PRE nekoliko dana, Slavica Jovanović (65), iz zaječarskog sela Vratarnica, pozvala je vatrogasce da iz bunara u njenom domaćinstvu izvuku jazavca, ali je ubrzo privedena zbog sumnje da je diler narkotika. Naime, došli su komunalni policajci, koji su je optužili da u dvorištu kuće čuva - 350 stabljika opojne droge marihuane.

- Pokušala sam da objasnim kako je reč o domaćoj konoplji, koja u mom dvorištu raste već 30 godina. Tu su moji roditelji i dedovi od nje pravili košulje, pantalone, posteljinu, ćebad... - priča Slavica, koja je u Vratarnici poznata po nadimku Indijanac. - Mi tu vrstu konoplje zovemo grsnica, i upotrebljavamo je, između ostalog, za čišćenje jetre, spravljanje melema koji pomažu u lečenju hemoroida, upale žučne kese i drugih unutrašnjih organa.


PROČITAJTE JOŠ: MALOLETNIK UHAPŠEN U LAJKOVCU: Drogu krio u rancu

Međutim, Slavičino objašnjenje nije naišlo na razumevanje komunalnih policajaca, koji su pozvali kolege iz Policijske uprave u Zaječaru.

- Došli su i sve mi biljke počupali - dodaje Slavica. - Ni sama nisam znala koliko ih je bilo. Nakon toga su sve pokupili, a onda su me pozvali u Policijsku upravu u Zaječaru da dam izjavu u svojstvu građanina.

Slavica je i u policiji kazala svoju verziju priče, nakon čega je puštena na slobodu i vratila se u Vratarnicu. Nakon toga je iz medija čula da će "policija protiv žene stare 65 godina, iz okoline Zaječara, podneti prijavu jer je na svom imanju uzgajala 350 biljaka marihuane".

- Ne znam da li su protiv mene podneli prijavu, jer ja još uvek nisam ništa dobila. Iz policije su novinarima čak poslali i fotografije na kojima se, navodno, vidi da sam u svom dvorištu uzgajala marihuanu - dodaje naša sagovornica. - Sličan slučaj sam imala i pre pet godina, ali su me tada, nakon detaljne provere, pošto su ustanovili da je reč o grsnici, a ne o toj famoznoj marihuani, oslobodili svake sumnje da sam nekakva dilerka droge.

Slavica kaže da mnogo vodi računa o zdravlju, a da na osnovu knjige o narodnim receptima pravi meleme sa grsnicom, koji, kako kaže, pomažu onima koji pate od raznih bolesti.

- Primera radi, cvetove grsnice naslažete sa još nekoliko lekovitih trava, gde su obavezni sastojci bokvica, ledenik i kantarion, nakon čega sve to prelijete uljem i ostavite da odstoji - objašnjava Jovanovićeva. - Ja sam se time izlečila od upale žučne kese, a pre toga mi nijedan lek koji su mi davali lekari nije pomogao.

Melemi koje Slavica pravi

Naša sagovornica kaže da su za upalu unutrašnjih organa i lečenje hemoroida najefikasniji lek listovi grsnice koji su odstojali u medu.


PROČITAJTE JOŠ: Leskovac: U kesama držao 400 grama marihuane

- Pa u apotekama se prodaju preparati koji sadrže konoplju - u čudu je Slavica. - Neverovatno je da me osumnjiče da sam na svom imanju čuvala 350 biljaka marihuane, a onda umesto da me uhapse, saslušaju me i puste na slobodu. Sita sam, zaista, više maltretiranja. I, zato nameravam da, nakon što se postupak okonča, podnesem ja tužbu protiv onih koji su sve ovo i zakuvali...

Stabljike koje je policija posekla

UPUĆUJU NA TUŽILAŠTVO

PODNELI smo protiv žene stare 65 godina, iz okoline Zaječara, prijavu u redovnom postupku zbog sumnje da je počinila krivično delo neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, jer smo na njenom imanju pronašli 350 biljaka za koje se sumnja da je reč o opojnoj drogi marihuani - rekli su nam u Policijskoj upravi u Zaječaru. Na naše pitanje zašto se postupak vodi u redovnom postupku kada je pronađena tolika količina narkotika, uputili su nas na nadležno tužilaštvo.