DETE UMIRALO, HITNE NIJE BILO; Lekar iz Crne Trave: Da su me ponovo pozvali, izašao bih na teren

J. STOJKOVIĆ/I. Mitić

petak, 16. 08. 2019. u 19:48

ДЕТЕ УМИРАЛО, ХИТНЕ НИЈЕ БИЛО; Лекар из Црне Траве: Да су ме поново позвали, изашао бих на терен

Foto J. S.

Dvogodišnja Mila Janković iz Rume preminula jutros u Surdulici. Dežurni u Crnoj Travi nije smeo da napusti DZ

Dvogodišnja devojčica Mila Janković iz Rume preminula je u petak ujutro u bolnici u Surdulici, pošto joj je prethodno u četvrtak uveče pozlilo na Vlasinskom jezeru. Tačan uzrok smrti utvrdiće obdukcija koju je naložilo vranjsko Tužilaštvo, jer je medicinsko zbrinjavanje deteta pratio niz problema, zbog čega se sumnja da je prekasno prevezeno u Surdulicu.

Svedoci navode da su roditelji najpre pozvali Dom zdravlja u Crnoj Travi, odakle im je rečeno da ne mogu da izađu na teren, dok im je u Surdulici u ovoj službi preporučeno da sami prevezu pacijenta, jer trenutno nema sanitetskog vozila.

Iz surduličkog Zdravstvenog centra ne žele da komentarišu nikakve detalje, dok ne dobiju obdukcione nalaze, samo nam je rečeno da su se lekari borili za život devojčice do poslednjeg trenutka.

U vranjskoj policiji kažu za "Novosti" da im je slučaj prijavljen, te da je devojčica u besvesnom stanju dovezena u Surdulicu, a da su policajci obavili razgovor sa roditeljima i lekarima i o svemu obavestili tužilaštvo.

Direktorka vlasotinačkog Doma zdravlja dr Milena Stanković Mitrović, pod čijem je ingerencijom i Dom zdravlja u Crnoj Travi, ističe da dežurni lekar iz ovog mesta nije mogao da izađe na teren, jer je morao da ispoštuje zvaničnu proceduru.

- Doktor koji je bio u noćnoj smeni radio je sam. Po proceduri, on kao jedini lekar, ne sme da napusti Dom zdravlja i zbog toga je najverovatnije savetovao da se dete doveze do najbližeg lekara. Moram da kažem da se radi o doktoru koji je veoma privržen svom poslu i da ima dugogodišnje iskustvo - istakla je direktorka.

Ona je naglasila da Dom zdravlja u Crnoj Travi nema Službu hitne pomoći, ali da lekari, uvek kada su u mogućnosti, reaguju u ovakvom slučajevima iako Vlasinsko jezero, koje je bliže Crnoj Travi, teritorijalno pripada Surdulici. Dežurni lekar dr Dimitrije Stojanović kaže da je učinio sve da se detetu ukaže što hitnija pomoć u odnosu na okolnosti kada je primio poziv.


PROČITAJTE I:UŽAS U SURDULICI: Devojčica (2) preminula pošto joj je pozlilo na Vlasinskom jezeru; Hitna pomoć nije mogla da dođe "zbog procedure"- Oko 20 sati javila se osoba koja je tvrdila da dete ima gušenje. S obzirom na to da sam neposredno pre tog razgovora poslao jedan hitan slučaj za Leskovac, nisam imao vozača. Savetovao sam da pozovu Hitnu pomoć u Surdulici, računajući da možda na terenu već imaju vozilo koje je bliže i adekvatno opremljeno. Savetovao sam im i da u tom slučaju krenu prema vozilu Hitne pomoći. Rekao sam i da, ukoliko ne uspostave kontakt sa kolegama iz Surdulice, ili oni iz nekog razloga ne mogu da stignu, pozovu opet nas - navodi dr Stojanović.

MAJKA Biljana Janković


On naglašava da mu je veoma žao što je došlo do ovakve situacije, ali da su mu namere bile najbolje. U međuvremenu je kontaktirao sa dvojicom vozača, koji nisu bili u smeni, za slučaj da moraju da izađu na teren.

- Nezavisno od toga što po zakonu ne bih smeo da napustim Dom zdravlja, jer u popodnevnim i noćnim satima ovde radi samo jedan lekar, ipak bih to učinio da su me ponovo pozvali. Niko se nije javljao, a kada sam u evidenciji pronašao i pozvao broj sa koga je stigao poziv, bio je nedostupan - dodaje dr Stojanović.

Lekari koji rade ili su nekada radili u Domu zdravlja u Crnoj Travi pričaju da su često bili u dilemi šta da rade u situacijama kada ih zovu da izađu na teren uprkos tome što su sami u Domu zdravlja. Neizlaskom na teren nekome možda mogu da "ugroze život", ali to isto može da se desi ako hitan slučaj pristigne u Dom zdravlja dok su oni na terenu.


MANjAK LEKARA

Stanovništvo Crne Trave i okolnih razuđenih planinskih sela zbrinjava tek 0,8 lekara na hiljadu stanovnika što je, po ocenama nadležnih, nedovoljno. Sličan slučaj je i u drugim opštinama Jablaničkog okruga koje zbog razuđenosti terena nemaju dovoljan broj lekara u odnosu na kadrovske planove nadležnog ministarstva, pa pojedine ambulante, posebno u vreme godišnjih odmora, ne rade ili rade skraćeno radno vreme.


SESTRE BLIZNAKINjE

Porodica Janković je doputovala na Vlasinu u četvrtak ujutru. Odabrali su jezero na 1.200 metara nadmorske visine nadajući se da će nadasve svež i zdrav vazduh prijati deci. Ujutru su se smestili i devojčica koja je kasnije preminula i njena sestra bliznakinja su bile vesele i igrale se. Prema rečima rođaka, ništa nije ukazivalo da detetu nije dobro. Roditelji od bola ne mogu da dođu sebi. U subotu bi telo devojčice trebalo da bude transportovano za Rumu, gde će biti sahranjena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Nikola

16.08.2019. 20:26

@SEKA - Alo ti pametni CAPS LOCK..... Nemaju cime... sad ce valjda dobiti ambulantna kola posle ovoga jer samo kada neko sranje bude tada se daju finansije.... zasto mora tako ? ;(

Kome otkaz? Vladi?

16.08.2019. 21:32

@SEKA - MANjAK LEKARAStanovništvo Crne Trave i okolnih razuđenih planinskih sela zbrinjava tek 0,8 lekara na hiljadu stanovnika što je, po ocenama nadležnih, nedovoljno. Sličan slučaj je i u drugim opštinama Jablaničkog okruga koje zbog razuđenosti terena nemaju dovoljan broj lekara u odnosu na kadrovske planove nadležnog ministarstva, pa pojedine ambulante, posebno u vreme godišnjih odmora, ne rade ili rade skraćeno radno vreme.

Raca Milosavljevic

16.08.2019. 20:23

... strasno .... najdublje saucesce roditeljima i rodbini ... nikakvi komentari nisu potrebni ....sve se vidi ... propaganda vlasti je jedno a zivot naroda nesto drugo ...

goran

16.08.2019. 20:24

samo pricaju o plati a deca nam umiru svakog dana zbog takvih lekara mastaju da idu da rade van srbije pa nek idu nek puste ima ko hoce i ko zeli da leci nasu decu. kaze da su ga zvali jos jednom on bih dosao pa to nema nigde. covek kada pozove jednom i kaze gde je svi odma dodju i doktori policija vatrogasci samo kod nas dodju ko lada hoce i ako ima vremena.

Gaga

16.08.2019. 20:29

kazniti po proceduri i intersujeme da li danas ovi lekari daju onu zakletvu...zalosno jos jedno dete a Srbija nema puno mladosti ..

Hercegov Grad

16.08.2019. 20:47

Kod nas nema lekara ili se drustvo brine vise za druge stvari, pa ovaj deo price preskace?! Na Zabljaku u Crnoj Gori u Hitnoj sluzbi, zatekao sam mladog lekara, koji nije mogao dobiti posao na teritoriji Jagodine, te je dosao tu da radi.

sas

16.08.2019. 20:50

To ste morali da navedete Na broju hitne pomoci da je potrebno dva poziv aDa bi lekar izisao na teren i dosao u pomoc ugrozenoj osobi.

Željko

16.08.2019. 21:15

SEKA Da li ste možda pomislili da je taj lekar stvarno bio u toj situaciji kako opisuje, šta da se desio još jedan sličan slučaj a on van radnog mesta mimo procedure. Deteta nažalost nema, da li će neko od gospode u Ministarstvu, Vladi da shvati ozbiljnost situacije i da sem Beograda postoje i druga mesta u Srbiji gde još neko živi i da treba ozbiljno pomoći i motivisati taj narod da tamo ostane

Bor

16.08.2019. 23:42

U mjestu gdje živim, u Švajcarskoj,bila nesreća.Na kružnom toku ispalo dijete (3 god) iz auta, dolazeći auto pregazio ga.Dijete nije bilo u dječjem sjedalu niti vezano.Čekalo se da stigne helikopter iz mjesta udaljenog 158 km.Provo se morao vratiti sa zadatka, a slobodnog nije bilo.Dijete umrlo.20 km od mjesta nesreće bio helikopter slobodan,ali nije smjeo poletjeti jer nema dozvolu za područje gdje se desila nesreća.Ovakvo pravilo oko hitne je svuda u svijetu,u bogatoj Švajcarskoj kao u Srbiji.

Boj

16.08.2019. 23:53

Strašno je što je ljudski život u pitanju, ali potpuno ista pravila važe i na Zapadu. Pravila za pružanje hitne su potpuno ista. Ta pravila su napisana da bi se spriječilo da jedni dobiju duplu pomoć, a na drugu stranu se ne stigne. Pa se dešavaju ovakve stvari, nažalost.

Dragan

17.08.2019. 16:16

Ovo je zalosno, samo je ovde poenta da nesmeju da pricaju o Toncevu jer vlasinsko jezero pripada Surdulici pa su oni i odgovorni za to , ista je razdaljina od Crne Trave do jezera kao i od Surdulice do jezera tako da je i lekar iz Surdulice mogao da dodje mozda i brze posto je iz tog pravca mnogo bolji put. Ali svakako je sramota za zdravstvo