PRVI SNIMCI STRAVIČNE TRAGEDIJE U UŽICU: Izgorela trojica beskućnika (VIDEO)

N. Janković

subota, 23. 03. 2019. u 09:38

ПРВИ СНИМЦИ СТРАВИЧНЕ ТРАГЕДИЈЕ У УЖИЦУ: Изгорела тројица бескућника (ВИДЕО)

UZROČNIK Peć bubnjara iz koje je verovatno krenuo plamen / Foto Z. G.

Tragične posledice požara, koji je izbio u napuštenom objektu nekadašnje "Kožare" u Užicu

TROJICA beskućnika nastradala su u požaru u Užicu, koji je izbio danas oko 5.30 u napuštenom objektu u Ulici Mihajla Pupina, između centralne pošte i Robne pijace. Život su izgubili, kako se pretpostavlja, Ž. V. i Ž. P., stari između 60 i 70 godina, i još jedna, do zaključenja ovog broja - neidentifikovana osoba.

Ova informacija da su u požaru stradale tri osobe, potvrđena nam je u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Kako nam je rečeno u MUP-u, vatrogasne jedinice Užica uspele su da ugase požar.

Uzrok požara se još ispituje, a pretpostavlja se da je plamen izazvala peć bubnjara, koja nije imala vratanca.

Ugljenisana tela trojice muškaraca su poslata na obdukciju u užičku bolnicu.

- Dva ugljenisana tela nađena su na starom krevetu, a treće je bilo na podu. Pretpostavka je da su se ugušili od dima i da zbog toga nisu reagovali u trenutku izbijanja požara - saznajemo od izvora bliskog istrazi.

Ovo je drugi požar u ovom napuštenom objektu u Užicu, koji je pripadao nekadašnjem preduzeću "Kožara", i, nažalost, završio se katastrofalno. Prvi je bio pre nekoliko meseci...

Znalo se da su ovde, u nemogućim uslovima, već duže vreme živeli beskućnici. Pre samo nekoliko dana na društvenim mrežama se pojavila slika Ž. P. i apelovalo se na gradsku upravu da se pomogne ovim ljudima na margini života. Apel je uputila sestra jednog od njih, navodeći da su oni duševni bolesnici i astmatičari.

- Sestra je stalno dolazila i pomagala im. Baš u petak, donela im je hranu, a preko Crvenog krsta im je obezbedila dušeke i po jedan obrok. Ona nije mogla da dovede brata u svoj stan, jer živi sa detetom koje ne može da se kreće i koje je slepo, a brat joj je duševni bolesnik. Molila je sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da ih posete i pomognu im, ali da i nadležne institucije reaguju - kaže dobro upućeni u ovu situaciju.

BRZA INTERVENCIJA POŽAR je prijavio Užičanin koji je pošao na posao i video dim iz objekta u Ulici Mihajla Pupina. Iako su užički vatrogasci brzo stigli, pomoći nije bilo. U gašenju požara su učestvovali tri vatrogasna vozila i sedam vatrogasaca. Uspeli su da spreče da se vatra ne proširi na susedni drveni objekat i na obližnje kuće. Tela koja su zatekli unutra bila su ugljenisana.

Ž. V. je nekada živeo u zemunici na obali jezera Vrutci, u blizini Užica.

- On je nekada bio dobar pekar. Posle se odselio na jezero. Jedne godine, kada su bili oni veliki snegovi, vatrogasci su morali da idu da vide da li je živ, jer se nije javljao na mobilni telefon. Posle nekog vremena došao je da živi u Užice - kaže naš sagovornik.

Prodavci na Robnoj pijaci kažu da su tu bila stalno dvojica muškaraca, ponekad trojica, a dolazio je još jedan.

- Tu su redovno sedeli i pili. Od jednog komšije su stalno tražili novac za hleb, a kad im on da pomoć, posle odmah odu da kupe rakiju. Pre nekoliko dana sa njima je bio još jedan čovek, mislim iz Krive Reke. Njihov život je bio daleko od nekog normalnog - rekla nam je jedna prodavačica i dodala da je došla oko osam sati na buvljak i da sem dima nije videla ništa drugo.

Foto N. J.


Nadležni u gradskoj upravi kažu da su čuli za požar, ali pre nego što se zvanično potvrdi ko je stradao nisu želeli da daju izjavu.

- Znamo da su tu živela dva čoveka. Nama su iz Centra za socijalni rad Užice rekli da su oni boravili u Domu za stara lica na Zabučju i da su odatle izbačeni zbog alkoholizma i nasilnog ponašanja. Tražili su im drugi smeštaj, ali kažu da oni nisu prihvatali. Uostalom, videćemo šta se sve tu dešavalo, kada se utvrdi ko je nastradao - rekli su nadležni u gradskoj upravi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije