Protiv pripadnika tzv. pogranične kosovske policije koji je u utorak veče pucao na kombi vozilo u mestu Jošanica kod Leposavića, Policijski inspektorat tzv. Kosova pokrenuo je u sredu istragu, a na snazi je i dalje operativni plan "Čelični prsten" kako bi policija pronašla vozača crvenog kombija kragujevačkih registarskih tablica.

- Vozilo je pronađeno na oko kilometar ipo od sela Jošanica u jednom od hangara, ali se još uvek traga za licem M. Z. iz sela Vuča - rekao je portparol KPS-a za sever Kosova Bratislav Radović.

On je dodao da je u kombiju pronađena prehrambena roba za koju se osnovano sumnja da je transportovana ilegalnim putem. U utorak veče su na lice mesta izašli regionalna istražna jedinica, forenzičari, javni tužilac i inspektorat Kosova.

Pročitajte još - PUCNjAVA U LEPOSAVIĆU: Pokušaj bekstva, pogranična policija tzv. Kosova pucala u kombi vozilo kragujevačkih registracija

I dok se u dnevnom izveštaju tzv. kosovske policije navodi da je vozač kombi vozila odbio da se zaustavi na poziv policijaca i da je vozilom pokušao da ih udari patrolu pograničnih policajaca, advokat Nebojša Vlajić objašnjava da policajac nije smeo da upotrebi vatreno oružje u ovom slučaju.

"Upotrebu vatrenog oružja reguliše zakon o KPS-u i policija ima pravo da upotrebi vatreno oružje samo ukoliko proceni da joj je ugrožen život ili zdravlje - kaže Vlajić i dodaje „da policajac nema pravo da puca na vozilo čiji vozač odbija da stane“.

- Policajac ne zna da li su u vozilu deca i koga može da pogodi, a ne zna ni da li je u kolima lice koje je izvršilo krivično delo - ističe advokat i podseća „da je policajac dužan da zapamti registarsku oznaku vozila, boju kola i da raspiše poternicu kako bi se lice pronašlo“.