Maksimović, tetka pretučenog mladića – Protiv napadača na Stefana i na njegovog brata blizanca Nikolu, protiv vlasnika kafića koji maloletnicima služi alkohol, kao i protiv lekara koji nisu ispoštovali procedure u dijagnostici i lečenju povređenog deteta podnećemo krivične prijave.

Pročitajte još - GRUPA UČENIKA TERORIŠE BAJINU BAŠTU: Osmorica tukla mladića i unakazili ga iz čiste obesti

Pored toga, Katarina Maksimović ističe da će otići i kod načelnika policijske stanice u Bajinoj Bašti, kako bi nadležnima otkrila svoja saznanja o aktivnostima nekolicine ovdašnjih školaraca.

- Primera radi, Stefanu nije urađena nikakva dijagnostika. Nigde nije zabeleženo da je više puta pao u nesvest. Samo mu je dat uput, da se javi psihologu. I to za 20 dana! Devojka koja je učestvovala u tuči je pretila Stefanovom bratu Nikoli, da će „ih ubiti“ ako nasilje prijave policiji – dodaje Katarina – Meni je svako dete jednako važno. Ovo radim, da sutra neko ne nastrada i da nadležni napokon progledaju, da stvore normalne uslove za život dece.

Podsetimo, osmorica srednjoškolaca i jedna devojka su u subotu uveče zakazali tuču sa drugom grupom školaraca ispred zgrade opštine. Kada se „suparnici“ nisu pojavili, otišli su pred loklani kafić gde je trajala proslava rođendana. Stefana, odličnog đaka i sportistu, po svoj prilici odabrali su nasumično. Odvukli su ga na drugu stranu ulice gde su ga brutalno pretukli nogama i rukama. Njegov brat Nikola je pokušao da mu pomogne, ali kada je krenuo ka izlazu iz kafića, gurnuli su ga kroz staklo od vrata. Pukom srećom, incident je prošao bez povreda opasnih po život dvojice školaraca.

BALKANSKA PRAVILA

Svi u lancu nadležnih ovaj slučaj olako su shvatili. Stefanova porodica ističe da medicinari uprkos očiglednim Stefanovim povredama i desetinama udaraca u glavu, nisu uradili - nikakvu dijagnostiku. Čak je i policija, tvrde, naknadno uzela izjave od učesnika.

- Vlasnik lokala, pored toga što služi alkohol maloletnicima i nema obezbeđenje iako organizuje žurke, vukao je za kragnu i vrat Stefanovog brata Nikolu, koji je prethodno kroz staklo gurnut na ulicu pri čemu mu je posečena ruka. Tražio je da mu plati razbijeno staklo! – ispričali su Maksimovići.