TURČIN Alsin Levent (35), vinovnik saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Šaban Šaulić (67), još je u istražnom zatvoru, saznaju "Novosti". Prema najavama iz Državnog tužilaštva u nemačkom gradu Bilefeldu, pitanje je dana kada će biti kompletiran izveštaj o udesu na Auto-putu dva, kod isključenja za Gitersloh.

Državni tužilac Kristof Makel kaže da će javnosti tada biti dat i sud veštaka o uzroku tragedije koja je odnela dva života. Pored legendarnog pevača, poginuo je i njegov bliski prijatelj, klavijaturista Mirsad Kerić (43). Šaulićev kum Slobodan Stojadinović teško je povređen.

- Optuženi definitivno nije imao vozačku dozvolu - kaže, za "Novosti", Karsten Borgmajer, novinar regionalnog dnevnog lista "Vestfalen-blat", koji je izveštavao o ovoj tragediji.

Automobil za čijim volanom se nalazio Levent "nije bio ukraden, nego ga je on pozajmio od prijatelja, ali, bez prijateljevog znanja", glasi zvanična formulacija tužilaštva.

Naš sagovornik je na stravičan prizor naišao igrom slučaja - katastrofalni sudar dogodio se na trasi kojom svakodnevno prolazi vozeći se na posao. Ne znajući šta se zapravo dogodilo, a još manje ko je žrtva nesreće, odlučio je da zaustavi svoj automobil i čitaoce "Vestfalen-blata" izvesti o incidentu.

PROČITAJTE I: STRAVIČNE SLIKE SA MESTA NESREĆE: Šaban Šaulić ovo nije preživeo (VIDEO+FOTO)

- Te nedelje sam, već rano ujutru, vozio auto-putem, jer sam upućen u Dortmund da izveštavam o eksploziji u jednoj staroj termoelektrani - seća se Borgmajer. - Ali, već posle nekoliko kilometara, upao sam u stravičan zastoj. Najpre sam pomislio da se radi o gužvi usled radova koji su se već duže vreme izvodili, ali mi je već druga misao govorila da je, ipak, reč o nečem vanrednom, odnosno, o saobraćajnom udesu.


Šaulić je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, 22. februara / Foto P. MiloševićUključio je, zato, rotaciono svetlo, na koje, kao reporter po nemačkim zakonima ima pravo. Na taj način je prošao zagušenje na putu i stigao na mesto tragedije.

PIJAN I DROGIRAN VOZAČ "mazde", Alsin Levent, optužen je za ubistvo iz nehata i po hitnom postupku uhapšen i sproveden u istražni zatvor. - Tokom istrage, nedvosmisleno je potvrđeno da je, 17. februara 2019. godine, bio pod dejstvom alkohola i droge (kanabis) - kaže Kristof Makel, državni tužilac iz Bilefelda. Eksperti još utvrđuju tačnu brzinu kojom je njegov automobil udario u "seat", vozilo koje je stajalo u koloni i u kome je, sa saputnicima, sedeo srpski pevač.

- Tamo je vladala velika užurbanost. Spasilački timovi i lekari hitne pomoći upravo su napuštali mesto udesa. Povređeni putnici su već bili na putu ka obližnjim bolnicama. Automobili koji su se sudarili bili su, od siline udarca, prevrnuti pod uglom od 180 stepeni na srednjoj kolovoznoj traci, onoj koja je predviđena za preticanje.

Sagovornik "Novosti" kaže da je od šefa Vatrogasne brigade dobio informacije koje su u tom trenutku bile dostupne. Saobraćaj se odvijao otežano, s desne strane od mesta sudara.

- Budući da sam morao hitno da produžim za Dortmund, sav materijal koji sam prikupio na licu mesta i fotografije koje sam snimio, poslao sam mobilnim telefonom onlajn redakciji svog lista i nastavio na drugi novinarski zadatak - kaže Borgmajer.

Srpska javnost i estrada ostale su šokirane i neme posle vesti o tragičnoj sudbini pevača, koji se kobnog jutra vraćao u Srbiju sa nastupa. Šaulić je sa teškim povredama prevezen u bolnicu, ali je izdahnuo vrlo brzo po prijemu. Sahranjen je nekoliko dana kasnije u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana.HITOVI ZA SVA VREMENA

* ŠAULIĆ je rođen 1951. godine u Šapcu. Brojnim hitovima narodne muzike sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka stekao je veliku popularnost u regionu. U toku bogate karijere od publike i od medija dobio je nadimak "kralj narodne muzike". Ostaće upamćen po legendarnim hitovima - "Gordana", "Dođi da ostarimo zajedno", "Dva galeba bela", "Uvenuće narcis beli", "Sine", "Danima te čekam", "Snežana", "Odlaziš, odlaziš"...

Održao je mnogobrojne koncerte i nastupe u zemlji i regionu, a velikim koncertom u Beogradu 6. oktobra 2018. obeležio je 50 godina karijere.