“Novosti” na suđenju Milutinu Jeličiću u Kruševcu: Pretres odložen, ispred suda parole

S. Babović

sreda, 14. 08. 2019. u 14:21

“Новости” на суђењу Милутину Јеличићу у Крушевцу: Претрес одложен, испред суда пароле

Foto S. Babović

Glavni pretres u slučaju Milutina Jeličića-Jutke, bivšeg predsednika opštine Brus koji je optužen za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje, odložen je u sredu pred Osnovnim sudom u Kruševcu
GLAVNI pretres u slučaju Milutina Jeličića-Jutke, bivšeg predsednika opštine Brus koji je optužen za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje, odložen je u sredu pred Osnovnim sudom u Kruševcu: četvoro Jutkinih advokata je prosledilo podneske o korišćenju godišnjeg odmora, dok je u slučaju jednog advokata otkazano punomoćje.

Ispred zgrade suda okupile su se aktivistkinje nevladinih organizacija, koje su nosile transparente ”Nasilje nema opravdanje”, ”Radnice uz Mariju Lukić”,”Naše heroine”, ”Solidarnost sa žrtvama seksualnog uznemiravanja”. Okrivljenom su zviždale, a aplauzima pozdravljale oštećenu. Glavnom pretresu prisustvovali su i predstavnici Ambasade SAD,i to, kako je izneo advokat Borivoje Borović,punomoćnik oštećene, Marije Lukić, isključivo kao posmatrači,jer su upozoreni da se krše ljudske slobode i prava.

PROČITAJTE JOŠ -JUTKA PONOVO U SUDNICI: Odloženo ročište, branioci na godišnjem odmoru (FOTO)

Okrivljeni Jeličić je izjavio da ne želi da se pretres održi bez prisustva nekog od njegovih branioca.

- Nisam mogao da angažujem drugog branioca, želim da me brani neko od ovih branioca, a oni su na godišnjem odmoru-rekao je okrivljeni Milutin Jeličić,koji je došao na suđenju u pratnji sina.

MARIJA LUKIĆ: PORUKE NISU BILE OBIČNE - OČEKIVALA sam zaista da se pretres održi, jer je okrivljeni angažovao pet advokatskih kancelarija, žao mi je što se to nije dogodilo - iznosi Marija Lukić. - Poruke koje sam dobijala nisu samo obične, lascivne poruke, već sadrže i priznanje izvršenja krivičnih dela.To su i poruke gde se okrivljeni poziva da ga štiti izvršna vlast.
Borivoje Borović, punomoćnik Marije Lukić, oštećene bivše Jutkine saradnice, izjavio je pred sudom da je stav okrivljenog pre izbegavanje suđenja i ruganje pravde, podsećajući da je okrivljeni na jednom od ranijih glavnih pretresa pred Osnovnim sudom u Brusu odakle je preseljeno suđenje, upozoren od tada postupajućeg sudije da odbrana u ovom krivičnom postupku nije obavezna.

Zamenik javnog tužioca, Saša Avramović, ispred kruševačkog tužilaštva, koje goni Jeličića, predočio je da su tačni navodi punomoćnika i dodao da ostavlja sudu da oceni da li će glavni pretres biti održan. Sud je doneo odluku da bi bilo povređeno pravo okrivljenog da ga brani branilac koji je izabran, jer su branioci opravdali izostanak koristeći zakonsko pravo na godišnji odmor.

Sudija Aleksandar Kocić doneo je odluku da se glavni pretres održi 23.septembra i upozorio okrivljenog da u novom terminu obezbedi prisustvo izabranih branioca, a ukoliko oni nisu u mogućnosti da prisustvuju, angažuje druge. U slučaju njihovog nepojavljivanja, glavni pretres neće biti odložen. Okrivljenom je uručen i precizirani optužni predlog.

- Ovo je ukupno treći pretres koji je odložen zbog nepojavljivanja Jutkinih advokata-navodi advokat Borivoje Borović, ocenjujući da je ovo ipak suđenje u jednom nerazumnom roku,kao i da zbog uznemirenja javnosti neće dozvoliti da se zbog nepojavljivanja branioca ponovi slučaj predsednika opštine Grocka.- Mi smo bili u sredu spremni da se čak i okonča glavni pretres, pošto treba da se saslušaju još dve sveokdinje, ali sam siguran da će okrivljeni i dalje pokušati manipulacijama, uz naravno, prećutnu podršku izvršne vlasti da se spreči da se donese presuda u ovom predmetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)