Početak suđenja Igoru Stamenkoviću, optuženom za krađu testova iz matematike za malu maturu u junu ove godine, odložen je danas u Višem sudu u Beogradu za 22. oktobar.

Pročitajte još: Preporuke zaštitnika građana: Testove za malu maturu da štampa država

Do odlaganja je došlo na molbu branioca kako bi se pripremila odbrana, jer je tek danas i njemu i Stamenkoviću uručen optužni predlog tužilaštva.

Stamenković se na saslušanju u tužilaštvu nakon hapšenja branio ćutanjem, a na suđenju će moći javno da iznese svoju odbranu.

On se brani sa slobode, pošto mu je krajem jula Apelacioni sud u Beogradu ukinuo pritvor u kojem je bio nešto više od mesec dana.

Pročitajte još: Osumnjičenom za krađu testa iz matematike ukinut pritvor

Nakon hapšenja je saopšteno da se tereti za krivično delo povreda tajnosti podataka u sticaju sa krivičnim delom oduzimanje tuđe stvari.

Policija je nakon hapšenja saopštila da se Stamenković sumnjiči da je iskoristio nepažnju svojih kolega u štampariji u kojoj su štampani testovi za završni ispit učenika osmog razreda i tom prilikom je ukrao test iz matematike.

Sumnja se da je to uradio kako bi test odneo sinu, koji je maturant jedne osnovne škole u Beogradu i kako bi mu pomogao da lakše položi završni ispit.

Takođe, kako je navela policija, sumnja se da je uz pomoć sina rešeni test iz matematike došao do njegovih drugova i njihovih roditelja, nakon čega su ga oni, uz pomoć aplikacije "vajber", delili drugim roditeljima i učenicima u više osnovnih škola.

S obzirom na to da su testovi iz matematike bili "provaljeni", došlo je do odlaganja polaganja testa iz matematike za dva dana.