UČENICA Umetničke škole u Nišu Lena Ilić (16) iz sela Čokota, nadomak Niša, koja je teško povređena kada je voz naleteo na autobus "Niš ekspresa" na pružnom prelazu u selu Donje Međurovo, preminula je u niškom Kliničkom centru.

- Bitka za Lenu bila je gotovo epska. Nijedan pacijent sem Lene nije ležao kod nas toliko dugo na Intenzivnoj nezi. Skoro da je bila deo kolektiva. Lena je bila posebna, veliki borac, prirasla nam je za srce i to je za sve nas koji smo se toliko vezali za nju bila prava tragedija. Svako jutro je počinjalo, a dan se završavao diskusijom o njoj: "Lena je dobro, stabilno, oporavlja se..." Poslednjih dana njeno stanje se naglo pogoršalo zbog hidrocefalusa. Zajedno sa neurohirurzima dali smo sve od sebe, nažalost, nismo uspeli - rekli su, za "Novosti", lekari na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju.

LENA je osma žrtva stravične tragedije kod Donjeg Međurova kada je 21. decembra prošle godine voz naleteo na autobus "Niš ekspresa" na neobezbeđenom pružnom prelazu. Devojčica koja je u nesreći zadobila teške povrede glave, izdahnula je u petak nešto pre ponoći, posle petomesečne borbe lekara da je održe u životu.

- Nažalost, njeno stanje se naglo pogoršalo zbog hidrocefalusa, ali nismo se mirili. Reanimirali smo je šest puta u poslednja dva dana. Mnogi lekari, kao i medicinsko osoblje, plakali su i bili van sebe. Sudsko-medicinska obdukcija će pokazati zašto njeno telo nije izdržalo - kazali su lekari KC Niš.

Zdravstveno stanje 16-godišnje Lene u jednom periodu je bilo stabilno, ali lekari nisu sa sigurnošću mogli da daju detaljne prognoze. Većim delom dana je bila budna, komunicirala je mimikom, odgovarala na poziv i na neke instrukcije, na bolne draži i glas.


Pročitajte još - POSLE TRAGEDIJE NA PRUŽNOM PRELAZU: Ukinut pritvor vozaču autobusa "Niš Ekspres"


SELO Čokot, koje je u istoj tragediji već izgubilo četvoro komšija, sa nevericom je dočekalo tragičnu vest, da nezapamćena tragedija i posle pet meseci odnosi živote.

Lena Ilić, Foto Privatna arhiva

- Troje dece nam je stradalo iz sela. Sve dobra i lepo vaspitana deca, odrastali su tu u ulici. A Lena se po svemu izdvajala, po svom stilu, prava dama, umetnica, upisala je Umetničku školu, bila je veoma nadarena. Suze nam presušiše za našom decom, našim komšijama, rođacima, koji stradaše tog crnog dana - priča meštanin Čokota Rade I.

U domu Ilića neobična tišina, sve je utihnulo sa odlaskom njihove jedinice. Niko ni od rodbine nije smogao snage da kaže nijednu reč.

Sudar voza i autobusa "Niš ekspresa", 21. decembra 2018.

SUĐENjE

NA suđenju za stravičnu nesreću u kojoj su, pre Lene, stradali Aleksa Dimitrijević (15), Marijana Kocić (16), Bogomir Lazić (75), Danijela Stanković (48), Nataša Janković (42), Vlastimir Đorđević (65) i Gajtana Stamenković (78), dok je dvadesetak ljudi povređeno, veštak je dao svoju procenu da vozač "Niš ekspresa" Milan Zdravković nije pogledao levo i desno da bi video da voz nailazi. S druge strane, odgovornost snosi i mašinovođa Vladica Rakić jer nije blagovremeno dao znak upozorenja, te da je kasno uočio da je autobus na pruzi i da se ne zaustavlja ispred znaka "stop". Nastavak suđenja zakazan je za sredinu jula.


ŠKOLA OTKAZALA AKTIVNOSTI

ZBOG smrti učenice Lene Ilić, Umetnička škola u Nišu je sve aktivnosti i radionice u sklopu "Noći muzeja" u ovoj školi otkazala.

- Kolektiv Umetničke škole oseća neizmernu tugu zbog smrti učenice i izjavljuje duboko saučešće njenoj porodici - saopštavaju iz škole.