PO nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, pripadnici MUP Srbije uhapsili su petočlanu kriminalnu grupu iz Beograda i Subotice koja se sumnjiči da je, od početka ove godine, kontinuirano nabavljala i švercovala tablete sa liste opojnih droga. Reč je o tabletama "tramol hh" (tramadol hidrohlorid), "sanval" i "ksalol", čija se tržišna vrednost procenjuje na preko milion evra!

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, grupa, koju navodno čine uhapšeni D. O., P. P., N. L., D. T. i M. M. sumnjiče se da su prošvercovali više stotina hiljada tableta, a prema nezvaničnim informacijama - čak preko 600.000 komada! Tužilaštvo za organizovani kriminal još navodi da je policija, od početka godine, u tri navrata, po nalogu nadležnih, pronašla i oduzela pomenutu opojnu drogu na graničnim prelazima sa Mađarskom. Prema prvim saznanjima, tablete su bile namenjene kupcima u Švedskoj.


PROČITAJTE JOŠ: ZAPLENA NA CARINI: Sva automobilska vrata "nafilovana" psihoaktivnim tabletama

Inače, tablete "tramol", "ksalol" i "sanval" poreklom su iz Srbije, koriste se uglavnom za ublažavanje bolova i pripadaju grupi medikamenata koji imaju opojno dejstvo i izazivaju zavisnost. "Tramol" je "opiodni analgetik" i, osim što se njegovim korišćenjem umanjuju bolovi uglavnom u zglobovima, on ima dejstvo slično "trodonu" - deluje na centralni nervni sistem, te potpuno - opusti korisnika do stepena opijenosti. "Ksalol" služi za lečenje anksioznosti i napetosti, a "sanval" se daje za kratkotrajnu terapiju nesanice kod odraslih. Svi ovi lekovi, odnosno tablete, u Srbiji se ne mogu kupiti u slobodnoj prodaji u apotekama, nego se izdaju isključivo na lekarski recept.

Nakon saslušanja osumnjičenih, tužilac za organizovani kriminal doneće odluku o daljem toku krivičnog postupka, kao i eventualnom pritvoru za uhapšene.

DROGA I ORUŽJE U STANU

PRIPADNICI Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK UKP) uhapsili su M. J. (37) iz Majdanpeka, osumnjičenog za proizvodnju i rasturanje narkotika i nelegalno držanje oružja. Pretresom stana i drugih prostorija, na adresi u Beogradu, gde je M. J. prijavljen, pronađena su četiri paketa sa oko kilogram amfetamina, tri paketa sa oko dva kilograma marihuane, dva pištolja i 27 komada pištoljske municije. Određeno mu je zadržavanje do 48 časova. (Z. U.)


PROČITAJTE JOŠ: Stefanović: U prva četiri meseca zaplenjeno dve tone droge

OBRAČUN AUSTRIJE S BALKANCIMA

AUSTRIJSKA policija, prenose tamošnji mediji, uhapsila je do sada 14 osoba poreklom iz Srbije i Crne Gore za koje se sumnja da su članovi grupe koja se bavi rasturanjem droge iz Južne Amerike u Evropu. U njihovim "štekovima" pronađeno je ukupno droge ulične vrednosti od 8,6 miliona evra. Zaplenjeno je oko 112 kg kokaina, 71 kg amfetamina, 19 kg marihuane, pet kg smole kanabisa i 3,6 kg heroina. Policija je saopštila da je istraga započeta još 2017, od kada su prisluškivani telefoni osumnjičenih. Kako pišu mediji u Austriji, ispituju se veze između uhapšenih i ubistva Vladimira Roganovića u Beču, navodno bliskog "kavačkom klanu". Naime, policija je zabeležila kontakte nekih od uhapšenih sa njim. (M. S.)

PROČITAJTE JOŠ - Stefanović: U prva četiri meseca zaplenjeno dve tone droge