TUŽILAŠTVO za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv bivše direktorke Etnografskog muzeja dr Mirjane Menković zbog sumnje da je zloupotrebila položaj. Istom optužnicom obuhvaćena je i Ranka Dedović, odgovorno lice Omladinske zadruge "Gaudeamus". Kako saznajemo u Višem sudu, krivično vanpretresno veće je optužnicu potvrdilo, ali je na tu odluku odbrana uložila žalbe, o kojima odlučuje Apelacioni sud. U slučaju da žalbe budu odbijene, optužnica će stupiti na pravnu snagu i biće zakazan početak glavnog pretresa.

Istraga zbog sumnji da je bilo zloupotreba u poslovanju Etnografskog muzeja pokrenuta je u oktobru prošle godine. Pored Menkovićeve i Dedovićeve osumnjičene su još tri osobe, ali su oni u međuvremenu sa Tužilaštvom sklopili sporazume o priznanju krivice, koje je prihvatio sud.


PROČITAJTE JOŠ: Uhapšena dva mladića zbog više teških krađa

Tako je Predrag Martinović, osnivač Agencije za komunikaciju i odnose sa javnošću "Nju rej", na osnovu sporazuma osuđen na kaznu zatvora od šest meseci, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dve godine ne izvrši novo krivično delo. Na tri meseca uslovne kazne, sa rokom provere od godinu dana, osuđen je Igor Šebešćen, odgovorno lice Agencije za kancelarijsko-administrativne poslove "Sebastijan MBI", dok je Željko Marković, odgovorno lice preduzetničke radnje "Houm art", sklopio sporazum na godinu dana zatvora sa rokom provere od tri godine.

Prema onome što je saopšteno prilikom pokretanja istrage, Etnografski muzej je navodnim zloupotrebama oštećen za više od 14 miliona dinara. Sumnja se da je Menkovićeva od avgusta 2014. godine, koristeći svoju poziciju, davala naloge službi računovodstva da se sa računa ustanove na čijem je čelu bila određena novčana sredstva uplaćuju na račune navedenih preduzeća, iako, kako se navodilo, Muzej sa njima nije imao nikakvu poslovnu saradnju. Tvrdi se da su vodeći ljudi tih preduzeća izdavali Muzeju lažne fakture, kako bi im Menkovićeva plaćala sa službenog računa. Nakon toga, oni su, prema prijavi, podizali novac sa računa i u gotovini ga predavali službi računovodstva Etnografskog muzeja, zadržavajući pritom proviziju za sebe.

Mirjana Menković Foto Ž. Knežević


PROČITAJTE JOŠ: VEZE GROBARA I HITNE POMOĆI: Apelacioni sud vaga dokaze uzbunjivača, sledi konačna presuda

ZABRANA

NAKON privođenja i saslušanja, Tužilaštvo je tražilo da se odredi pritvor Mirjani Menković, ali sudija za prethodni postupak to nije prihvatio. Umesto toga doneto je rešenje kojim je određena zabrana prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa svedocima, ali i zabrana da posećuje Etnografski muzej. Naloženo joj je i da se javlja Povereniku Uprave za izvršenje vanzavodskih sankcija po programu postupanja.