DECA PLELA VENAC ZA MRTVU DRUGARICU: Našu Mariju izdalo srce(FOTO)

S. BABOVIĆ

11. 06. 2019. u 13:09

ДЕЦА ПЛЕЛА ВЕНАЦ ЗА МРТВУ ДРУГАРИЦУ: Нашу Марију издало срце(ФОТО)

Foto: S. B.

"Novosti" sa drugarima i nastavnicima tragično preminule učenice VII-2 OŠ "Aca Aleksić"

KADA su mi javili, samo sam se molila da nije tačno. Da je Marija dobro, da je preživela... Ali vesti koje su nastavile da stižu bile su sve gore - svedoči, za "Novosti", uplakana nastavnica fizike Manda Knežević iz Aleksandrovca, razredni starešina Marije Z.(14), koja je u ponedeljak po podne krenula na trening, izgubila svest na ulici i preminula. - Videle smo se pre nego što se dogodila tragedija, toliko je bila srećna! Nekim đacima popravljene su ocene za kraj školske godine, a verujem da je i ona sigurno, kao jedan od najboljih đaka, pomagala da drugi postignu što bolji uspeh. Nikada je nisam videla namrštenu i neraspoloženu, na svakoj njenoj fotografiji se osmehuje.

Tog osmeha devojčice iz Kožetina kod Aleksandrovca, u Osnovnoj školi "Aca Aleksić" više nema. Dan posle njene iznenadne smrti, najverovatnije zbog zastoja srčanog mišića, ne čuje se ni smeh dece u školskom dvorištu, u učionicama, na hodnicima. Đaci, zagrljeni, pokušavaju da se uteše. U zbornici su nastavnici prikupili snage da održe komemoraciju, okupljeni oko fotografije svoje učenice. Odlazak u porodicu bio je bolan i težak. Brdo je odzvanjalo od jauka.

U učionici odeljenja VII-2, drugovi su u utorak ćutke pleli venac u obliku srca. Drugarice su birale cveće, a svi zajedno, crtali i bojili ukrase od papira, na koje su kapljale dečje suze. Marijina fotografija sa vencem u kosi uramljena je i postavljena pored buketa, a iznad nje zajednički potpisi i poruke celog odeljenja. Na jednom panou je i potpis devojčice, koja je kao i toliko puta ranije, samo krenula na trening odbojke.

Drugovi iz odeljenja pričaju da je Marija bila odlična učenica, sportista, nesebičan prijatelj. Teško im je da poveruju da je više nema.

Pročitajte još - DETALjI SMRTI DEVOJČICE IZ ALEKSANDROVCA: Lekari iz dva grada uzalud pokušavali da je ožive- Mariju sam znala od prvog razreda, bile smo nerazdvojne - priča nam Anđela V., predsednica odeljenske zajednice. - Svi su je voleli, celo odeljenje i cela škola. Volela je odbojku i muziku, i uvek je bila tu kada je nekome trebala pomoć. Čuvala je sve tajne.

Manda Knežević, razredna

U kući gde je živela devojčica su se celog dana okupljali rođaci i prijatelji, komšije, meštani. Neutešna porodica je zamolila za privatnost u najtežim trenucima. Datum i vreme Marijine sahrane biće naknadno saopšteni, a matična škola "Aca Aleksić" u sredu neće raditi.

U gornjem delu grada, u Ulici 10. avgusta, nedaleko od zgrade broj 45, devojčica je nađena bez svesti. Lekari Doma zdravlja iz Aleksandrovca i Odeljenja intenzivne nege kruševačke bolnice nisu uspeli da je vrate u život.

- Po prijemu, pacijentkinju smo transportovali do bolnice u Kruševcu - kaže nam dr Stamenko Kostov, direktor Doma zdravlja "Dr Dobrivoje Ger. Popović". - Sve što je moglo da se pruži, pružili smo, i u Kruševcu su kolege probale, ali nažalost, dogodio se najgori ishod.

Foto: S. B.

OBDUKCIJA

NAKON uviđaja u Ulici 10. avgusta, gde je nađena, Više javno tužilaštvo u Kruševcu naložilo je obdukciju, koja je obavljena u utorak. Prema nezvaničnim informacijama, najverovatniji uzrok smrti je zastoj srčanog mišića, s tim da su ostale da se urade i dodatne analize. Tek po dobijanju definitivnih rezultata, koji treba da budu prosleđeni nadležnom tužilaštvu, može da se očekuje rasvetljenje slučaja.


SMIRUJU DECU

- Pokušavamo sada da se nađemo deci, da ih smirimo - kaže nam Mihajlo Milinčić, direktor škole. - I privatno dobro poznajem porodicu. Sa Marijinim ocem, Miletom, trenirao sam rukomet, a sa Ivanom, devojčicinom mamom, odrastao sam u istoj zgradi. Svi ih znamo kao divne ljude, a takva je bila i ćerka.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Raca Milosavljevic

11.06.2019. 15:04

... strasno ... najdublje saucesce sestri,bratu,roditeljima,rodbini i njenim drugaricama i drugovima,nastavnicima u skoli ....