DRAGOMIR Davidović (75) i Milan Matić (84), planinari iz Beograda, poginuli su na planini Lebršnik, u pograničnom delu između Crne Gore i BiH, kada su pali u ambis dubok oko 200 metara. Tela su, nakon višečasovne potrage, u utorak oko 17 i 30 sati pronašli pripadnici Gorske službe spasavanja Republike Srpske u mestu Kuk u opštini Plužine u Crnoj Gori, na 1.700 metara nadmorske visine. Pretpostavlja se da je do tragedije došlo kada su dvojica prijatelja, zbog guste magle, promašili planinsku stazu, da bi se okliznuli i pali u ambis niz stene.

Dramatična potraga za dvojicom planinara započela je u utorak ujutro, nakon što se tokom noći nisu vratili u hotel "Mladost" na Tjentištu u kome su odseli. Lovočuvar Nacionalnog parka "Sutjeska" nestanak je prijavio PU Foča. Naveo je da su Davidović i Matić automobilom "reno megan" u ponedeljak oko 11 časova otišli prema Čemernu u obilazak planinskih predela.

Pročitajte još: Telo pronađeno na Rtnju je nestali planinar?


Spasilačka ekipa, koju su činili pripadnici GSS, policijski službenici PU Foča i PU Trebinje, te radnici NP "Sutjeska", krenuli su u pretragu terena u rejonu Volujak i Lebršnik.


- U mestu zvanom Papin Do u opštini Gacko pronađen je "reno megan", beogradskih registarskih oznaka. Detaljnom pretragom terena oko 17 časova u mestu Kuk na planini Lebršnik, što pripada crnogorskoj opštini Plužine, pronađena su tela D. D. i M. M. - rekla je portparol PU Foča Svjetlana Govedarica.

Ona kaže da je o svemu obaveštena PU Plužine.


Nenad Ikonić, načelnik GSS Republike Srpske, kaže da su tokom potrage od porodice jednog od stradalih dobili informaciju da su Davidović i Matić krenuli da se penju na Lebršnik, što je suzilo rejon pretrage.

- Tela smo pronašli na 1.700 metara nadmorske visine, oko kilometar i po u teritoriji Crne Gore. Uzrok nesreće je, verovatno, gusta magla. Temperatura je bila deset stepeni uz jake udare vetra. Oni su za deset metara promašili stazu, a tu je trava veoma klizava i verujemo da su se okliznuli i pali niz stene, u ambis dubok oko 200 metara - rekao je Ikonić.

On pojašnjava i da je i tokom potrage magla, na momente, bila veoma gusta.

- Toliko gusta da se spasioci s baterijskim lampama nisu međusobno videli, a tokom potrage pravili smo međusobni razmak do 25 metara. Po pronalasku tela istragu je preuzela crnogorska policija, a mi smo se oko 20 časova povukli s planine - rekao je Ikonić.

Akciju izvlačenja tela sa planine Lebršnik u sredu ujutro je organizovala PU Plužine, a o svemu je obavešteno i nadležno tužilaštvo.

Kako kaže Zoran Kontić, načelnik Službe vodiča Planinarskog saveza Srbije, ovaj tragični događaj može da bude povod da se podsetimo na značaj planinarske obuke i poštovanja pravila

- Prema informacijama koje PSS ima, reč je o iskusnim planinarima, ali koliko nam je poznato oni već nekoliko godina nisu u sistemu, što znači da u trenutku nesreće nisu bili učlanjeni ni u jedan klub - kaže Kontić. - Tragedija nas podseća da nije sve u iskustvu jer možete godinama da radite nešto pogrešno i bez posledica, ali kada prvi put kada nešto krene naopako, posledice budu fatalne.

Poštovanje jednostavnih pravila koja se uče na obukama, kaže, često znače razliku između života i smrti.
- U planinu treba da idu najmanje trojica ljudi, jer ako se jedan povredi, ostali mogu da mu pruže pomoć. Kada su planinari u poznijem životnom dobu svaki od njih trebalo bi da ima jednog mlađeg pratioca. Planinarenje po magli je izuzetno rizično jer ograničava vidljivost i čini kartu bezvrednom, a često zbunjuje i dži-pi-es uređaje i aplikacije na pametnim telefonima - kaže Kontić.IZUZETAN NAUČNIK

ROĐACI stradalog Dragomira Davidovića oprostili su se od njega i na društvenim mrežama, ističući njegovu izuzetnost i prijateljstvo sa Matićem. Njegova porodica u Beogradu nije želela da daje izjave medijima. Kako se navodi u Davidovićevoj biografiji, rođen je u Gacku, a od diplomiranja na odseku za tehničku fiziku na Elektrotehničkom fakultetu, radio je u Institutu za nuklearne nauke "Vinča". Poslednjih godina bio je naučni savetnik u Laboratoriji za zaštitu od zračenja i zaštitu životne sredine. Bio je višestruko nagrađivani naučnik.