POLICIJA intenzivno traga za trojicom napadača koji su zapalili građevinske mašine firme "5D" iz Vranja, a kako nezvanično saznajemo, naloženo je DNK veštačenje pronađenih uzoraka. Od nekoliko osoba su oduzeti mobilni telefoni, a prati se i saobraćaj na baznim stanicama.

PROČITAJTE JOŠ - Upali u firmu, vezali čuvara, pa zapalili kamione (FOTO/ VIDEO)

Maskirane i naoružane osobe, u noći između nedelje i ponedeljka, vezale su čuvara i podmetnule požar pričinivši štetu oko pola miliona evra. Uništavanje voznog parka i mašina firme "5D" u selu Prevalac kod Vranja pokrenulo je lavinu sumnji da se radi o organizovanoj borbi protiv konkurencije. I sam vlasnik Dalibor Ugrčić izneo je identičan stav.

PROČITAJTE JOŠ - Požar iznad Vranja i Bujanovca pod kontrolom

Policija i tužilaštvo u ovoj fazi istrage se ne oglašavaju, ali sa druge strane upućeni u ovaj problem povezuju slučaj sa podmetanjem požara u još jednom konkurentskom preduzeću "Saba Belča" iz Bujanovca, avgusta prošle godine. Tada je izgorela mašina za postavljanje asfalta, koja je bila na bazi u Vranju, a šteta je procenjena na 100.000 evra.

U vranjskoj policiji nam je rečeno da se radi na rasvetljavanju obe paljevine, ali nam nije potvrđeno da su slučajevi povezani.

- O eventualnim vezama ova dva napada trenutno ne može da se govori - kažu u PU Vranje.

Milica Petković, tužilac Osnovnog javnog tužilaštva, potvrdila je za "Novosti" da je intenziviran rad na slučaju najnovije paljevine. Obavljen je razgovor sa oštećenima kao i sa radnikom obezbeđenja koji je bio na meti napadača u noći između nedelje i ponedeljka. Prema nezvaničnim informacijama, policija je razgovarala i sa vlasnikom konkurentske firme za koju se sumnja da bi mogla da stoji iza paljevine.

- Niko ne želi otvoreno da govori o građevinskoj mafiji. Ime vlasnika jedne firme koji je navodno i hapšen zbog nekih malverzacija se pominje u kontekstu brojnih kriminalnih radnji. Ali zbog nedostatka dokaza uglavnom sve ostaje u sferi tračeva - priča izvor "Novosti".

Zanimljivo je da je firma "5D" nedavno dobila posao vezano za izgradnju stanova za bezbednjake. Dalibor Ugrčić smatra da je to bio okidač za paljenje njegovih mašina, kako bi bio onesposobljen da radi taj posao.

IZVOĐAČI IZABRANI NA TENDERU

FIRMA "5D" nedavno je kao podizvođač dobila posao vezano za izgradnju stanova za bezbednjake. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nam je pojasnilo da su izvođači radova izabrani na javnom tenderu.

- U pitanju su konzorcijum turske kompanije "Tašjapi" i domaće kompanije "Milenijum tim". Ministarstvo, kao investitor na ovom projektu, nema uticaja niti na bilo koji način učestvuje u izboru eventualnih podizvođača na ovom projektu, već je to isključiva nadležnost izvođača radova.

Dalibor Ugrčić

VEZALI MU RUKE

ČUVAR nas je pozvao negde oko dva sata nakon ponoći. Njemu su trojica napadača, koji su bili maskirani i naoružani, vezali ruke. Onda su počeli da kamione polivaju benzinom i pale - priča vidno uznemiren Dalibor Ugrčić, sin Dušana Ugrčića, vlasnika firme "5D".

On kaže da je čuvar pod stresom i da je zadobio lake telesne povrede. Srećom vatra nije nikome naudila iako su se eksplozije čule i u susednim selima.