MAJKA (45) i dve ćerke bliznakinje (18) pronađene su mrtve u stanu u Beču, a kako su prvi nalazi obdukcije pokazali, najverovatnije su umrle - od gladi! Vesna M. i njena deca preminule su, kako se procenjuje, krajem marta ili početkom aprila, ali njihova tela su otkrivena tek u utorak ove nedelje.

Kako prenose austrijski mediji, žena poreklom iz Srbije živela je sama sa ćerkama. Portparol bečke policije Patrik Majerhof izjavio je za medije da njih tri nisu otrovane, kako se na početku sumnjalo. Prva verzija jezive smrti tri žene bila je da je majka možda otrovala i ćerke i sebe. Prema drugoj teoriji, žena je preminula prirodnom smrću, a bliznakinje su potom izgladnele.


PROČITAJTE JOŠ: OBDUKCIJA POKAZALA: Majka i bliznakinje umrle od gladi

- Prvi toksikološki nalazi ne pokazuju bilo kakve tragove trovanja. Posle obdukcije, na osnovu stanja njihovog tela i svih drugih nalaza, možemo da pretpostavimo da su preminule usled gladi. Teorija o nasilnoj smrti je brzo isključena - rekao je Majerhof.

Ovaj slučaj uznemirio je javnost u Austriji, pre svega zbog okolnosti da su tri osobe, kako prenose mediji, ostale van njihovog sistema i podrške. Prema nezvaničnim informacijama, obe devojke su bile hendikepirane, a Vesna M. je sa njima pobegla od nasilnog muža. Poznanik porodice alarmirao je policiju ove nedelje, zabrinut jer nije imao nikakve informacije o njima.

- Vatrogasci i policija su provalili u stan. U hodniku su zatekli telo Vesne M. Bliznakinje su pronađene mrtve u dnevnoj sobi - pišu austrijski mediji.

Vatrogasci su pronašli tela u hodniku i u dnevnoj sobi / Foto APA

Na prvi pogled, u stanu, kao ni na njihovim telima nije bilo tragova nasilja. Ipak, inspektori su na početku ostavili otvoreno pitanje uzroka smrti, s obzirom na sumnjive okolnosti. Naime, ova porodica nije bila nepoznata nadležnim institucijama. Vesna M. je sa ćerkama bežala od nasilnog muža čak tri puta u sigurnu kuću.

- Njih tri su naposletku ostale same. Ženi sigurno nije bilo lako. Morala je da vodi računa o dve tinejdžerke koje su imale zdravstvenih problema. U martu 2017. reagovao je zabrinuti komšija i alarmirao je socijalnu službu. Predstavnici institucija su procenili da nema razloga za brigu, što se ispostavilo kao pogrešna odluka - komentarišu bečki mediji.

Kako navode, Vesna M. je imala psihičkih problema već duže vreme i upitno je da li je mogla uopšte da se brine o sebi. Komšije kažu da skoro nikad nisu viđali nikog od njih tri, kao i da ih nije niko posećivao. Ipak, često su čuli vrisku i glasne rasprave iz njihovog stana. Policija nije našla nikakvo oproštajno pismo, a komšije ove porodice su im ispričale da su retko napuštale stan i da su uvek bile zajedno.

Austrijska policija sumnjala je da su sve tri otrovane / Foto Printskrin/krone.at

Andrea Frimel, iz organizacije koja se bavi pravima i zaštitom omladine i dece kaže za bliznakinje da su bile stidljiva i tiha deca tokom puberteta.


PROČITAJTE JOŠ: MISTERIOZNA SMRT PENZIONERKE: Ležala mrtva u stanu pune tri godine?

- U školi su bile deo programa za integraciju dece. U jesen 2016. ispisane su iz škole, budući da ona za njih više nije bila obavezna. U decembru iste godine, porodica je došla u kontakt sa institucijama i zvanično. Volonteri, koji su bili deo projekta za pomoć omladini bili su upoznati sa ovom porodicom, a do marta 2017. situacija sa njima se raščistila - navela je Frimelova za novine.

"NISU BILE BESPOMOĆNE"

MOGUĆE je da su devojčice imale probleme u razvoju koji su se kasnije manifestovali. Postoje takve situacije i poteškoće koje postaju očigledne kako su deca sve starija. Nisu dokumentovani nikakvi ozbiljni problemi, bilo mentalne ili fizičke prirode. Stoga, bliznakinje nisu mogle biti bespomoćne. Da je tako nešto procenjeno, ova porodica bi dobila više podrške, uključujući i finansijsku pomoć - zaključila je Frimelova.