NEJASNA OKOLNOST SMRTI RADNIKA: Šta je radio na drobilici i kako je propao kroz njen otvor

S. M. JOVANOVIĆ

02. 10. 2019. u 13:02

НЕЈАСНА ОКОЛНОСТ СМРТИ РАДНИКА: Шта је радио на дробилици и како је пропао кроз њен отвор

Kamenolom gde je stradao Miloš Đukić

Nastavljena istraga nesreće na kamenolomu kod Negotina gde je nastradao Miloš Đukić. Upao u drobilicu za kamen i na mestu ostao mrtav. Nije bio neiskusan u poslu
MILOŠ Đukić (31) iz Ljiga nastradao je u kamenolomu Smiljkova glava kod Štubika, nadomak Negotina, pod još nerazjašnjenim okolnostima. On je upao u drobilicu za kamen i na mestu ostao mrtav.

Ovaj radnik preduzeća MMF kop d.o.o. iz Sjenice, koja je na Smiljkovoj glavi bila podizvođač radova "Štrabagu", nije bio neiskusan radnik. Kao rukovalac mašinama radio je godinama, a u kamenolom kod Štubika došao je nedavno.

- Još prikupljamo dokumentaciju i obavljamo istražne radnje kako bismo utvrdili šta se tačno dogodilo u ponedeljak ujutru u ovom kamenolomu. Nejasne su okolnosti pod kojima se on našao u drobilici, a niko od prisutnih nije video kada se on popeo na nju - kaže za "Novosti" Milanko Savić, načelnik Odeljenja geološke i rudarske inspekcije Sektora za geologiju i rudarstvo Ministarstva rudarstva i energetike.

Pročitajte još - JEZIVA SMRT: Radnika samlela drobilica za kamen

Nesreća se dogodila oko 8.10 u ponedeljak, 30. septembra. Kako su nam potvrdile i Miloševe kolege, u tom trenutku još uvek nisu krenuli sa eksploatacijom kamena, već je svako od njih pripremao svoje mašine za rad. Đukićev bager je bio na etaži na platou.

- Mašina je bila ugašena, a njega nigde nije bilo. Mislili smo da je otišao u toalet, ali kako se nije pojavio pozvali smo ga motorolom. Zvuk se začuo na traci drobilice, gde je ležalo i njegovo beživotno telo - kažu radnici u ovom kamenolomu.

Drobilica "metso", jedna od većih, u tom trenutku nije radila. Da jeste, samlela bi nesrećnog radnika. On se, očigledno, popeo na drobilicu, ali zašto, to još niko ne može da kaže. Propao je kroz rupu rotora, odnosno kroz otvor drobilice koja melje sve potrebne granulacije materijala.

- Nastradali ima više godina iskustva na ovim poslovima, uredno je prijavljen. U ovoj fazi istrage prikupljamo sve relevantne činjenice i okolnosti koje su dovele do ove tragedije. Kad se sve prikupi, predmet se dostavlja Osnovnom javnom tužilaštvu u Negotinu na čijoj se teritoriji nalazi kamenolom - dodaje načelnik Savić.

BEZBEDNOSNE PROCEDURE

NIKO u ovom trenutku ne može da kaže šta je Miloš Đukić radio na drobilici i kako je propao kroz njen otvor u trenutku kad još nisu krenuli da eksploatišu kamen, doziraju ga bagerom i melju u drobilici. Radnici u kamenolomu kažu da se dešava da se kamen zaglavi, ali se tada obavezno zbog bezbednosti i zaštite na radu drobilica zaustavlja, uključuje osigurač, a onda se mašina ručno odglavljuje. Da li je to i sada bio slučaj, pokazaće istraga koja je u toku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Đurđa

02.10.2019. 16:13

Važi, kao i uvek niko ništa ne zna, svi se prave mutavi a nesrećni radnik je za sve kriv...

Dusan

03.10.2019. 15:25

Decko je rodom iz Belanovice, ostao je bez majke Mislim posle godine a bez o a nekoliko godina ranije, tuzno, ostala kuca prazna, poznavao Sam ih, vise roditelji nego njega, slava mu. Dusan Janus, UK.