INSPEKCIJA UTVRDILA: Četiri prištinske bolnice ilegalno trgovale ljudskim organima

Tanjug

petak, 07. 06. 2019. u 12:02

ИНСПЕКЦИЈА УТВРДИЛА: Четири приштинске болнице илегално трговале људским органима

Ilustracija; Foto: Depositphotos

Zbog sumnje da se ilegalno bave trgovinom ljudskih organa, inspekcija je privremeno zatvorila četiri prištinske bolnice

Zbog sumnje da se ilegalno bave trgovinom ljudskih organa, inspekcija je privremeno zatvorila četiri prištinske bolnice, protiv 17 zdravstvenih radnika i osoblja su podnete krivične prijave i svi ti predmeti su još uvek u istražnom postupku.


Nora Krasnići, vršilac dužnosti glavnog inspektora zdravstva u kosovskom ministarstvu zdravlja izjavila je da je tokom inspekcije u tim privatnim bolnicama utvrđeno da su se bavile nezakonitim aktivnostima, a smrznute ljudske ćelije su prenete na Odeljenje ginekologije kosovskog univerzitetskog kliničkog centra da bi bile sačuvane.


Zdravstvena inspekcija, zajedno sa Kosovskom policijom, sprovela je inspekcije u nekim privatnim bolnicama koje imaju dozvolu za pružanje usluga u oblasti medicinske oplodnje.


Svrha inspekcija bila je kontrosla sprovođenja Zakona o reproduktivnom zdravlju.


Tom prilikom su, piše prištinska Gazeta Ekspres, utvrđene neke povrede Zakona o reproduktivnom zdravlju prema kojima je Zdravstvena inspekcija izrekla meru privremene obustave aktivnosti u ovim institucijama, rekla je Krasnići za RSE na albanskom jeziku.


PROČITAJTE JOŠ: Četiri osobe pritvorene zbog trgovanja ljudskim organima


U međuvremenu, Kosovska policija je primenila određene mere prema zdrastvenim radnicima u tim bolnicama u skladu sa zakonskim odredbama policije.


Baki Keljani, portparol Kosovske policije, izjavio je da je Odeljenje za trgovinu ljudskim organima tokom inspekcije u pomenutim bolnicama utvrdio niz kriminalnih radnji, nezakonitu transplataciju i trgovinu ljudskim organima i ćelijama.


Zbog toga je, dodao je, 17 osoba uhapšeno, među kojima osim građana s Kosova, ima i pripadnika drugih nacionalnosti.

PROČITAJTE JOŠ: ALBANCI NASTAVILI SA “BIZNISOM”: Novcem iz Evrope kupili opremu za trgovinu organima na Kosmetu


"Slučaj se odnosi na privatne klinike za koje se sumnja da su počinile krivična dela nezakonite transplantacije i trgovine ljudskim organima i ćelijama, saizvršilaštvo i neodgovorno lečenje. U tim slučajevima sumnja se na ukupno 17 osoba. Ovi slučajevi su procesuirani u saradnji sa Zdravstvenim inspektoratom u okviru Ministarstva zdravlja, a odlukom inspektora IVF odeljenja te bolice su zatvorena. Protiv osumnjičenih je podneta krivična prijava i istraga je u toku", rekao je Keljani.


U međuvremenu, advokat jedne od ovih privatnih bolnica, Besnik Beriša, tvrdi da nema dokaza da postoji zloupotreba ćelija ili embriona.


On tvrdi takođe da su sve što su videli u evidenciji Inspektorata zdravstva bili neki tehnički nedostaci u vezi sa vođenjem evidencije, preliminarnih izjava ili potpisa.


Međutim, predmeti su pod istragom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Komentator

07.06.2019. 12:58

Imao bih samo dva pitanja. Koliko bolnica uopšte imaju? Da li su to bili dobrovoljni davaoci organa?

Nikola Kostić

07.06.2019. 14:49

Amerika sa Nemačkom i Britancima to rade. koze im samo radna snaga! Mi moramo vojno u savez sa Rusijom i Kinom sa Belorusijom i Kazakstanom da usko sarađujemo. Onda bez poteškoća objaviti okupaciju Kosova i isto krenuti da odbranimo. Munjevitom akcijom uz podršku sa strane saveznika. Ako mi to neuradimo napašće nas svakako! Mi smo tako reći pred ratnim stanjem, i tako moramo da se ponašamo i spremamo.

Mikiboy

07.06.2019. 15:40

Svako radi ono sto zna i nasta je navikao.Ljudski organi su Albanosima specialka.