Vranjanac nadgledao tovar, pa umakao policijskoj zasedi

E. H.

subota, 30. 03. 2019. u 16:02

Врањанац надгледао товар, па умакао полицијској заседи

Policiju je do tone kokaina doveo paket koji je ispao na putu

Nakon zaplene više od tone kokaina na obali Crnog mora, rumunski i srpski istražni organi tragaju za D. T. I I. D. Narkotici navodno vlasništvo crnogorskog "škaljarskog klana" i njegovih bratskih kriminalnih ekipa

OPERATIVCI nekoliko evropskih država koji rade na slučaju pronalaska tone i 40 kilograma kokaina na obalama Crnog mora, došli su do saznanja da je u neposrednoj blizini vrednog tovara bio i jedan od organizatora narko-lanca. Vranjanac D. T. nadgledao je i koordinirao dalju distribuciju belog praha ka zemljama Evropske unije. Pukom srećom, međutim, izbegao je lociranje i hapšenje.

U okolnim državama, nedaleko od Rumunije, u isto vreme boravio je i I. D., navodni vođa "škaljarskog klana", za koga postoje saznanja da je sa D. T. partner u ovom "poslu". Crnogorca, za kojim je raspisana crvena Interpolova poternica zbog sumnje da je pokušao da ubije dva pripadnika suparničkog klana, snimile su čak sigurnosne kamere pre nekoliko dana.


PROČITAJTE JOŠ: Bogati Vranjanac veza balkanskih klanova sa narko-kartelima

- Tokom transporta narkotika njih dvojica su bila na vezi mobilnim telefonima, takozvanim "specijalima" - navodi naš izvor blizak bezbednosnim strukturama. - Ovde nije reč samo o količini koja je otkrivena i zaplenjena. Taj tovar je bio mnogo veći, ali su narko-bosovi toliko postali bahati i nepažljivi da su dozvolili da prilikom jednog pretovara bude izgubljen kilogram ovog narkotika.

Ta količina je kap u moru, ali je izazvala veliku pažnju rumunske policije, koja je pokušavala da razotkrije celu mrežu. Tu im se sreća osmehnula, jer je neko dojavio da se na obalama ušća Dunava u Crno more, kod mesta Sveti Đorđe, vide vreće u pojasevima za spasavanje. Meštani su čak pomislili da je možda reč o migrantima.

- Kada su vreće dospele na obalu otkriveno je da je reč o kokainu - objašnjava naš sagovornik. - Pakovanje i još neki detalji otkrili su da je onaj kilogram pronađen na putu identičan kokainu iz vreća izvađenih iz mora. Bilo je jasno da je to deo istog "kontingenta". Između dva otkrića protekla su dva dana, što je bilo dovoljno da se uz pomoć kamera za nadzor lociraju vozila koja su bila u neposrednoj blizini oba mesta.

Tada su rumunski specijalci krenuli u akciju hapšenja i identifikovanja osumnjičenih. Iza rešetaka su se našli srpski državljani Tode K. (51) i Nenad C. (43), obojica iz okoline Vranja. Jedan se kretao ka Srbiji, a drugi se zaputio u Litvaniju.

- Krenulo se i u hapšenje D. T., ali je on uspeo da zametne trag i umakne - kaže naš sagovornik. - Todeovo i Nenadovo vozilo pripadaju njegovom bliskom saradniku, koji ima firme i kamione za transport.

U ovom trenutku policije nekoliko evropskih zemalja imaju saznanja da je kompletan tovar od nekoliko hiljada kilograma, a ne samo zaplenjena tona (vrednost na tržištu je oko 30 miliona evra), vlasništvo crnogorskog "škaljarskog klana" i njegovih bratskih kriminalnih ekipa iz Srbije i regiona.

- I pre ove zaplene mnogo toga je prošlo tim krijumčarskim kanalom - ističe naš izvor. - On će jedno vreme "mirovati", a onda će opet postati "živ".

Iako je I. D. dobro poznat gotovo svim evropskim, pa i svetskim policijama, o Vranjancu se do sada malo znalo bar u srpskoj javnosti. Poznato je da je pre nekoliko godina promenio prezime, kao i da se stacionirao u Kolumbiji gde je osnovao i porodicu.

Tamo se povezao sa mafijaškim kartelima, kao i sa ljudima sa prostora bivše Jugoslavije, koje je čak vrbovao da čuvaju plantaže pod kokom. Droga koja se kupovala preko njega imala je izuzetnu čistoću, a bila je jeftinija jer je D. T. bio direktan kupac i nije bilo posrednika koji su zidali cenu.


PROČITAJTE JOŠ: Kamiondžije iz Vranja vozile tonu kokaina za Crnogorce?

HICI U STUPARA I RADONjIĆA

PORED Jovice Vukotića, uhapšenog u Turskoj i izručenog Srbiji, I. D. slovi za neprikosnovenog šefa "škaljarskog klana". Za njim je crnogorska policija ove godine raspisala poternicu.

On se tereti da je sa Vukotićom i Milićem Minjom Šakovićem u Kotoru iz pištolja pokušao da ubije Vojina Stupara i Miloša Radonjića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)