Zaplenjeni antički predmeti stari više od 2. 000 godina

Tanjug

četvrtak, 19. 09. 2019. u 11:21

Заплењени антички предмети стари више од 2. 000 година

Foto upravacarina.rs

Antički predmeti otkriveni su u automobilu koji je vozio Makedonac

PREŠEVO - Antički predmeti stari više od dve hiljade godina otkriveni su na graničnom prelazu Preševo u automobilu koji je vozio Makedonac, saopštila je Uprava carina.


Slučaj je otkriven 17. septembra kada su dežurni carinik i policajac na ulazu u zemlju detaljno pregledali automobil italijanskih registarskih oznaka kojim je upravljao 54-godišnji makedonski državljanin.


Na zadnjem sedištu, u putnoj torbi sa ličnim stvarima, otkriveno je sedam kamenih predmeta arheološke vrednosti. Reč je o pet predmeta od žuto-braon ćilibara i dva mermerna predmeta sa stilizovanim predstavama žene, muškarca i konja izvedenih u tehnici duboreza, kao i jedne kamene posude u obliku vaze.


Većina figura teži između 300 i 400 grama, dok je najveća izrazito stilizovana predstava glave i poprsja muškarca sa naglašenim delovima (oči, nos, usta, kosa i grudi) teška 2,5 kilograma.


PROČITAJTE JOŠ: Na niškom aerodromu zaplenjena garderoba vredna pola miliona


Vozač je službenicima rekao da je predmete dobio od svog prijatelja, koji ih je otkrio u blizini Strumice i da je imao nameru da ih odnese u Italiju gde živi kako bi krasili njegov dom.


S obzirom da se radi o antičkim predmetima čiju starost i vrednost je moguće utvrditi samo stručnom ekspertizom, konsultovano je Odeljenje za arheologiju Narodnog muzeja u Vranju, koje je potvrdilo da je reč o predmetima iz helenističke ere starim oko 2.500 godina.


Pošto se radi o stranom državljaninu, Prekršajni sud u Preševu je u hitnom postupku doneo odluku da putnik koji je pokušao da prokrijumčari antikvitetne predmete bude kažnjen novčanom kaznom, a kako vrednost prekršaja prevazilazi trećinu vrednosti vozila u kome su predmeti pronađeni, zadržan je i automobil ''golf 3 karavan''.


Presudom je odlučeno i da predmeti budu trajno oduzeti i predati Narodnom muzeju u Vranju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije