Ja sam ga rodila, podizala, učila ga da čita i piše, i kada je dorastao, ovaj čovek mi ga je uzeo. Mi smo mu poverili živote naše dece. Za to što im je uradio, doživotna robija je malo.

Ovim rečima se Zlatiborka Dimitrijević, majka Alekse Dimitrijević (15) koji je nastradao 21. decembra prošle godine na pružnom prelazu u Donjem Međurovu, kada je voz udario u autobus prepolovivši ga napola, obratila vozaču autobusa Milanu Zdravkoviću, optuženom za stravičnu nesreću u kojoj je život izgubilo još šestoro ljudi, dok je ih 29 povređeno.

Tridesetjednogodišnji Aleksinčanin tereti se da je počinio teško delo protiv bezbedbosti javnog saobraćaja, jer se nije zaustavio ispred pružnog prelaza i nije pogledao da li ide voz. Međutim, on je u utorak na suđenju pred niškim Višim sudom najpre izjavio saučešće porodicama nastradalih, a zatim izjavio da se za stravičnu tragediju oseća odgovornim samo delimično, jer je zbog guste magle toga jutra imao slabu preglednost pruge. Ovakva njegova odbrana izazvala je ogorčenost rodbine nastradalih.


PROČITAJTE JOŠ:
Tužilaštvo traži osam godina zatvora za vozača "autobusa smrti“

Zdravković tvrdi da je u blizini pruge smanjio brzinu, te da je pogledao levo i desno, iako, prema saznanjima, ovakva njegova odbrana protivreči snimku iz autobusa.

Ožalošćene porodice nisu birale reči koje su upućivale optuženom vozaču. Otac sedamnaestogodišnje Marijane, koja je život izgubila na operacionom stolu samo sat posle nesreće, izvadio je na ročištu njenu sliku i, pokazavši je Zdravkoviću, rekao kroz suze:

- Pogledaj, ubico, šta si ubio. Ti ćeš na robiju, a ona je u grobu.

Tragičan dan opisao je i Petar Janković (15), koji je pukom srećom preživeo udes, a čija je majka Nataša poginula: - Slomio sam prozor i izvukao se iz autobusa, video sam krv svuda, mislio sam da je moja, a onda sam shvatio da je to krv drugih putnika. Tražio sam majku, dozivao je. Našao sam je ispod voza, još je bila živa. Držao sam je za ruke i milovao, govorio sam joj da će sve biti u redu, samo da ostane budna.