STRUČNjACI O UŽASU NA BEŽANIJSKOJ KOSI: Danijela do detalja planirala svoju i Teodorinu smrt?

A. KLISURIĆ, L. Đ. TALEVSKI

sreda, 19. 06. 2019. u 10:02

СТРУЧЊАЦИ О УЖАСУ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ: Данијела до детаља планирала своју и Теодорину смрт?

Danijela Radojičić, Foto "Fejsbuk"

Prema rečima stručnjaka, osobe koje se odluče na samoubistvo su malodušne, i svoje probleme doživljavaju dramatičnijim nego što zaista jesu

TRAGEDIJA, koja se u ponedeljak dogodila na Bežanijskoj kosi, kada je Danijela Radojičić ubila svoju trogodišnju ćerku Teodoru, a potom i sebi oduzela život, prema rečima psihologa mogla je da bude uslovljena skorašnjim gubicima članova njene porodice. Jer, pre dve godine ostala je bez majke, koja je preminula od karcinoma, a lane je izgubila bebu, navodno u poodmakloj trudnoći.

Prema rečima stručnjaka, osobe koje se odluče na samoubistvo su malodušne, i svoje probleme doživljavaju dramatičnijim nego što zaista jesu. Reč je o labilnim ličnostima, koje ne umeju da se nose sa problemima i potrebna im je podrška okoline.

- Čin samoubistva često je kazna za okolinu, a ne za osobu koja se odlučila na taj korak. Suicid je korak koji nastaje kao posledica beznađa - kaže, za "Novosti", prof. dr Dijana Lazić Puškaš, neuropsihijatar u beogradskoj klinici "Dr Laza Lazarević". - Spoljašnji faktor je morao da postoji. Gubici koje je Danijela imala sigurno su je učinili ranjivom.

Pročitajte još - Ko je Danijela, koja je bacila ćerkicu kroz prozor, pa skočila

Sve okolnosti, međutim, ukazuju da je Danijela planirala ovaj čin. Ona je sačekala da njen suprug ode na posao, a ćerku, koju inače svakog jutra vodi u vrtić, u ponedeljak je ostavila u stanu. Ona je tog jutra detetu i sebi navodno prvo prerezala vene, a potom je ćerku bacila sa četvrtog sprata. Pre nego što je i sama skočila u smrt, vikala je sa terase, pominjući prava žena i to kako su ugrožene. Očevici su nakon ove nemile scene videli crni dim koji kulja iz stana. Danijela je, kako se pretpostavlja, zapalila krevet što je potom izazvalo požar. Sve to ukazuje da je ova žena, smatraju stručnjaci, bila odlučna da okonča svoj život i život deteta.

Tela majke i ćerke ispred zgrade na Bežaniskoj kosi

- Ako uzmemo u obzir sve okolnosti, očigledno je da se radi o isplaniranom i surovom zločinu. Ovakav postupak ne može biti trenutak afekta, već na neki način predstavlja vrstu osvete prema nekoj drugoj osobi iz neposredne okoline - smatra Dijana Lazić Puškaš.

Pre godinu dana, Danijela je bila u bolnici nekoliko meseci zbog održavanja trudnoće. Nažalost, izgubila je bebu.

- Očigledno je da se radi o nizu veoma tragičnih događaja u bliskoj prošlosti, i da je vrlo verovatno da je taj gubitak bebe negde ostao nerešen. Gubitak nije obrađen na način na koji je to bilo potrebno u smislu da se raščiste stvari i stave na svoje mesto raznorazna osećanja ovog tipa - smatra psiholog Aleksandra Janković. - U situacijama kada dođe do gubitka bebe, veoma je važno da neko iz porodice, ko živi sa osobom koja je preživela ovu tragediju, uspe da primeti promenu njenog stanja i da prepozna da postoji neka vrsta traume, koja povlači depresivnost i razna druga osećanja. Nije retko da se kod žena koje izvrše čedomorstvo pojavi osećaj da na jedan paradoksalan način svoju decu spasavaju.

U Ulici Ismeta Mujazinovića, gde se dogodila tragedija, život se vratio u normalu, osim u zgradi broj 9, gde se još oseća miris gareži. Kako su reporteri "Novosti" u utorak saznali od prvih komšija porodice Radojičić, oni su se doselili u ovaj kraj pre sedam godina. Svi su imali samo reči hvale za njih. Suprug Dejan je upravnik zgrade i, prema rečima jedne od komšinica, Radojičići su odavali utisak srećne i uzorne porodice. Zbog toga je ovaj zločin izazvao još veći šok kod njihovih suseda.

Tragovi požara u stanu Radojičića

ZABRINUTE KOMŠIJE

- POSLE svega što se dogodilo, baš sam uplašena, više ne smem da puštam decu samu napolje da se igraju. Ako je jedna majka bila u stanju da svom detetu ovako naudi, zamislite šta bi tek mogla da uradi nekom tuđem - rekla je jedna od zabrinutih komšinica.

KOLEGE U ŠOKU

DANIJELINE kolege sa Vojnomedicinske akademije, iz Centra za kontrolu lekova, još ne mogu da poveruju šta se dogodilo.

Oni je opisuju kao blagu i prijatnu osobu. Svi su u šoku, i prethodna dva dana na celom odeljenju vlada muk.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

em. i.

19.06.2019. 10:39

rec je o labilnim osobama? ma necu dalje da citam. labilnim? ma nemojte! da su labilni ostali bi ziveti svoj mucni zivot. hrabrost je ono sto oni odluce. i otkud psiholozi, otkud iko da zna bolje kako je nama u dusi.? na koncu, sve same majke skacu u smrt sa i bez dece. gdje su muski ucesnici u stvaranju te dece?

Jednosmerna

19.06.2019. 10:56

Traume drugih koje se razrešavaju ocajnickim cinom i paradoksalnim mulosrdjem, ostavljaju dubok trag na najbližima pa i okruzenju. Neko od uvazenih psihologa reče da mi kao drustvo nismo proradili ni traume iz prvog i drugog Svetskog rata, a kamoli iz devedesetih. Na to su se nadovezale posledice tranzicije u kojoj nestaje srednja klasa, sigurnost, bliskost, saosećajnosti. U fokusu je politika, novac, loše stvari. Covek je skrajnut pa paznju privlaci ekscesima ali to ne budi drustvo iz kome.

@em.i

19.06.2019. 13:53

Ne mora niko znati kako je teško u duši nekom tamo, postoje psiholozi, psihoterapeuti, psihijatri ovo je 21 vek, ako mi nije dobro potražicu pomoc a i radjanje nije obavezno a ni muževi. Živite svoj život, ništa se ne mora

Milan

19.06.2019. 15:44

@@em.i - U prvom komentaru kazes da psihijatri ne mogu pomoci, a u drugom da treba da se ide kod psihijatra. Da nisi malo paradoksalna?

bata

23.06.2019. 02:11

Kljucna stvar-da li ju je muz varao?Da li joj je davao podrsku u teskim momentima,pre svega u vezi pobacaja.Sta je radio dok je ona lezala u bolnici?Njega niko ne pominje.