AKO krivolov definišemo kao nezakonito ubijanje divljih ptica, a proširimo ga i na nezakonito hvatanje, trovanje, držanje i trgovinu divljim pticama, onda je Srbija jedna od crnih rupa na regionalnom nivou. Sve ove metode primenjuju se prilično otvoreno i bez zaziranja na celoj teritoriji države, a u zavisnosti od vrste i preferencije počinalaca ovih nezakonitih aktivnosti, zavise i posledice ovakvog strašnog pritiska na našu populaciju ptica.

U razgovoru za "Novosti", to kaže Marko Tucakov, biolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu, ističući da nezakonit lov najviše pogađa prepelicu, koje se legalno u Srbiji mogu loviti samo od 1. avgusta do 30. septembra. Kod nas se, dodaje naš sagovornik, to radi u ogromnom broju slučajeva uz korišćenje elektronskih vabilica, inače, zakonski zabranjenih.

Poslednji takav primer zabeležen je u noći između 8. i 9. avgusta u ataru sremskog sela Veliki Radinci u okolini Sremske Mitrovice, gde je Tim za borbu protiv krivolova Duštva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije otkrio novi slučaj hvatanja prepelica elektronskim vabilicama. Uz asistenciju policije, uhvaćen je izvesni M. K. iz Sremske Mitrovice sa tri prepelice.

A da su u nezakonitom lovu prepelice najčešće na meti, potvrđuje i Tucakov, napominjući da je prema podacima Društva za zaštitu i proučavanja ptica Srbije, od 2000. do 2017. godine kod nas ubijeno gotovo 50.000 ovih ptica u bezmalo 200 registrovanih slučajeva nedozvoljenog lova.

PROČITAJTE JOŠ - Krivolovci napali članove Društva za zaštitu ptica

- Kada je reč o strogo zaštićenim vrstama, gotovo da nema one koja ne strada u nezakonitom ubijanju - predočava naš sagovornik. - Da li zbog trofeja, prodaje ili pak iz čiste obesti plen su sve ptice, od orlova do zviždaka. Najviše stradaju sitne ptice pevačice i grabljivice, prve zbog šverca na crnom tržištu gurmanskih bahanalija, druge jer krivolovci smatraju da im predstavljaju konkurenciju. Ubija se najčešće najbrojnija grabljivica - mišar, a naš kuriozitet je skoro 100 potrovanih orlova belorepana u poslednjih 10 godina.


Depositphotos

KAZNE HVATANjE strogo zaštićenih divljih ptica zarad držanja u kavezima i nezakonita prodaja je krivično delo. Za to delo preti kazna zatvora do tri godine i novčana od 25.000 do 150.000 dinara za fizička lica.


Hvatači sitnih ptica su, napominje naš sagovornik, poseban problem. Gde god je to moguće, uz pomoć mreža, klopki, vabilica, lepkova, love ih radi preprodaje na vašarima i sitne zarade. Pritom, najveći broj ugine tokom hvatanja. Određen broj ptica završi u kavezima kao kućni ljubimci, posebno iz porodica zeba, a ženke odmah ubijaju, jer samo mužjaci pevaju.

I pored zabrane i kazni, građani u kući u "zatočeništvu" drže strogo zaštićene vrste ptica. Jednom Novosađaninu je pre dve godine napisana prijava zbog držanja čiška u stanu.


Vabilica ptica / Foto DZPPS i PZZP


Poznat je i slučaj, takođe od pre dve godine, u Novom Kneževcu, gde je u kući jednog meštanina policija sasvim slučajno, došavši povodom sasvim drugog slučaja, u kavezima videla sedam ptica: dva češljugara, po jednu zelemgorku, crnog kosa, drozda pevača i dve zimovke. Čuvari reda nisu bili sigurni da je reč o zaštićenim vrstama ili ne, pa su o onome što su videli obavestili Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Ptice su vraćene u prirodu, a čoveku kod koga su nađene napisana je prijava.

PROČITAJTE JOŠ - Društvo za zaštitu ptica: Sprečiti krivolov prepelica

Godinu dana ranije šumar iz Čelareva je morao da plati globu jer je preko oglasa i na novosadskoj Najlon pijaci na prodaju nudio prepariranog orla belorepana, inače zaštićenu vrstu.

Prepelice masovno love i švercuju ihGRLICA U "CRVENOJ KNjIZI"

I PORED toga što je visoko pozicionirana u "Crvenoj knjizi ptica Srbije" i u klasifikacijama ugroženih vrsta, kod nas se grlica lovi.

- Priroda i biodiverzitet u Srbiji se olako shvataju kao nepresušan resurs, koji se koristi na nekontrolisan način i uz ubeđenje da se to može raditi neograničeno - upozorava Tucakov.


Orao belorepan Foto J. Lakatoš

ZELENI KRIMINAL OBRĆE MILIJARDE


PREMA podacima Interpola i programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEP), kako navode u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), ekološki ili zeleni kriminal, koji podrazumeva krivolov ptica i trgovinu njima, nalazi se na četvrtom mestu kriminalnih radnji u svetu, odmah iza trgovine narkoticima, falsifikatima i trgovine ljudima.

PROČITAJTE JOŠ - Krivolov u Petrovaradinu: Češljugare hvatao lepkom za pacove

Samo 2015. svetsku ekonomiju zeleni kriminal je koštao 258 milijardi dolara.

U Srbiji se na nelegalan način najviše lovi prepelica.Zemlje zapadne i centralne Evrope su najčešće odredište jedinki koje se krijumčare kroz Srbiju ili iz nje.