NOVI NAPAD: Zapaljena kuća Srbina iz Kline

D.Zečević

27. 09. 2019. u 09:20

НОВИ НАПАД: Запаљена кућа Србина из Клине

Foto: D.Z.

U noći između četvrtka i petka u centru Kline zapaljena je kuća Draga Konića

U noći između četvrtka i petka u centru Kline zapaljena je kuća Draga Konića. Prema rečima Božidara Šarkovića predsednika Privremenog organa opštine Klina u trenutku požara u kući nije bilo nikoga jer je vlasnik kuće preminuo i u njoj ne živi niko duži vremenski period što ukazuje da je požar podmetnut.


- Iako su policijske i vatrogasne jedinice izašle na teren i požar je ugašen oko tri sata posle ponoći, vatra koja je odnela krovnu konstrukciju uznemirila je šestočlanu porodicu Pešić koja živi u blizini odnosno Aleksandra i Vesnu Pešić sa četvoro dece - ističe Šarković uveren da je pomenut atak na imovinu Srba u Klini reakcija na govor predsednika Aleksandra Vučića da Srbe na Kosmetu treba zaštititi.

Naime, on dodaje da su povratnici koji samo žele da ostanu da žive u svojim domovima godinama izloženi napadima na svoju imovinu ali i živote kao i da su u potpunosti nezaštićeni.Iako policija posle incidenta izađe na uviđaj svi ti napadi po pravilu ostanu nerešeni a počinioci nepronađeni.


PROČITAJTE JOŠ: Kosovski teroristi hteli da udare i na Dečane


Atak na srpsku imovinu u Klini u kojoj je do 1999. godine živelo više od 8000 Srba dok ih sada ima svega par stotina, najoštirje je osudio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. U saopštenju za javnost Đurić ističe da izazivanje požara na kući povratika ima za cilj a zastrašivanje malobrojnih Srba koji su ostali da žive u tom gradu i okolnim selima.


- Svet treba da čuje da se dve decenije od okončanja sukoba na Kosovu i Metohiji srpske kuće i dalje pale, i da pošast mržnje i ekstremizma u našoj južnoj pokrajini nije suzbijena - navodi se u saopštenju za javnost direktora Kancelarije za Kim i dodaje da je jasno da u ovom, kao ni u prethodnim slučajevima uništavanja srpske imovine u Klini, nije došlo do samozapaljivanja.DESET PALjEVINA ZA GODINA DANA


U saopštenju za javnost , Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM podseća da je u proteklih godinu dana samo na području opštine Klina zabeleženo desetak paljevina srpskih kuća i drugih napada na srpsku imovinu, što svedoči da je reč, ne o spontanim deliktima pojedinaca, već o osmišljenom zločinačkom scenariju. On je apelovao na sve albanske političke činioce da ne koriste predizbornu kampanju u Pokrajini za upućivanje poruka mržnje i podsticanje napada na Srbe i njihovu imovinu, jer su, kako navodi, mir i suživot od vitalnog interesa za budućnost oba naroda.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Vatro Marx

27.09.2019. 18:09

Srpska vlada puno prica , puno obecava Vucictreba zastititi, da upravu ti Vucicu i Djuricutakodje sta briga svijet za Kosmet, Svijet tovec 20 godina, vi ste odgovorni jer jos nistaniste preuzeli, zalosno i sramno.

Rimiwald Wolf

27.09.2019. 22:00

@Vatro Marx - Sve se vrača sve se plača,sada svi plaču i kukaju zbog posljedica no ne razmišljaju o uzrocima koji su posijani davno prije.