DRAGOSLAV J., osumnjičen da u ponedeljak uveče ispalio više hitaca u svoju suprugu Teodoru J. na Novom Beogradu, nije imao zabranu prilaska u momentu kada je pucao u nju. Kako nezvanično saznajemo, jednomesečna mera zabrane bila je izrečena početkom aprila i istekla je u maju. U međuvremenu, Teodora J., koja je zadobila tri prostrelne rane u grudima, smeštena je na odeljenje intenzivne nege Urgentnog centra i lekari prate njeno stanje koje je od ponedeljka veče nepromenjeno. U kritičnom stanju je i Dragoslav J., koji je nakon ranjavanja pokušao da izvrši samoubistvo. Lekari se i dalje bore za njegov život.

- Teodora J. je 30. marta prijavila policiji da ju je suprug tukao i maltretirao. Njemu je zbog toga bila izrečena hitna mera zabrane prilaska žrtvi, koja je posle prvih 48 sati produžena na 30 dana - rekli su nadležni iz Trećeg osnovnog tužilaštva za medije. - Izrečenu meru zabrane je on u toku trajanja poštovao u potpunosti. To znači da joj nije prilazio i kontaktirao s njom putem telefona, jer se žrtva u tom periodu nije obraćala policiji ili Tužilaštvu koje bi dalje reagovalo.

Pročitajte još - Bežao od policije pa hteo da se ubije, ranjena žena i njen bivši suprug i dalje kritično

Prema rečima Tužilaštva, kada istekne mera zabrane prilaska od 30 dana, postoji mogućnost da se ona produži za još samo 30 dana.

- Žrtva se u međuvremenu obratila sudu i podnela je zahtev da se izrekne mera koju sud izriče, a koja nije vezana za hitni postupak - objašnjava Tužilaštvo. - Nije isto postupak zbog izvršenja krivičnog dela ili postupak od ponavljanja nekog nasilja, to su dva postupka.

Prema nezvaničnim informacijama, Teodori J. je nakon prve prijave bilo ponuđeno da se skloni u Sigurnu kuću, ali je ona to odbila. Iselila se iz vile u Surčinu, u kojoj su, pored nje i supruga, živeli i njegovi roditelji i brat, i vratila se kod svojih. Protiv Dragoslava J. u međuvremenu je podneta i krivična prijava. Trebao je da bude saslušan 5. juna, ali je saslušanje odloženo.

Psiholog Aleksandra Janković, povodom još jednog u nizu porodičnog nasilja za manje od mesec dana, kaže da je sve učestalije agresivno ponašanje kako među odraslim osobama, tako i među decom školskog uzrasta. Dodaje da neprijavljivanje nasilja na vreme dovodi do toga da je svaki sledeći slučaj sve brutalniji i da je važno da svi oni koji to čine snose posledice za svoja dela.

Pročitajte još - DRAMA U NOVOM BEOGRADU: Pucao u suprugu, pa u sebe dok im je beba bila u kolicima

- Tek kada budu kažnjeni i kada zaista završe u zatvoru, shvatiće i imaće svest o tome da takvo ponašanje ne može baš tek tako da prođe - naglasila je Jankovićeva. - U sigurnim kućama u Beogradu trenutno su popunjeni svi kapaciteti, a u njima je sve više dece. Ima žena koje kada se odvaže da napuste nasilnika nemaju gde, ali i onih koje strahuju za svoj život i život svoje dece pa im roditeljski dom nije sigurno mesto za zaštitu, već utočište pronađu u Sigurnoj kući.

U Srbiji je, kako kaže, dosta urađeno kada je u pitanju zakonska regulativa, ali da ipak nedostaju edukacija i kampanja za podršku žrtvama.

PRVA PROCENA

Prvu procenu daje policajac koji je zadužen za postupanje u nasilju u porodici. On sam izriče hitnu meru na 48 časova, nakon toga reaguje tužilaštvo, pa se posle procenjuje da li ima mesta da se predloži pritvor ili ne.

Foto I. Marinković