Hakovali joj profil pa kolegu opljačkali

S. BABOVIĆ

sreda, 24. 07. 2019. u 13:00

Хаковали јој профил па колегу опљачкали
J. S. iz Kruševca se našla na meti internet-kriminalaca, a žrtve i njeni fejsbuk-prijatelji. Lopovi se predstavljali kao J. S. i tražili da im fotografišu kreditne kartice

KRUŠEVLjANKI J. S. pre dve nedelje hakovan je fejsbuk-profil, nakon čega su njenim prijateljima počele da stižu poruke sa tog naloga u kojima "ona" traži da joj pozajme 500 dinara. Tako je kolegi iz firme sa bankovnog računa skinuto 50.000 dinara, pa su se zajedno obratili za pomoć policiji, a potom i Osnovnom javnom tužilaštvu u Kruševcu.

U ispovesti "Novostima", J. S. svedoči da je počela da shvata šta se događa kada su počeli da je zovu brat i prijatelji sa "Fejsbuka". Pokušala je da pristupi svom nalogu i videla da joj je promenjena šifra.

- Preko mesindžera je slata molba, gde "ja" tražim da mi ta osoba slika kreditnu karticu, kako bi platila nešto za 500 dinara - priča nam J. S. - Pisalo je i kako je neka "moja" drugarica navodno poslala njene slike kartice, ali da je ona imala "dinu" i da sa njom ne može da se plati. Na kraju poruke, naznačeno je da je potrebna slika kartice s obe strane. Neke kolege su je slikale, stvarno verujući da sam to ja u pitanju. Ali, koliko sam razumela, zbog elektronske zaštite, novac im nije skinut. Nažalost, jednom mom kolegi je ukradeno 50.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ - "NOVOSTI" ISTRAŽUJU: Klikom do robe, ali i prevare

Upravo je sa njim, usred noći, J. S. krenula da prijavi sve policiji. Odatle su upućeni na Osnovno javno tužilaštvo.

- Pozvao me je negde pola sata posle ponoći, bio je, kao i ja, mnogo uznemiren. Objasnila sam mu da je neko drugi na mom profilu i onda smo odmah krenuli u policiju - kaže nam J. S. - Razumeli smo da nismo jedini slučaj. Verovatno je u pitanju neka organizovana grupa. Kolege mi je izuzetno žao, jer je ostao bez plate. Radite vredno ceo mesec i na kraju ostanete praznih džepova. Nadam se da će se sve rešiti i da će mu novac biti vraćen, a nadam se da će i krivci biti uhvaćeni.

PROČITAJTE JOŠ - Hakovali internet profil Vranjanke, pa njenim prijateljima tražili podatke o karticama

J. S. smatra da je bila pogodna žrtva, jer je imala oko 3.000 prijatelja. "Novosti" su imale uvid u deo prepiske, koju su hakeri vodili sa žrtvama.

- Kolegi koji je opljačkan pisali su da će zadržati 5.000 dinara i vratiti mu 45.000, ali pod uslovom da ne ode u policiju - navodi Kruševljanka. - A onim prijateljima kojima nisu mogli da skinu novac zbog zaštite, tražili su da uzmu karticu od roditelja!

SLUČAJ U TUŽILAŠTVU

KRUŠEVLjANKA i njen kolega su 9. jula otišli u policiju. Prijava protiv nepoznatog izvršioca za "krivično delo neovlašćen pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka", koju je podneo kolega (identitet poznat redakciji), kako je potvrđeno "Novostima" u tužilaštvu, ustupljena je 17. jula na dalju nadležnost Višem javnom tužilaštvu - Posebnom odeljenju za visokotehnološki kriminal u Beogradu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Nenad

24.07.2019. 13:14

Sta ce ti pare,bogata si. Imas 3000 prijatelja na fejsu..To je pocetak bolesti,ostalo su posledice. A i ovi koji se prime na foru pa joj slikaju karticu,sta reci...xaxaxaxaxa

ivan_007

24.07.2019. 14:51

Sve sto je ovde napisano je apsolutna istina. Nazalost zivimo u vremenu u kome ni banke ne mogu da nam sacuvaju novac. strasno