Šarić otpustio branioce, hoće novog sudiju

N. Bijelić

12. 09. 2019. u 14:43

Шарић отпустио браниоце, хоће новог судију

Darko Šarić / Foto I. Marinković

Odloženo suđenje za pranje para na kome je trebalo da se iznesu završne reči. Dobiće advokata po službenoj dužnosti. O izuzeću odlučuje predsednik suda
DARKO Šarić, optužen da je sa još 17 osoba oprao više od 20 miliona evra zarađenih trgovinom narkotika, zatražio je izuzeće predsednika veća, sudije Siniše Petrovića, dovodeći u sumnju njegovu nepristrasnost. On je otkazao i punomoćje i svim svojim braniocima. Odluku o izuzeću doneće predsednik suda, a Šariću će biti dodeljen branilac po službenoj dužnosti.

Da se Pljevljak odlučio na ovaj korak, u četvrtak je saopštio sudija Petrović, na pretresu na kojem je bilo planirano da se otpočne sa iznošenjem završnih reči.

- Ja ću se pismeno izjasniti na ovaj zahtev - kazao je predsednik veća. - Pošto je traženo moje izuzeće dužan sam da obustavim sav rad. Naredni glavni pretres biće naknadno zakazan.

Šarić je u pisanom otpravku naveo da je Petrović u decembru prošle godine kad je usmeno objavio presudu u postupku za trgovinu narkoticima, naveo da sud nije prihvatio zahtev Tužilaštva da se od okrivljenih oduzme protivpravna imovinska korist od 47 miliona evra, jer ničim nisu dokazali tu tvrdnju. Ono što Šarić zamera sudiji je činjenica da tu odluku nije uneo i u pisani otpravak presude.

- Radi se o važnoj činjenici koja mi je vrlo bitna i zbog predstojeće sednice Apelacionog suda povodom žalbi na presudu za trgovinu narkoticima, tako i zbog isticanja te činjenice u ovom postupku zbog pranja para - navodi Šarić. - Očekivao sam da ta odluka suda, a sve u skladu sa Zakonom bude i u pismenom otpravku presude, međutim po njenom prijemu ustanovio sam da se ona ne spominje u presudi.

Pljevljak je nadalje istakao da je od svojih branilaca zahtevao da pribave transkripte sa pretresa od 10. decembra prošle godine kada je presuda i objavljena i kada je sudija Petrović to javno izrekao, a što su preneli i svi mediji.

Pročitajte još - Darko Šarić postavljao pitanja veštacima

- Branioci su me obavestili da im je sudija Petrović rekao da ne može dati transkripte sa tog glavnog pretresa, jer navodno taj pretres nije sniman, iako je na zapisniku o tom glavnom pretresu pisalo da se pretres tonski snima - konstatovao je Šarić, uz opasku da mu je sam Petrović u ponedeljak kazao da je tačno da je to izgovorio, ali i da isto nije uneo u pismeni otpravak presude. - Zbog sumnje da je pristrasan tražim njegovo izuzeće.

Naknadno će biti zakazan glavni pretres / Foto: N. Fifić


DRUGO OTKAZIVANjE

Šarić je u aprilu prošle godine otkazao punomoćje advokatima u postupku za trgovinu narkoticima, pošto je prethodno odbijen njegov zahtev za izuzeće sudije Siniše Petrovića jer je prethodno odbio jedan njegov predlog za izvođenje dokaza. Pošto predlog za izuzeće sudije nije bio prihvaćen, sudija je Šariću dodelio branioca po službenoj dužnosti. Uoči iznošenja završnih reči, Šarić je vratio punomoćje svojim izabranim braniocima.


KOPIJE TRANSKRIPTA

BRANILAC Darka Šarića, advokat Danilo Šarić je 10. jula ove godine podneo sudu molbu za preslušavanje audio-zapisa sa pretresa kad je doneta presuda za trgovinu drogom, kao i da mu se kopira CD sa transkriptom audio-zapisa. Međutim, dan kasnije, Posebno odeljenje Višeg suda donelo je naredbu kojom se ispravlja zapisnik sa pomenutog pretresa. U ovom zapisniku je omaškom navedeno da se celokupni tok pretresa beleži.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije