Lažnim izveštajima hteli da prikriju krađu 900 kg zlata?

Lj. TRIFUNOVIĆ

09. 05. 2019. u 12:09

Лажним извештајима хтели да прикрију крађу 900 кг злата?

Foto Tanjug

Šta je utvrdilo Tužilaštvo za organizovani kriminal u istrazi navodne pljačke RTB "Bor". Bivši direktor Blagoje Spaskovski: Ne mogu da komentarišem istragu, verujem u institucije

NAKON što je postalo jasno da je nestanak zlata iz pogona Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) "Bor" daleko veći od prvobitno objavljene količine, rukovodstvo ove kompanije je, kako "Novosti" saznaju, pokušalo da krivicu za to prebaci na Institut za rudarstvo i metalurgiju (IRM) u Boru. Ali, po svemu sudeći, i taj dokument kojim su hteli da potkrepe svoje tvrdnje bio je krivotvoren. To je, kako se sumnja, samo jedna u nizu nepravilnosti koje su pratile krađu 900 kg zlata iz rudnika.

Na osnovu uvida u dokumentaciju Tužilaštva za organizovani kriminal (br. KTR 1251/18, od 23. 10. 2018. godine), RTB je izneo kako je došao do mišljenja tri doktora nauka sa Instituta za tehnologiju nuklearnih i drugih mineralnih sirovina (ITNMS) - Mirjane Stojanović, Jelene Petrović i Marije Petrović. One su, navodno, iznele sumnju na pouzdanost podataka koje je u toku dobijanja zlata RTB dobijao od IRM.


PROČITAJTE JOŠ: Iz RTB "Bor" nestalo 900 kilograma zlata!

Međutim, na sastanku koji je organizovan 4. aprila 2019. godine u prostorijama ITNMS, dr Jelena Petrović i dr Marija Petrović su doslovce izjavile da "nisu upoznate sa mišljenjem koje su navodno dale". Dr Jasmina Stevanović, koja je ispred Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu potpisala zaključak o tome koliko zlata nedostaje u RTB, pitala ih je kako se neko poziva na njihovo mišljenje budući da nikakav izveštaj nisu potpisale. Njih dve na to nisu imale odgovor. Dr Mirjana Stojanović je, u međuvremenu, otišla u penziju i nije prisustvovala sastanku.

Sastanak u ITNMS je tada prekinut na zahtev direktora te naučne ustanove, pošto je ustanovljeno da postoje neoborive činjenice o brojnim nepravilnostima, lažnim putnim nalozima i izveštaju za drugu instituciju. Dokument koji je dostavljen RTB "Bor" potpisao je dr Vladan Milošević, i internog je karaktera, a kao takav nije smeo biti poslat u RTB "Bor".

"Novosti" su u sredu kontaktirale sa Blagojem Spaskovskim, koji je do kraja 2018. obavljao dužnost generalnog direktora RTB "Bor".

- Ne mogu da komentarišem istragu koja je u toku - kazao nam je Spaskovski. - Ja verujem u institucije i nadam se da će krivci biti pronađeni.

Na naše pitanje da, ipak, prokomentariše potencijalni nestanak zlata, jer se to dešavalo za vreme njegovog mandata, Spaskovski nam je odgovorio:

- Ja sam upravljao celom kompanijom. Tada je direktor Topionice i rafinacije bakra (TIR), u čijem sastavu posluje "Zlatara", bio Boban Todorović, tako da vam je možda on adresa.

Nakon toga, "Novosti" su kontaktirale sa Todorovićem, koji je od 2010. do decembra 2016. bio na čelu TIR, ali nam je on kazao da izveštaj o nestaloj količini zlata nije video, pa ne može ništa da komentariše.

- Ako idemo analogijom Spaskovskog, ja mogu da vas uputim na mog tadašnjeg zamenika za proizvodnju, upravnike "Zlatare" i "Elektrolize", kao i na rukovodioce svih tehničkih priprema u TIR - kazao je Todorović.

Kako su "Novosti" objavile, iz pogona za dobijanje plemenitih metala "Zlatara" u sastavu nekadašnjeg RTB "Bor", za nešto više od tri godine nestalo je skoro 900 kilograma zlata, vrednog skoro 37 miliona dolara.


PROČITAJTE JOŠ: Kako je nestalo zlato iz RTB „Bor“: Obogatili se od - mulja!

HAPŠENjE RADNIKA

PO saznanjima našeg lista, nakon što su 10. maja prošle godine uhapšena četiri radnika RTB - I. S. (43), Z. P. (52), G. P. (44) i D. M. (45), slobode je tada lišen i S. S. (42), bivši radnik "Zlatare", kao i D. M. (44) i Z. I. (49), nekadašnji radnici preduzeća "Zaštita", koje je ranije obezbeđivalo RTB. Kod njih je pronađeno 136.765 evra, 3.897 dolara i 98.000 dinara, kao i više od kilogram zlatnog nakita. Nastavljena je istraga koja je dovela do neverovatnih rezultata.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Slobodan Gligorijevic

09.05.2019. 12:36

900 kg zlata je kap u moru.Svi Borani znaju da se iz zlatare kralo stalno i da su menjali lopovi.Cemu pisanje novina kad od toga nema ništa.Krali su za sebe i biće za sudije i advokate.Pojeo vuk magarca!

Johnny

09.05.2019. 16:29

@Slobodan Gligorijevic - Сви све знају ... то само у Србији може .. па није злато кукуруз на Шабачкој пијаци човече .. !!

Lego kocke

09.05.2019. 13:30

Svaka čast dopisništvu koje ne 'spava' ni kad svi odmaraju pa se bavilo ovom temom i za vreme praznika. Ipak, nema odjeka u javnom mnijenju kao da se ono naviklo na loše vesti o nama. Vest je kada neko nešto ne ukrade pa joj se radujemo kao sedmica na Lotou. Salu na stranu. Dubok naklon hrabrom i vitalnom istraživačkom novinarstvu koje treba ceniti, a novinari da se nagrade i štite od eventualnih nezadovoljnika zbog iznošenja ružnih pojava i činjenica u javnost.

LEGO 2

10.05.2019. 00:49

@Lego kocke - Autor teksta je poznat po neprincipijelnosti.Daleko je to od istrazivackog novinarstva.A zasto brani Jasminu Stevanovic i direktora ITNMSa, sud ce reci zadnju rec.

veselnik

09.05.2019. 17:34

@Hercegov Grad - A kada su to stranacki direktori odgovarali za kradje i nesposobnost u rukovodjenju?Njima samo pripadaju velike plate, bonusi i ostale privilegije, a strucnost i odgovornost se ne trazi.

B52

09.05.2019. 20:51

@Hercegov Grad - ,"Ma koje su to price.Ha,ha"Ma to su Sloba I Mira pokrali I sada se baskare ispod like. Ha,ha

Мр Радомир Шћепановић

09.05.2019. 18:00

Крените истрагу од 1945. године!

Mile

09.05.2019. 18:59

Zanimljiva koincidencija je da na Institutu ITNMS radi zet Blagoja Spaskovskog, koji se zove i preziva isto kao i čovek koji je potpisao izveštaj, Dr Vladan Milošević.

Milan

10.05.2019. 17:24

@Mile - Nije to druže ništa slučajno, al to i sam znaš. Trebalo bi naterati te tri nesrećnice da same urade te analize koje su procenjivale. Pa ako znaju robija. Ako ne znaju - oduzeti titule pa robija. A Blagoje dobri - zna sve o svima i smeje se.