JEZIVA SMRT: Radnika samlela drobilica za kamen

S. M. JOVANOVIĆ - B. PUZOVIĆ

ponedeljak, 30. 09. 2019. u 10:43

ЈЕЗИВА СМРТ: Радника самлела дробилица за камен

Kamenolom u kojem se dogodila nesreća

Stradao Miloš Đukić (31) iz Ljiga, u Smiljovoj glavi, kod Štubika, nadomak Negotina. Telo pronašle kolege koje su krenule u potragu kada su primetile da ga nema

MILOŠ Đukić (31), iz Ljiga, radnik MMF kopa D.O.O. iz Sjenice poginuo je juče ujutru oko 8 časova, u kamenolomu Smiljova glava, kod Štubika, u blizini Negotina, kada je upao u drobilicu za kamen! Njegovo telo pronašle su kolege iz "Štrabaga", budući da je Miloševa firma bila podizvođač radova.

Istraga tek treba da pokaže šta se tačno dogodilo ovom mladom čoveku, koji je na kamenolomu radio jedva nedelju dana. Nadležni nam nisu dozvolili fotografisanje mesta nesreće, rekavši da je uviđaj u toku.

- Popili smo jutros kafu i otišli na posao. Svako je radio za svojom mašinom. U jednom trenutku smo videli da ga nema, ali smo pomislili da je možda otišao do toaleta. Pozvali smo ga motorolom i shvatili da je u drobilici - pričaju radnici koji nisu želeli da im navodimo imena.

Miloš je, vele oni, ležao na traci drobilice. Radnici u ovom kamenolomu pretpostavljaju da je propao kroz rotor rupu, pravo na traku koja odvozi usitnjen kamen. O nastradalom radniku, iako ga ne poznaju dovoljno, imaju reči hvale. Kažu da je bio vredan i marljiv, ali i da je nekoliko puta upozoren zbog nesmotrenosti koje su se ticale upravo zaštite na radu.

- Nismo ni počeli da radimo, proveravali smo mašine kad smo videli da ga nema. Začuvši motorolu u drobilici potrčali smo da vidimo šta se desilo, da li mu treba pomoć i videli ga mrtvog na traci. Užasno je ovo tragedija - dodaju.

Drobilica za kamen jedna je od većih, marke "metso". Kada se desi da se kamen zaglavi, drobilica se zaustavlja, rukovaoci mašine uključuje osigurač i kamen se ručno odglavljuje. Dešavalo se, vele, da to rade i ovih dana, ali uvek se u pomoć pozove neko od kolega. Niko od njih ne isključuje mogućnost da se kamen, možda, i sad zaglavio u mašini, ali im nije jasno zašto ih Miloš nije pozvao.

Miloš Đukić


- Đukićev bager je bio na etaži na platou kamenoloma. Isključio je bager i otišao u drobilicu. Ne znamo zašto nas nije zvao kad smo bar deset i više puta odglavljivali tu mašinu - pitaju se kolege.

Meštane Kalanjevaca, kod Ljiga, sela u kojem je živeo Đukić, potresla je vest o stravičnoj pogibiji. Miloš je, kažu njegovi drugovi, u potrazi za poslom otišao u Negotin, gde je kao vozač skipa i utovarivača radio oko četiri godine. Nije, kažu, mogao bez rodnog kraja, barem jednom mesečno dolazio je u Kalanjevce i Ljig, da se vidi sa svojima i društvom.

- U decembru prošle godine umrla mu je majka, ranije je ostao i bez oca, pa je živeo sam i sada se njegovom preranom, iznenadnom i jezivom smrću njihova kuća praktično gasi - kažu žitelji Kalanjevaca. - Bio je divan momak, svakom spreman da pomogne, za drugove bi i život dao, ako zatreba. Prvi bi se našao kad je trebalo, naročito kad su neki teški fizički poslovi u pitanju. Jeziv je način kako je poginuo, bio je odličan mašinista, savestan radnik, zar njemu da se to desi.


Pročitajte još: NESREĆA NA IBARSKOJ MAGISTRALI: Lančani sudar dva kamiona i automobila, jedna osoba povređena


Omiljen je Miloš bio među mladima u Ljigu i okolini. Još se ne zna kada će biti sahranjen, sve zavisi od istrage u Negotinu. Rodbina i prijatelji okupljaju se u njegovoj porodičnoj kući u Belanovici. Njegova rođena sestra udata je u Kalanjevcima, ali su otišli u Negotin, da preuzmu telo, a potom organizuju sahranu.

- Koliko znamo, trenutno devojku nije imao, ali je razmišljao da zaradi nešto novca od rada na terenu, da se skući, zasnuje brak - kažu, vidno utučeni, njegovi drugovi. - Još ne možemo da verujemo da Miloša više nema.


POLICIJA I INSPEKCIJA

NA lice mesta odmah je izašla policija, kao i hitna služba negotinskog Zdravstvenog centra, čiji su lekari mogli jedino da konstatuju smrt ovog mladog čoveka. U kamenolom su došli i predstavnici Odseka rudarske inspekcije Sektora za geologiju i rudarstvo Ministarstva rudarstva i energetike, koji su obavili uviđaj kako bi videli šta je uzrok ove tragedije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Borsa

30.09.2019. 13:25

@ - To su ga gurnuli namerno-u kamenolom je težak posao i mnogo se čačkaju radnici..