OZBILjAN PROPUST U RAČI KRAGUJEVAČKOJ: Devojčica (2) popila asepsol!

M. L.

18. 09. 2019. u 19:10

ОЗБИЉАН ПРОПУСТ У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈ: Девојчица (2) попила асепсол!

Ilustracija Foto: Depositphoto

Vaspitačica u obdaništu "Naša radost" opasnu tečnost, koja je bila u flašici za vodu, dala detetu. L. R. (2) u bolnici, ali je stabilno

DVOIPOGODIŠNjA devojčica L. R. iz Rače Kragujevačke otrovala se u vrtiću asepsolom koji joj je dala vaspitačica, misleći da je voda. Devojčici je pozlilo, pa je hitno prevezena na Pedijatrijsku kliniku Kliničkog centra u Kragujevcu. Njeno stanje je sada stabilno, potvrdio je za "Novosti" njen deda Tomislav Veljković.

Nemili događaj zbio se između 14 i 15 časova, u Predškolskoj ustanovi "Naša radost" u Rači Kragujevačkoj. Devojčica je ožednela, a vaspitačica joj je dala da pije iz flašice za vodu od pola litra. Umesto vode, u njoj se nalazilo dezinfekciono sredstvo asepsol. Devojčici je ubrzo pozlilo, počela je da povraća, loše se osećala, pa su vaspitačice pozvale majku. Ona je dete odmah odvela kod lekara, u Dom zdravlja u Rači, a odatle je prevezno u Kragujevac.

PROČITAJTE JOŠ - TRAGEDIJA U POŽAREVCU: Devojčica umrla od trovanja?

Kako nezvanično saznajemo, vaspitačica, koja je dala opasnu tečnost detetu, radila je u drugoj smeni, i da bi proverila sadržaj flašice, pozvala je koleginice iz prve smene, koje su joj rekle da je unutra asepsol. O propustu je odmah obavestila upravu vrtića, a direktorka je obavestila nadležne organe.

Devojčica u KC Kragujevac Foto Privatna arhiva

- Detetu je tečnost data greškom. Ne znam kako se to dogodilo, ali ćemo i to utvrditi - kaže za "Novosti" Ljubina Jeftić, direktorka Predškolske ustanove "Naša radost". - Biće pokrenut disciplinski postupak i utvrdićemo ko je odgovaran za ovaj propust. Obavešteni su nadležni organi i oni dalje rade svoj posao.


IZBEGNUT FATALAN ISHOD

ASEPSOL sadrži otrovnu supstancu benzalkonijum-hlorid, koji može biti fatalan, ako se popije u većim količinama. Sreća je što je devojčica popila samo nekoliko gutljaja. Do zabune je došlo verovatno i zato što ovo dezinfekciono sredstvo nema jak miris.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije