U VELIKOJ zajedničkoj akciji službenika BIA, četvrtog odeljenja Policijske uprave Beograda, SBPOK UKP MUP Republike Srbije i Tužilaštva za organizovani kriminal, u subotu su u poznatom prestoničkom restoranu uhapšena četvorica muškaraca. Reč je, kako se sumnja, o članovima ozloglašene kriminalne grupe "Amerika". Veselin Raičević Meda (57), vođa organizovane grupe, naknadno je priveden.

Prema prvim informacijama, uhapšeni su visoko pozicionirani članovi klana Imrli Alili (60), Aleksandar Stević (41) i makedonski državljanin Ashim Jusufi (52), logističar i kurir u pomenutoj grupi. Akcija je usledila tokom primopredaje narkotika u beogradskom lokalu. Veselin Raičević, zvani Meda, izašao je malo pre nego što su pripadnici MUP upali u restoran, te je on naknadno priveden na saslušanje.

Kako je potvrđeno "Novostima", droga je međunarodnim krijumčarskim kanalima ušla iz Bugarske i praćena je do Beograda, gde je obavljena primopredaja. Nezvanično, grupa "Amerika" sarađivala je u ovom poslu sa Albancima.

PROČITAJTE I: “NOVOSTI” SAZNAJU: Uhapšeni osumnjičeni za falsifikovanje novčanica

Kako saznajemo, bezbednosne službe Srbije su duže vreme radile na ovom slučaju, a posebno su u fokusu bili Raičević i Alili, zvani Merlin. Tada je utvrđeno da oni kontrolišu krijumčarski lanac kojim se heroin "rasturao" po Republici Srbiji, zemljama regiona i Austriji.

Prema saznanjima našeg lista, droga teška dva kilograma bila je upakovana u drvene ukrasne panele. Glavni logističar klana bio je zadužen za dostavu pojedinačnih isporuka, i kako saznajemo, on je u subotu ušao u Srbiju na graničnom prelazu Preševo, autobusom koji je išao na liniji Skoplje - Niš. Potom je u Nišu uzeo taksi vozilo i otišao do granice sa Bugarskom, gde ga je čekala državljanka te zemlje Marija Dimitrova Peltekova. Ona je neposredno pre susreta ušla u Srbiju.

Droga je međunarodnim kanalima ušla iz Bugarske


Kako saznajemo, Peltekova je predala heroin Jusufiju, a zatim se vratila u Bugarsku. Kurir "Amerike" vratio se u Niš i kupio kartu za Beograd. Osim kofera, sa sobom je nosio i dasku upakovanu u celofan.

Tokom dana, ovaj slučaj je prešao u nadležnost Višeg javnog tužilašva u Beogradu. Kako nezvanično saznajemo, uhapšenima su u cilju utvrđivanja svih činjenica pretresani i stanovi. Istraga je u toku, nakon čega će biti poznati novi detalji.

VOJA AMERIKANAC

PRIVEDENI Raičević rođeni je brat Vojislava Raičevića Amerikanca, koji je svojevremeno preuzeo poslove Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, kada je ovaj pobegao u Holandiju. Klan "Amerika" tada je doživeo "procvat". Raičević je oko sebe okupio desetak kriminalaca, mahom iz Crne Gore. Voja Amerikanac se sumnjiči da je organizator, a u nekim slučajevima i neposredni izvršilac mnogih ubistava u Beogradu.