POZNATI pilot i vazduhoplovni entuzijasta Vladimir Bulat (47) poginuo je u četvrtak prilikom pada njegovog aviona u rejonu aerodroma "Ečka" kod Zrenjanina. Sportska letelica "zlin 526f", oko osam časova ujutru, tokom leta iznad aerodroma, odstupila je sa predviđene putanje i obrušila se ka tlu. Avion je bio u vlasništvu Bulata, koji je preminuo na mestu pada.

Kako je rekao direktor Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju Nebojša Petrović, tačan uzrok pada još uvek nije poznat, ali je letelica ostala bez kontrole.

- Pilot je izgubio kontrolu iznad aerodroma i došlo je do pada letelice - kratko je opisao okolnosti nesreće Petrović.


PROČITAJTE JOŠ:
Ovo je pilot Vladimir Bulat, koji je poginuo u padu aviona kod Zrenjanina (FOTO)

Prema rečima očevidaca, avion se punom brzinom okrenuo ka tlu, u koje se uz snažan prasak duboko zario. O snazi udara na mestu tragedije svedočili su veliki krater i rep aviona koji je jedini virio iz zemlje. Prema rečima ljudi koji su prvi stigli na mesto događaja, telo pilota nađeno je pored olupine letelice.

- Radio sam na njivi. Primetio sam sportski avion koji je izvodio akrobacije, ali na to sam navikao, jer je aerodrom u blizini. Svega nekoliko minuta kasnije začuo se prasak. Sirene vatrogasnih i kola Hitne pomoći ukazale su mi na tragediju - ispričao nam je očevidac nesreće, meštanin sela Lukićevo.

Avion "zlin", kako nam je u četvrtak rečeno, kretao se u takozvanoj akro-zoni aerodroma, namenjenoj izvođenju akrobatskih letova. Pilot Vladimir Bulat, koji je tragično izgubio život, bio je predsednik zrenjaninskog aero-kluba "Falkons" i direktor aerodroma "Ečka".

Poznavaoci prilika u domaćem vazduhoplovstvu za Bulata kažu da je bio istinski zaljubljenik u avijaciju i jedan od najboljih akrobatskih pilota u Srbiji. Imao je dugogodišnji letački staž i veliko iskustvo u upravljanju različitim vazduhoplovima. Specijalnost su mu bile akrobacije koje je godinama izvodio sa velikim uspehom.

- Bio je vrhunski pilot, majstor za komandama. Nikome nije jasno kako je došlo do tragedije - kaže, za "Novosti", poznanik nesrećnog pilota. - Bio je otvoren čovek sa velikom strašću za visinama. Leteo je lako, i sa ljubavlju. Svoju letačku strast prenosio je i prijateljima, kao i porodici, posebno sinu.

Mesto gde je pao avion "zlin"

Vidno potresen avio-mehaničar i Bulatov prijatelj, koga smo sreli nedaleko od mesta pada aviona, kratko nam je rekao da je pilot poznavao svaki detalj na njegovom sportskom "zlinu" i da je njime često pilotirao.

- Vlada je bio avanturista u duši. Toliko je voleo letenje da je o njemu mogao danima da priča. Bio je veliki fanatik izazova, lupinga i pomeranja granica. - Upozoravao sam ga da je "zlin" star nekoliko decenija, da se dešavalo da pusti ulje... On ga je, međutim, smatrao pozudanim i sigurnim.

INSTRUKTOR AKROBATSKOG LETENjA

TRAGIČNO nastradali Vladimir Bulat bio je diplomirani inženjer organizacionih nauka. Ljubav prema visinama vodila ga je kroz gotovo sve pilotske škole i letačku praksu, koja je krunisana zvanjem instruktora akrobatskog letenja.


PROČITAJTE JOŠ:
PAD AVIONA KOD ZRENjANINA: Letelica se nakon pada zabila dva metra u zemlju, poginuo pilot

NIKADA DOVOLjNO PAŽNjE

GLAVNI urednik vazduhoplovnog portala "Tango siks" Petar Vojinović kaže da kao ključni razlog pada zasada ne može da se navede ljudski faktor, kao ni bilo koji drugi dok se istraga ne završi. Nesumnjiva je ispravnost letelice i iskustvo pilota. Broj avio-nesreća u Srbiji, kako objašnjava, nešto je veći od proseka, ali razloga za to je više.

- Letačka sezona je u punom jeku preko leta. Broj bezbedno obavljenih letova i dalje je disproporcionalno veći od udesa, što znači da ne možemo konstatovati da je sama aktivnost nebezbedna. Većina nesreća, međutim, uzrokovana je ljudskim faktorom i u tom segmentu nikada nije dovoljno pažnje i kvalitetne obuke - kaže Vojinović.