Dvogodišnja devojčica Mila Janković iz Rume preminula je u petak ujutro u bolnici u Surdulici, pošto joj je prethodno u četvrtak uveče pozlilo na Vlasinskom jezeru. Tačan uzrok smrti utvrdiće obdukcija koju je naložilo vranjsko Tužilaštvo, jer je medicinsko zbrinjavanje deteta pratio niz problema, zbog čega se sumnja da je prekasno prevezeno u Surdulicu.

Svedoci navode da su roditelji najpre pozvali Dom zdravlja u Crnoj Travi, odakle im je rečeno da ne mogu da izađu na teren, dok im je u Surdulici u ovoj službi preporučeno da sami prevezu pacijenta, jer trenutno nema sanitetskog vozila.

Iz surduličkog Zdravstvenog centra ne žele da komentarišu nikakve detalje, dok ne dobiju obdukcione nalaze, samo nam je rečeno da su se lekari borili za život devojčice do poslednjeg trenutka.

U vranjskoj policiji kažu za "Novosti" da im je slučaj prijavljen, te da je devojčica u besvesnom stanju dovezena u Surdulicu, a da su policajci obavili razgovor sa roditeljima i lekarima i o svemu obavestili tužilaštvo.

Direktorka vlasotinačkog Doma zdravlja dr Milena Stanković Mitrović, pod čijem je ingerencijom i Dom zdravlja u Crnoj Travi, ističe da dežurni lekar iz ovog mesta nije mogao da izađe na teren, jer je morao da ispoštuje zvaničnu proceduru.

- Doktor koji je bio u noćnoj smeni radio je sam. Po proceduri, on kao jedini lekar, ne sme da napusti Dom zdravlja i zbog toga je najverovatnije savetovao da se dete doveze do najbližeg lekara. Moram da kažem da se radi o doktoru koji je veoma privržen svom poslu i da ima dugogodišnje iskustvo - istakla je direktorka.

Ona je naglasila da Dom zdravlja u Crnoj Travi nema Službu hitne pomoći, ali da lekari, uvek kada su u mogućnosti, reaguju u ovakvom slučajevima iako Vlasinsko jezero, koje je bliže Crnoj Travi, teritorijalno pripada Surdulici. Dežurni lekar dr Dimitrije Stojanović kaže da je učinio sve da se detetu ukaže što hitnija pomoć u odnosu na okolnosti kada je primio poziv.


PROČITAJTE I:UŽAS U SURDULICI: Devojčica (2) preminula pošto joj je pozlilo na Vlasinskom jezeru; Hitna pomoć nije mogla da dođe "zbog procedure"- Oko 20 sati javila se osoba koja je tvrdila da dete ima gušenje. S obzirom na to da sam neposredno pre tog razgovora poslao jedan hitan slučaj za Leskovac, nisam imao vozača. Savetovao sam da pozovu Hitnu pomoć u Surdulici, računajući da možda na terenu već imaju vozilo koje je bliže i adekvatno opremljeno. Savetovao sam im i da u tom slučaju krenu prema vozilu Hitne pomoći. Rekao sam i da, ukoliko ne uspostave kontakt sa kolegama iz Surdulice, ili oni iz nekog razloga ne mogu da stignu, pozovu opet nas - navodi dr Stojanović.

MAJKA Biljana Janković


On naglašava da mu je veoma žao što je došlo do ovakve situacije, ali da su mu namere bile najbolje. U međuvremenu je kontaktirao sa dvojicom vozača, koji nisu bili u smeni, za slučaj da moraju da izađu na teren.

- Nezavisno od toga što po zakonu ne bih smeo da napustim Dom zdravlja, jer u popodnevnim i noćnim satima ovde radi samo jedan lekar, ipak bih to učinio da su me ponovo pozvali. Niko se nije javljao, a kada sam u evidenciji pronašao i pozvao broj sa koga je stigao poziv, bio je nedostupan - dodaje dr Stojanović.

Lekari koji rade ili su nekada radili u Domu zdravlja u Crnoj Travi pričaju da su često bili u dilemi šta da rade u situacijama kada ih zovu da izađu na teren uprkos tome što su sami u Domu zdravlja. Neizlaskom na teren nekome možda mogu da "ugroze život", ali to isto može da se desi ako hitan slučaj pristigne u Dom zdravlja dok su oni na terenu.


MANjAK LEKARA

Stanovništvo Crne Trave i okolnih razuđenih planinskih sela zbrinjava tek 0,8 lekara na hiljadu stanovnika što je, po ocenama nadležnih, nedovoljno. Sličan slučaj je i u drugim opštinama Jablaničkog okruga koje zbog razuđenosti terena nemaju dovoljan broj lekara u odnosu na kadrovske planove nadležnog ministarstva, pa pojedine ambulante, posebno u vreme godišnjih odmora, ne rade ili rade skraćeno radno vreme.


SESTRE BLIZNAKINjE

Porodica Janković je doputovala na Vlasinu u četvrtak ujutru. Odabrali su jezero na 1.200 metara nadmorske visine nadajući se da će nadasve svež i zdrav vazduh prijati deci. Ujutru su se smestili i devojčica koja je kasnije preminula i njena sestra bliznakinja su bile vesele i igrale se. Prema rečima rođaka, ništa nije ukazivalo da detetu nije dobro. Roditelji od bola ne mogu da dođu sebi. U subotu bi telo devojčice trebalo da bude transportovano za Rumu, gde će biti sahranjena.