Žandarmima uslovno po osam meseci

M. M. R.

sreda, 17. 04. 2019. u 15:39

Жандармима условно по осам месеци

Deo osuđenih posle izricanja presude, sa advokatima Foto M. Rogač

Nova presuda za prebijanje Andreja Vučića i predraga MAlog 2014. godine. Sudija: Dokazano je da su primenom sile naneli veliku bol oštećenima

VIŠI sud u Beogradu osudio je u sredu na uslovne kazne zatvora od po osam meseci, sa rokom provere od tri godine, sedmoricu žandarma niškog odreda zbog prebijanja Andreja Vučića, Predraga Malog i dvojice pripadnika vojne policije tokom Parade ponosa septembra 2014. godine. Oni su proglašeni krivim jer su upotrebom prekomerne sile četvoricu oštećenih više puta udarili u glavu i telo, kako bi im naneli veliki bol i zastrašili ih.

Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić i Mitar Milosavljević osuđeni su zbog krivičnih dela zlostavljanje i mučenje i napad na vojno lice u vršenju vojne službe. Za prvo delo dobili su po šest meseci kazne, a za drugo četiri.


PROČITAJTE JOŠ: Tužilaštvo: Nepotrebna sila

- Bili su svesni dela, kao i toga da su Saša Stanković i Saša Jovanović pripadnici vojne policije, koji su po planu angažovanja bili prethodnica obezbeđenja premijera Srbije. Prethodno su sreli Predraga Malog i Andreja Vučića, koji su krenuli na ručak u Krunsku ulicu - rekla je sudija Tatjana Sretenović pri izricanju presude.

Prema njenim rečima, oštećeni su se legitimisali, a Vučić je rekao i da ne želi probleme. Drugi oštećeni je objasnio, navodi sudija, da je na zadatku, kao pripadnik vojne policije, posle čega im je optuženi Savić rekao da ne mogu da prođu i počeo da ih gura rukama. Posle toga, optuženi koriste službene palice i fizičku snagu i nanose udarce jakog intenziteta oštećenima, koji su zbog toga danima imali bolove.

Foto Printskrin N1

Ova presuda doneta je samo sat vremena nakon što je odbrana završila iznošenje završnih reči. Presednica sudskog veća Tatjana Sretenović je tri puta opomenula branioce kada bi pomenuli nekoga iz porodice oštećenog Vučića. Advokati žandarma najavili su žalbe na presudu.

- Očekivali smo oslobađajuću presudu, jer smo smatrali da je argumentacija koju smo izneli tokom postupka ubedljiva. Izneli smo primedbu da nismo imali ravnopravan tretman u sudnici - rekao je advokat Vladimir Vučinić, i dodao da kada bi svi mogli da zamisle da nijedan procesni učesnik nije poznat javnosti, imali bi veće šanse za oslobađjuću presudu već u prvom stepenu.

Odbrana je u završnim rečima insistirala na tome da nije bilo prekoračenja primene prinude, već da su policajci reagovali u skladu sa zakonom. Tužilaštvo je u ponedeljak iznelo završnu reč, i zamenik tužioca Saša Drecun tada nije precizirao zahtev za krivičnu sankciju.

Andrej Vučić

VRAĆENO NA POČETAK

ŽANDARMI su prvobitno osuđeni krajem 2017. godine na šest meseci uslovne kazne, sa rokom provere od dve godine. Jedan od njih je tada dobio osam meseci, a jedini koji je oslobođen odgovornosti bio je Rade Matić. Apelacioni sud je potvrdio presudu samo u Matićevom slučaju, a ostalima je vratio suđenje na početak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (68)

visnja

17.04.2019. 20:03

Svako pa i žandarmerija mora da se ponaša u skladu sa zakonom i da bude odgovoran za svoje postupke.

Mimi

17.04.2019. 23:45

Zakon je za sve isti, nikakvo nasilje ne sme biti tolerisano, pravdu uvek treba zadovoljiti

Biljana Markovic

17.04.2019. 23:53

Dugo traje ovaj proces,ali se sve cinjenice moraju uzeti u obzir. Zakon za sve vazi jednako.

BeliOrao

18.04.2019. 02:26

Nasilje i prekomernu silu treba najostrije osuditi posebno ako se to odnosi na ljude koji nisu bili naoruzani i nisu nikakav otpor pruzali.

Znalac

18.04.2019. 07:34

Da si oni poštovali žace , da su dali legitimacije i da nisu galamili ne bi ni dobili

Dajana

18.04.2019. 07:56

Ako su se ovako poneli prema predsednikovom rodjenom bratu kako li se ponasaju prema obicnim gradjanima koji nisu javne licnosti.

klara

18.04.2019. 08:06

Sta treba da bude bice tj kako sud i nadlezni organi budu rekli.Odluka mora da se postuje ne bitno kakva bila.

Nina

18.04.2019. 08:16

Sramno delo pripadnika zandarmerije. Njihov posao je da stite gradjane a ne da ih napadaju i biju.Trebalo ih je najstrozije kazniti.

Marija

18.04.2019. 09:31

Ako i sam sudija kaye da je dokazana nesrazmerna sila zasto je kazna mala tj pretpostavljam minimalna kazna za to delo?

ema

18.04.2019. 10:23

Upotreba prekomerne sile službenih lica prema građanima mora biti osuđena, i ovo je opomena za sva službena lica da se Zakon mora poštovati i primenjivati na sva lica isto.

Mile - Policajac, Beograd

29.11.2019. 01:37

@ema - Ima da bijem kolko mogu, za to me bre plaćaju!!