Viši sud u Zaječaru pravosnažno je osudio na godinu dana zatvora nekadašnjeg predsednika Skupštine opštine Zaječar Sašu Mirkovića zbog zloupotrebe službenog položaja kojom je gradski budžet oštećen za oko 14 miliona dinara 2013. godine, rekla je Tanjugu portaprolka zaječarskog Višeg suda Svetlana Miljković.

Istom odlukom pravosnažno je na uslovnu kaznu zatvora od osam meseci s rokom provere od tri godine osuđena i njegova tadašnja saradnica Milena Trajković.

Oni su osuđeni zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, precizirala je Miljkovićeva.

Ovom odlukom odbijene su sve žalbe i potvrđena je prvostepena presuda Osnovnog suda u Zaječaru.

Pročitajte još - Saši Mirkoviću zbog paketića godinu dana zatvora

Mirković je osuđen jer je prekoračivši granice svojih ovlašćenja usmeno naložio saradnici Mileni Trajković da izvrši nabavku robe, ne pridržavajući se Zakona o javnim nabavkama, a posredovao je i da Gradska uprava Zaječara od jednog privrednog društva iz Beograda izvrši nabavku robe ukupne vrednosti od 13.960.799,90 dinara.

Time je pričinjena šteta budžetu Grada Zaječara u pomenutom iznosu.

Međutim, nekadašnji estradni menadžer je, u međuvremenu, nezvanično, otkazao punomoćje svom advokatu, pa presuda nije mogla da mu bude uručena.

- Mirković nije primio presudu jer se, po našim saznanjima, krije u Makedoniji ili na Kosovu i Metohiji – saznajemo od izvora bliskim istrazi. – Bivšem predsedniku SG Zaječara je oduzet pasoš i zabranjenio mu je da napušta zemlju, pa on sada na ovaj način izbegava služenje zatvorske kazne. Ukoliko se u dogledno vreme Mirkoviću ne uruči rešenje Višeg suda, za njim će biti raspisana međunarodna poternica.

Inače, kako se sumnja, Mirković, posredstvom društvenih mreža i portala sa kojima se dovodi u vezu, objavljuje u nastavcima priče za zaječarske sudije, koje dovodi u vezu sa brojnim kriminalnim i seksualnim aferama.