POLICIJA sužava krug oko osobe koja je tipovala salaš Kazimirovića, na kojem je pobijeno četvoro ljudi. A pretpostavka je da je krvave razbojnike najverovatnije nehotice privukao sam Raja Kazimirović (73), vlasnik imanja, kada je nekoliko nedelja pre masakra pokušao da usitni svežanj novčanica, u kom su isključivo bile one od po 500 evra!

Policija i tužilaštvo, koji vode istragu, pretpostavljaju da bi ovo mogao da bude jedan od glavnih tragova, koji bi pomogao u rasvetljavanju činjenice kako je došlao do zločina. Izvesno je da su Raja, njegova majka Dragica, sestra Ljubinka Oprikić i sestričina Dragana Jozeljić ubijeni iz koristoljublja, ali se sada traga za tim kako je sve počelo.

- Nekako u vreme kada su na salaš Kazimirovića stigle Ljubinka i Dragana iz Nemačke, Raja je došao u Jabukovac i kod svojih drugova pokušao da usitni novac - navodi naš sagovornik. - Nisu mu pare trebale, ali je čuo da se iz upotrebe povlače novčanice od po 500 evra i hteo je da ih zameni. Niko u selu nije imao toliko novca, ili nije hteo da mu ih "razbije". Onda ga je neko od Jabukovčana, dalji rođak, po dogovoru, odvezao u Negotin da obavi zamenu. Tamo je uspeo.

Koliko je tačno para Raja hteo da usitni, niko ne zna sa sigurnošću. Ipak, kako opisuju, bio je to "podebeli štos". Policija sada istražuje gde je Kazimirović zamenio novčanice, da li u nekoj negotinskoj menjačnici, ili kod nekog lokalnog biznismena.

- Od trenutka kada je otkriven zločin nagađalo se da je salaš Kazimirovića "tipovan" i da je reč o 100.000 evra - navodi naš izvor blizak istrazi. - Ta cifra je u opticaju od samog početka istrage, ali niko sa sigurnošću ne može da kaže da li je ona tačna, odnosno da li su ubice toliko odnele. To znaju samo zločinci.

ISKOPAO BUNAR NA salašu Kazimirovića je nekoliko olupina starih automobila, ali i nova poljoprivredna mehanizacija. Ispod imanja protiče potok, a rođaci pričaju da je Raja iskopao arteski bunar. Imao je pitku vodu za sebe, ali i za životinje.

Da su napadači otišli sa plenom svedoči i trag u vidu novčanice od 50 evra, koja je pronađena nedaleko od zemljanog puta, koji vodi od imanja Kazimirovića i do njega. Istražitelji veruju da je ispala razbojnicima tokom bega.

PROČITAJTE JOŠ - ZAPLET OKO MONSTRUOZNOG ZLOČINA U JABUKOVCU: Komšija uhapšen, puška na proveri, odneto 100.000 evra?

Kazimirovići, uprkos nekim tvrdnjama, nisu živeli kao "puka sirotinja, iako su imali para". Reporteri "Novosti" tokom proteklog vikenda zakoračili su na poprište strašnog zločina i obišli veliko imanje Raje Kazimirovića.

Na prvom spratu kuće domaćin je napravio kupatilo, sa velikom kadom, toaletnom šoljom i sprovedenom vodom. U kupatilo se ulazi iz sobe, gde su bile njegova sestra Ljubinka i njena ćerka Dragana. Kauči su relativno novi, ali su svuda vidljivi tragovi premetačine. Po podu je razbacana hrana, doneta iz Nemačke, pakovanja vlažnih maramica, salvete...


Tragovi premetačine u kući


U sobi gde je spavao Raja Kazimirović, takođe, razbacane stvari. Iznad kauča na kom je spavao, vise njegove diplome i fotografije sa porodicom, čak i slika iz vojničkih dana... Orman je razvaljen, odeća razbacana. Unutra je i aparat za ceđenje meda.

Njegova majka Dragica spavala je u drugoj, staroj kući, desetak metara iznad nove. Unutra šporet i stari krevet. Sat na zidu još pokazuje vreme. Na stolu, tegla nutele, ulje, oprani sudovi. I ovde su stvari razbacane. Prekoputa je šupa sa stajom. Tu su ubijene starica i njena unuka. Sa po dva hica.


Raja je usmrćen na traktoru sa pet, a njegova sestra na kućnom pragu jednim hicem. Na salašu je mnogo novih objekata za životinje - za ovce, krave i živinu. Poređano je i nekoliko košnica sa pčelama. Raja Kazimirović je živeo od uzgajanja stoke, bio je poznat po prodaji jagnjadi. Često su mu ljudi svraćali. Njegov salaš vidi se sa glavnog puta, udaljen je tristotinak metara. Selo Jabukovac, iz kog je rodom, na dva kilometra je od kuće Kazimirovića, a isto toliko je udaljeno i mesto Vratna.

PROČITAJTE JOŠ - JEZIVI DETALjI ZLOČINA KOD JABUKOVCA: Policija otkrila tragove premetačine, pljačkaši ubijali iz dva oružja?

KOMŠIJI ODREĐEN PRITVOR

KOMŠIJA Kazimirovića, koji je uhapšen zbog sumnje da je u nelegalnom posedu držao lovačku pušku, u utorak je saslušan u Osnovnom tužilaštvu u Negotinu, nakon čega mu je određen pritvor do 30 dana. U međuvremenu se proverava puška koja mu je oduzeta, ali, kako "Novosti" nezvanično saznaju, kalibar ne odgovara čaurama pronađenim na mestu zločina.

On je bio u svađi sa Rajom, ali zasada nema direktnih dokaza da je učestvovao u ubistvima.