NOVOSTI SAZNAJU: Traže osam godina zatvora za Simonovića

J. D. LjUTIĆ

ponedeljak, 18. 03. 2019. u 14:27

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Траже осам година затвора за Симоновића

Dragoljub Simonović/Foto P. Milošević

Optužen bivši predsednik opštine Grocka zbog paljenja kuće novinara. Tereti se za delo protiv opšte sigurnosti, optuženo još troje

DRUGO osnovno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Dragoljuba Simonovića, bivšeg predsednika opštine Grocka i predložilo sudu da ga osudi na maksimalnu kaznu od osam godina zatvora. On se tereti na podstrekavanja ostalih troje, takođe optuženih, da zapale garažu, automobil i kuću Milana Jovanovića, novinara "Žig infa", 12. decembra prošle godine.

Pročitajte još - Jovanović: Napadače snimile kamere sa komšijske kuće

Simonović je optužen za "teško delo protiv opšte sigurnosti", a pored njega, optuženi su i Aleksandar Marinković, Igor Novaković, Vladimir Mihajlović. Za Mihajlovića i Novakovića, kao saučesnike, tužilaštvo je predložilo sudu da ih osudi na kazne od pet godina, a za Marinkovića kao izvršioca šest godina zatvora.

Tužilaštvo je tražilo i da se, svoj četvorici, izrekne i mera bezbednosti zabrane približavanja i komunikacije sa novinarom Jovanovićem i njegovom suprugom Jelom Deljanin.

- Ovakva odluka doneta je, jer je tokom istražnog postupka utvrđeno da je Simonović podstrekao Mihajlovića da pronađe osobu od poverenja koja bi, u vidu opomene, zapalila Jovanovićev automobil, dajući mu precizne podatke o vozilu i gde se ono nalazi - kaže se u saopštenju Tužilaštva.

Simonović je za to, navodno, ponudio novčanu nadoknadu, nakon čega je Mihajlović podstrekao Novakovića, a ovaj potom angažovao Marinkovića, koji je pristao da učini šta je od njega traženo.

Prema optužnici, Marinković je 12. decembra 2018. oko 3.20 došao do Grobljanske 21, gde živi novinar Jovanović. Ciglom je razbio prozor ulaznih vrata garaže i u nju ubacio staklenu, zapaljenu flašu sa benzinom. U požaru nije bilo žrtava, ali pričinjena šteta se procenjuje, po Tužilaštvu, na oko 5.648.299,63 dinara.

Zapaljena kuća i garaža Milana Jovanovića

DAO OSTAVKU

DRAGOLjUB Simonović je do prošle nedelje bio predsednik opštine Grocka i visoki funkcioner SNS, ali je dao ostavku, uporno tvrdeći da je nevin. On je 7. marta pušten iz pritvora, u kojem je bio od 25. januara.

Bojana Cvetković Šijački je ranije priznala da je pomogla u paljenju kuće novinara i osuđena je na šest meseci kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Dragan

18.03.2019. 19:05

Za ovakve ljude treba obavezno zatvor.Jutka iz Brusa takodje sasluzuje slicnu kaznu prem da ce vlast, pokusati da zataska takve skandale ali verujem da gradjani Srbije im nece dozvoliti da skiravaju ovakve ljude koji koriste vlast da bi radili to sto su radili.

Vasilije

18.03.2019. 23:47

@Dragan - Bravo za pravosudje Srbije!!!Bravo za Stefanovica i Brnabicku. Srbija korača u svijetlim stazama.

Aleksa

20.03.2019. 11:36

Ovak se radi u ozbiljnoj drzavi, nema zasticenih kao u vreme zutih. Ko je radio bilo sta protiv zakona, bude smenjen, ide pred sud!