U NASTAVKU suđenja Milošu Srebriću za ubistvo Kristine Kaplanović na pumpi u Velikom Mokrom Lugu maja 2017. godine, u ponedeljak su se pred Višim sudom u Beogradu odbrana i tužilaštvo izjašnjavali o dokaznim predlozima. Najvažnija sporna tačka bila je o uvidu u zapisnike o saslušanjima Nemanje Jovanovića i Marka Grubača, prijateljima optuženog, koji su pravosnažno osuđeni za neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca.

PROČITAJTE JOŠ - TUGA U SELU VILOVI: Roditelji i sestre dozivali Kristinu, beli kovčeg pokopan uz jauke!

Dvojica mladića potpisala su sporazume o priznanju krivice, po optužnom predlogu od 12. juna prošle godine. Jedan od njih je osuđen zbog neprijavljivanja krivičnog dela i učinioca i zbog lažnog iskaza, a drugi samo zbog neprijavljivanja krivičnog dela i učinioca. Srebrićevi branioci, govoreći zašto treba da se odbije predlog o uvidu u zapisnike i presude, istakli su da je tužilaštvo imalo uvid u sve ove činjenice, ali je zamenik tužioca propustio da iznese to na pripremnom ročištu.

PROČITAJTE JOŠ - Optužnica zbog ubistva radnice na pumpi: Ubio Kristinu zbog 10 hiljada dinara

- Odbrani na taj način nije omogućeno da učestvuje u postupku - naglasio je advokat Vladan Jevtić. - Nelogično je zašto je sud prihvatio spajanje, pa razdvajanje postupka.

Branilac Jugoslav Tintor rekao je da se "za najteže krivično delo, ne može suditi procesnom akrobatikom u srpskoj sudnici".

- Iskazi njih dvojice su u koliziji u dvanaest detalja, tako da njihovim čitanjem ne može ništa da se utvrdi, ako se već ne podudaraju - rekao je Tintor.

Zamenica tužioca je rekla kako smatra da je sud postupao u skladu sa zakonom sve vreme, kao i da do okončanja postupka protiv Grubača i Jovanovića, nije moglo da se odredi njihovo svojstvo u postupku protiv Srebrića.

- I dalje mislim da su dovoljni samo uvidi u saslušanja njih dvojice, s obzirom na to da su već dva puta ispitivani, u policiji, kao i u tužilaštvu. Svaki od tih iskaza je dosledan i bez kontradiktornosti - rekla je zamenica tužioca.

Sudsko veće će do sledećeg glavnog pretresa odlučiti o ovom dokaznom predlogu, kao i o statusu roditelja vanbračne supruge Srebrića - da li će biti privilegovani svedoci ili ne.


NA REDU VEŠTACI

PREDSEDNICA sudskog veća zakazala je sledeće suđenje za 10. septembar. Tada će biti saslušano četvoro veštaka, a sud bi trebalo u međuvremenu da odluči i o predlogu za novo DNK veštačenje.