Zatvor za vozača koji je kod Smedereva vozio 257 kilometara na čas

Tanjug

ponedeljak, 19. 08. 2019. u 10:55

Затвор за возача који је код Смедерева возио 257 километара на час

Ilustracija
Foto: D. Dozet

U 22.000 saobraćajnih nezgoda u ovoj godini, poginulo je 310 ljudi, a 1.800 ima teške telesne povrede, rekao je Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije
U 22.000 saobraćajnih nezgoda u ovoj godini, poginulo je 310 ljudi, a 1.800 ima teške telesne povrede, rekao je Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije.

Četrnaest odsto vozača učesnika u saobraćajnim nesrećama vozilo je pod dejstvom alkohola, a novi Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju, o kome će se raspravljati na jesen, predviđa da ti vozači plate odštetu i do dva i po miliona evra.

Najčešći uzroci teških saobraćajnih nesreća sa nastradalima je i prevelika brzina, korišćenje mobilnih telefona u toku vožnje i nevezivanje pojaseva, naročito na zadnjim sedištima.

Radenković je za RTS rekao da je tokom akcije pojačane kontrole saobraćaja bilo oko 25.000 prekršaja prekoračenja brzine, od kojih su neki vozači vozili preko 200 kilometara na sat.

Kako je rekao, 20.000 vozača sankcionisano je na licu mesta, a 5.000 vlasnika vozila može očekivati poziv u narednih nekoliko dana, kako bi se izjasnili, ko je u trenutku prekršaja upravlao vozilom.

Dodaje da se pored brzine kontrolisalo da li vozač i putnici koriste sigurnosni pojas.

"Imali smo 2.500 prekršaja nekorišćenja pojasa, 400 prekršaja nepropisnog korišćenja mobilnih telefona i 350 vozača je isključeno iz saobraćaja jer su bili pod dejstvom alkohola", objašnjava Radenković.

Dodaje da su u Loznici zatekli muškaraca koji je vozio sa 4,14 promila alkohola u krvi zbog čega će mu biti oduzeta vozačka dozvola, a imaće i sankciju od 45 dana zatvora, 256.000 dinara novčane kazne i određen broj kaznenih poena.

Radenković kaže i da je policija na auto-putu zaustavila i vozača koji je vozio brzinom od 257 kilometara na čas.

"Najvećom brzinom vozio je strani državljanin na auto-putu Beograd-Niš kod Smedereva, 257 kilometara na čas. Njega su u prekršaju otkrili naši presretači. U skraćenom postupku osuđen je na kaznu zatvora od 30 dana, 120.000 dinara i zabranu upravljanja motornim vozilom kroz Srbiju u narednih devet meseci", objašnjava Radenković.

Pročitajte još - PRIVOĐENjE NA AUTO-PUTU: Jedan divljao 250 km/h, dvojica kroz tunel čak 180 km/h

Poručuje da će se pojačane kontrole saobraćaja sprovoditi i u narednom periodu.

Govoreći o Pravilniku o organizovanom prevozu dece koji stupa na snagu 2. septembra, Radenković najavljuje da će saoraćajna policija vršiti veoma restriktivne kontrole autobusa i vozača, kako kako bi putovanja đaka na ekskurzije, protekla bezbedno.

"Nećemo dozvoliti da se krene na put, ukoliko autobusi i vozači ne budu ispunjavali sve propisane uslove. Prilikom pregleda proveravaće se dokumentacija za vozila i vozače, tehnička ispravnost autobusa, alkoholisanost vozača, kao i poštovanje radnog vremena i korišćenje propisanih pauza i odmora", navodi Radenković.

Poziva organizatore, osnovne i srednje škole, da na vreme prijave ekskurzije kako bi autobusi bili na vreme kontrolisani.

"Nijedan autobus neće krenuti a da ne bude kontrolisan", poručio je Radenković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Vlade

19.08.2019. 11:10

VEĆA KAZNA ZA PIJANOG TRAKTORDŽIJU KOJI MOŽE NAJVIŠE SEBI DA NAUDI NEGO ZA MANIJAKA STRANCA KOJI JE U RANGU SA BOMBAŠEM SAMOUBICOM.ZABRANOM OD 9 MESECI ZNAČI DA ĆEMO GA VIDETI I SLEDEĆE GODINE U ISTO VREME NA ISTOM MESTU.STVARNO SMO PLITKI.

Alane Oprosti

19.08.2019. 11:31

Ne razumem, ko bi i zašto plaćao 2.500.000 evra? Osiguranju možda? Pa i ovako su preskupe polise plus onaj bonus malus ako imate neku štetu, pa jel im i to malo nego lobiraju pred novi zakon o novom zavrtanju ušiju...

Lacika

19.08.2019. 11:46

Sto ne idu avionom ako zure pa voze 300 na sat? Kad imaju da kupe jake masine, imaju bre i za kartu! Ali koliko je nelogično ono sta rade, toliko i sto mi tražimo logiku u ludom ponašanju.

Blagoje Jovovic

19.08.2019. 12:21

"Jedan od uzroka saobracajnih nesreca je nevezivanje pojasa,pogotovo na zadnjim sedistima"..koja glupost.Ubedljivo najveci uzrok nesreca je katostrofalno stanje puteva u Srbiji.Novac od kazni umesto da bude ulozen u popravku i sanaciju puteva,troši se na kupovinu najnovijih motora i Tojotinih dzipova od preko 70000evra kojima pripadnici mupa lece komplekse,jer za patroliranje sigurno im nije potreban dzip preko 70000evra koji trosi kao tri prosecna automobila.

situlacija

19.08.2019. 12:48

Gospodin Radenković nije rekao koliko se para ubralo od ovih 25000 prekršaja, i gde su te pare završile. Da nije ovih reketaša na našim putevima srbija bi bankrotirala. I nije im dosta! Novim zakonom predvidjaju zabranu seksualnih aktivnosti učesnika 3 sata pre uključenja u saobraćaj i izolaciju vozača od ostalih putnika "kavezom" tj zvučnim i vizuelnim zidom kako ne bio ometan u toku vožnje.

Zlajo

19.08.2019. 13:07

Sve je to ok, samo što nije pravedno da neko ko vozi prebrzo i nikoga ne povredi ima istu kaznu ko tip što je prebio ili silivao neku devojku.Lako je hapsiti pošten svet, pohvataj te kriminalce, siledžije, narko dilere, mafijaše, ubice...Ne branim bahate vozače, treba ih kazniti.