PRED Višim sudom u Beogradu u ponedeljak je prvostepenom presudom na 15 godina zatvora osuđen Obren Zirojević (38), zbog ubistva Draga Mašulovića (61), 29. januara 2015. godine u svom stanu u Mirijevu. Ovo je druga po redu presuda, pošto je prethodnu, kojom je bio osuđen na 40 godina robije, ukinuo Apelacioni sud i vratio na novo postupanje.

Pročitajte još: Traže 40 godina robije

Novom odlukom, Zirojeviću je prekvalifikovano delo, na blaži oblik ubistva. Optužnicom mu se na teret stavljalo teško ubistvo na svirep način i iz koristoljublja, za šta je zaprećena najstroža kazna. Kako je obrazložio predsednik veća, iz nalaza i mišljenja veštaka, kao i iz izjava pojedinih svedoka, sud nije mogao da utvrdi da je reč o svirepom ubistvu, počinjenom iz koristoljublja. Zbog toga je i prekvalifikovano delo, ali mu je izrečena maksimalna kazna propisana zakonom.

- Sram vas bilo. Pustite ga odmah, sramote jedne. Zapamtićete me - uzviknuo je Mašulovićev brat kad je čuo presudu, a dok je ljut izlazio iz sudnice, nekoliko puta je opsovao.

Za to vreme, Zirojević, koji je doveden iz pritvora u kojem se nalazi od 10. februara 2015. godine, od kad je uhapšen, i koji je produžen do pravosnažnosti presude, mirno je stajao i ništa nije rekao. Iza okrivljenog, u publici su stajali njegovi otac i majka, pognutih glava.

VOĐEN LjUTNjOM, BESOM I STRAHOM PREMA nalazu i mišljenju veštaka, Zirojevićeva sposobnost da upravlja postupcima bila je smanjena, ali ne bitno. Istakli su da je pre ubistva bio vođen ljutnjom, besom i strahom, a da je naknadno kod njega došlo do upliva emocija. Telo Draga Mašulovića je, prema stavu stručnjaka, raskomadao, u pokušaju da prikrije zločin, kako supruga, do koje mu je veoma stalo, ne bi saznala šta je uradio.

Mašulović je ubijen sa 15 udaraca čekićem u potiljak. Kako je utvrđeno, Zirojević je zatim u kupatilu Mašuloviću odsekao ruke do ramena, noge do kukova, a zatim i obe potkolenice.

- Odsečene butine pokojnog stavio je prvo u plastični, a zatim u platneni džak - navodi Tužilaštvo. - Peškirima i Zirojevićevom odećom obrisao je krv, sve to stavio u drugi džak, koji je zajedno sa butinama odneo u nedovršeno kupatilo na spratu. Trup, ruke i potkolenice pokojnog stavio je u kese i odneo u Mašulovićevo vozilo. Zatim se odvezao u Ulicu Jovanke Radaković, do garaže koju je koristio Mašulović, gde je ostavio automobil, ne vadeći iz njega kese sa delovima tela.

Zirojević je tvrdio da se ne seća kad i kako je izvršio zločin, kao ni da je raskomadao Mašulovićevo telo, kako bi prikrio tragove. Ne seća se ni da je delove tela prevezao u Mašulovićevu garažu. Tvrdio je da se seća da ga je ovaj napao, govoreći da mu je dužan neki novac, da se branio, da mu je Mašulović udario šamar i da mu je u jednom trenutku "pao mrak na oči". Naveo je da mu ništa nije dugovao, već da je samo zadržao deo provizije od kola koja mu je prodao.