Tužilaštvo: Nepotrebna sila

E. H.

ponedeljak, 15. 04. 2019. u 21:29

Тужилаштво: Непотребна сила

Deo optuženih žandarma Foto Tanjug

Suđenje žandarmima optuženim za prebijanje Andreja Vučića. Odbrana: Da su oštećeni saslušani neposredno, optužba bi se raspala

TUŽILAŠTVO je dokazalo da je primena sile bila nepotrebna, a da je njom naneta velika bol oštećenima, kako bi ih nezakonito zastrašili i kaznili. Nakon legitimisanja, trebalo je da ih policijski službenici puste i vrate im dokumenta. Njihov zadatak je bio da opserviraju prostor i sprečavaju prolazak ekstremističkim grupama i pojedincima, a oštećeni su svi intelektualci u tridesetim i četrdesetim.

Ovo je u ponedeljak izjavio zamenik tužioca Saša Drecun na završnoj reči na suđenju žandarmima iz Niša optuženim za prebijanje Andreja Vučića, Predraga Malog, Saše Stankovića i Saše Jovanovića u Beogradu tokom "Parade ponosa" 2014.

Iz beogradskog Višeg tužilaštva nisu precizirali zahtev za krivičnom sankcijom, a njihovim argumentima u celosti su se pridružili advokati oštećenih Vesna Lončar i Srđan Stefanović. Drecun se osvrnuo na ključne sporne tačke i dokaze tokom procesa, koji je išao iz početka, posle odluke Apelacije.

PROČITAJTE JOŠ - Andrej Vučić: Nikog nisam vređao, a brutalno sam pretučen

- Utvrđeno je da nisu stajali u kordonu, kao i da su razgovarali, dok su im štitovi bili naslonjeni na drvo. Svedoci su čuli da su oštećeni vikali: "Vojna policija, pustite me, šta to radite". Snimak N1 televizije najbolje opisuje događaj, a kako je njihov snimatelj rekao, od početka galame do paljenja kamere prošle su dve-tri sekunde. Zabeležili su i najupečatljiviji trag, jauk i pad Andreja Vučića, koga su udarili kao odmazdu za odbačenu flašicu vode - obrazložio je zamenik tužioca.

PROČITAJTE JOŠ - SUĐENjE ZA PREBIJANjE NA PARADI PONOSA: Žandarmi se brane ćutanjem

Završnu reč su izneli i branioci Zoran Saveljić i Filip Domazet.

- Događaj nije prikazan hronološki. Optužba ne sadrži radnje oštećenih, koji ne postupaju po naređenju i ponašaju se kao izgrednici. Udaraju policajca, gađaju flašicom, ulaze na silu u prostor koji obezbeđuje policija. Ovakve radnje obavezuju policijske službenike da reaguju. Sud je odbio neposredno da sasluša oštećene, a ukazivanjem nedoslednosti u njihovim izjavama, optužbu bi razbili na paramparčad - rekao je Saveljić.

Domazet je istakao da se oštećeni nisu slučajno sreli, već da su vojna lica bila na tajnom zadatku:

- Okrivljeni su svi nagrađivani policajci, neki od njih su učesnici rata i za ovaj slučaj nisu disciplinski kažnjeni jer je utvrđeno da su poštovali sva pravila.

U SREDU NASTAVAK

PREOSTALI branioci izneće završnu reč u sredu pred Višim sudom u Beogradu. Podsetimo, na optuženičkoj klupi su Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić i Mitar Milosavljević. Terete se za zlostavljanje i mučenje i napad na vojno lice tokom "Parade ponosa" 28. septembra 2014, na uglu ulica Birčaninove i Svetozara Markovića u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije