SUĐENJE ZA POŽAR U „KONTRASTU“: Građevinski inspektor nije kriv

LJ. P.

04. 07. 2019. u 10:16

Potvrđena oslobađajuća presuda Veselinu Kercu u slučaju požara u novosadskoj diskoteci "Kontrast". Teretio se da nije zabranio rad kluba gde je stradalo šestoro mladih

СУЂЕЊЕ ЗА ПОЖАР У „КОНТРАСТУ“: Грађевински инспектор није крив

Foto D. Dozet

VIŠI sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Osnovnog suda kojom je Veselin Kerac, građevinski inspektor, oslobođen optužbe da je zloupotrebio službeni položaj u slučaju kontrole diskoteke "Kontrast". Ovakva odluka je doneta, jer je žalba Osnovnog javnog tužilaštva ocenjena kao neosnovana.

Građevinski inspektor je oktobra 2017. godine, na ponovljenom suđenju u Osnovnom sudu oslobođen krivice da je 2010. godine prilikom kontrole pomenute diskoteke zloupotrebio službeni položaj. On se teretio da je tada propustio da zbog utvrđenih nedostataka zabrani rad ovog lokala, u kojem je u tragičnom požaru 2012. godine, nastradalo šestoro mladih ljudi.

Prilikom obrazlaganja presude, sudija je tada kazala da u postupku nije dokazano da je građevinski inspektor tog 14. aprila 2010. godine, prilikom kontrole "Kontrasta", njegovom vlasniku Alojzu Ganiću i zakupcu pribavio korist, odnosno omogućio da nesmetano koriste klub, uprkos propustima.

Po navodima iz optužnog predloga, građevinski inspektor prilikom inspekcijskog nadzora nije konstatovao da upotrebnom dizvolom objekta, nije obuhvaćen ulaz od 40 metara kvadratnih, na gradskom građevinskom zemljištu. Uz to, kako se dalje navodi u optužnom predlogu, nije utvrdio da u glavnom objektu postoji galerija, te zbog toga nije utvrđeno stvarno stanje objekta.

U požaru u diskoteci "Kontrast" u noći između 31. marta i 1. aprila 2012. godine poginuli su Marina Aničić (25) iz Čuruga, Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Milena Dalmacija (28) iz Futoga, Zoran Ignjatović (28) iz Gacka, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković iz Kikinde.

ODLUKA NAS NE IZNENAĐUJE

BRANKA Miladinovića, zastupnika Udruženja građana "Istina, Tamarini zakoni", oca novinarke Tamare Miladinović, jedne od šest žrtava tragičnog požara, odluka Višeg suda nije iznenadila.

- Očekivali smo da će oslobađajuća presuda biti potvrđena - kaže Miladinović, ne krijući da je razočaran. - I u ostalim sudskim postupcima protiv inspektora, protivpožarnih i turističkih, odlučeno je identično.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije