POTVRĐEN EKOLOŠKI INCIDENT U SMEDEREVU: Gas curio iz vagon-cisterne

J. ILIĆ

16. 08. 2019. u 21:45

Uprkos ćutanju nadležnih, potvrđen ekološki incident na železničkoj stanici u Smederevu

ПОТВРЂЕН ЕКОЛОШКИ ИНЦИДЕНТ У СМЕДЕРЕВУ: Гас цурио из вагон-цистерне

Foto: N.Živanović

ZBOG popuštanja ventila na cisterni u vlasništvu firme "Petrol LPG", kojom se transportuje tečni naftni gas, došlo je do curenja u smederevskoj železničkoj stanici. Uprkos tvrdnjama nadležnih da nije bilo veće opasnosti, ovaj incident je uznemirio žitelje grada na Dunavu.

Jer, Smederevcima koji su 15. avgusta izjutra nameravali da proštaju ovdašnjom trvđavom, to nije bilo dozvoljeno zato što je Železnička stanica - koja se nalazi na ulazu u utvrđenje - bila "privremeno zatvorena".

Jovana M. kaže da joj je civil koji se predstavio kao policajac rekao da se vratim odakle sam došla, jer curi gas...

Slične objave na društvenim mrežama, međutim, nisu bile dovoljan povod za obraćanje bilo koga od nadležnih!

Ipak, u Ministarstvu unutrašnjih poslova nam je potvrđeno da su vatrogasno-spasilačke ekipe iz Smedereva 15. avgusta, nešto pre devet sati ujuto, dobile dojavu o curenju gasa, pa su se obrele na terenu.

- Ustanovljeno je da problem postoji na jednoj od ukupno 12 vagon-cisterni u sklopu kompozicije. Popuštanje ventila za istakanje je dovelo do curenja tečnog naftnog gasa, pa je on zategnut i obavešteni su nadležni iz firme LPG. Oni su odvezli cisternu u skladište, na pretakanje - kaže pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP Saša Rančić.

Uz napomenu da je bilo angaživano petoro pripadnika SVS sa dva vatrogasna vozila, te da je intervencija trajala oko 90 minuta, saznajemo da nije bilo opasnosti po građane.

Inače, u Smederevu se nalazi centar za skladištenje TNG za čitavu Jugoistočnu Evropu, a cisterne sa gasom se carine upravo u rejonu Železničke stanice.

Pre nekoliko godina je, podsetimo, izbegnuta katastrofa kada je došlo do požara u napuštenim staničnim vagonima, koji su bili u blizini cisterni sa gasom. Tada je borba sa vatrenom stihijom potrejala više sati - uz konstantni rizik da će i najmanja nekontrolisana varnica dovesti do eksplozije...
Uprkos srećnom epilogu, inspekcija Grupe za nadzor transporta opasnog tereta pri Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je ustanovila da firma "LPG petrol" nije obezbedila da se prijem opasnog tereta na industrijski kolosek obavlja sa što manje zadržavanja. Iako je potom postupak preuzimanja cisterni ubrzan, još se dešava da cisterne stoje duže nego što je neophpodno.

Štaviše, s obzirom na to da se - osim drumskim i rečnim koridorom - transport opasnog tereta obavlja i kolosekom kroz centar Smedereva, do skladišta na Dunavu, nije retkost da vagon-cisterne satima stoje pored parka u kojem se igraju deca. Međutim, iz firme "Petrol LPG" tvrde da je transport potpuno bezbedan, baš kako i samo skladište.


SUMNJA

OTVARANJE smederevskog terminala za snabdevanje tečnim naftnim gasom, kapaciteta 3.000 kubnih metara u 20 rezervoara, su pratile mnoge kontroverze. Zbog sumnje u nezakonitosti procedura, podneto je više krivičnih prijava i obavljeno čak 150 inspekcijskih nadzora skladišta na Dunavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije