DETALJI REKORDNE ZAPLENE MARIHUANE: Droga sa Kosova pakovana u Vranju (VIDEO)

Vitomir Ćirić

16. 03. 2019. u 11:10

ДЕТАЉИ РЕКОРДНЕ ЗАПЛЕНЕ МАРИХУАНЕ: Дрога са Косова пакована у Врању (ВИДЕО)

Tovar krili u "bunkerima" kamiona

Detalji zaplene 1,1 tone marihuane na prelazu "Gradina", najveće u poslednjih 20 godina. Petorica iza rešetaka. Z. R. organizator grupe
SUDEĆI prema događajima sa graničnog prelaza "Gradina", vozila sa novosadskim registarskim oznakama postala su "pik" broj jedan krijumčarima marihuane iz Srbije ka Bugarskoj i Turskoj. Tu konstataciju potvrđuje preksinoćna zaplena oko 1,1 tone ovog opijata nadomak "Gradine", prilikom dubinske kontrole, u poluprikoličarima novosadskih tablica, ali i događaj od 1. avgusta prošle godine, kada je ovde takođe u dva prazna novosadska poluprikoličara zaplenjeno 590 kilograma marihuane.

Tovar marihuane, zaplenjen u petak uveče i vredan bezmalo sedam miliona evra, na osnovu operativnih podataka otkrili su i zaplenili pripadnici BIA, SBPOK i Uprave carine, koji su vinovnike šverca predali nadležnom tužilaštvu. Kako je juče saoštio MUP Srbije, uhapšeni su Z. R. (34) iz Bačke Topole, N. M. (27) iz Lovćenca, M. T. (39) iz Vrbasa, kao i N. G. (28) i D. D. (31) iz Beograda.

- N. M., M. T. i N. G. su uhapšeni kada je prilikom pretresa dva kamiona u blizini graničnog prelaza "Gradina" sa Bugarskom, u posebno izrađenim "bunkerima" u prikolicama teretnih vozila pronađena 1,1 tona marihuane u 706 paketa, upakovanih u velike putne torbe. U nastavku akcije, policija je u Vranju uhapsila D. D. i Z. R., kod kojeg je pronađeno i 12.000 evra, i za koga se sumnja da je organizator kriminalne grupe - navodi se u saopštenju.

Pročitajte još: Gradina: Zaplenili 1.400 kg marihuane! (FOTO)

Uhapšeni su, kako se navodi, osumnjičeni da su u dužem vremenskom periodu krijumčarili marihuanu iz Srbije preko Bugarske u Tursku, pri čemu su drogu nabavljali na teritoriji Kosova i Metohije, dok su utovar u vozila vršili na jugu Srbije, skrivajući marihuanu u priključnim vozilima teretnih kamiona.

Ovo je, inače, ubedljivo najveća količina droge zaplenjena u jednom danu na "Gradini", a šablon šverca potpuno je identičan kao u avgustu prošle godine. U čeonoj duploj strani jednog kamiona, bilo je 25 torbi sa 704 paketa marihuane, ukupne bruto težine 804 kilograma, a ostatak takođe u čeonoj strani praznog kamona poluprikoličara, raspoređen u 56 paketa ukupne težine 293 kilograma. Kamioni su, navodi izvor "Novosti", bili nadomak "Gradine", na jednom parkingu i tu je počela kontrola. Nakon otkrivanja prvih paketa, kontrola je kasnije nastavljena na teretnom terminalu gde postoji prostorija, tačnije hala sa radionicom za pregled drumskih krstarica.

NIJE SLUČAJNOST Ovakve zaplene, kaže naš izvor sa graničnog prelaza "Gradina", koji je odnedavno u penziji, ne dešavaju se slučajno: - One su posledica procene rizika, ali i obaveštajnih podataka koje između sebe razmenjuju nadležne službe naše i neke druge države. U konkretnim slučajevima, očigledno je da je uspostavljena krijumčarska linija između naših i turskih velikih dilera i da su istražni organi toga i te kako svesni. Kako zaključuje naš sagovornik, moguće je da su iskorišćene i informacije iz istrage i sa suđenja krijumčarima koji su uhvaćeni ovde upravo prošle godine.

Identična zaplena desila se i 1. avgusta prošle godine, kada su ovde takođe bila dva poluprikoličara novosadskih tablica, koji su krijumarili 590 kilograma marihuane. Protiv vinovnika tog šverca vode se dva odvojena postupka u pirotskom Višem sudu, gde su optuženi M. C. (51) iz Novog Sada, u čijem je kamionu otkriveno 274 kilograma marihuane, i protiv M. K., (56) iz Bojanića kraj Doboja, koji je takođe bio za volanom kamiona novosadskih tablica u kojem je zaplenjen 291 kilogram.

NARKO-KARTELU SE MORA SLOMITI KIČMA

ZAPLENA 1,1 tone marihuane na "Gradini" bila je najveća na teritoriji naše zemlje u poslednjih desetak, a možda čak i 20 godina, kaže ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Prema njegovim rečima, pet uhapšenih osoba, državljani Srbije, daju, kako je naglasio, obrise ozbiljne organizovane kriminalne grupe.

Ministar je za RTS istakao da mu je drago što se dešava ono na čemu je insistirao "da borba protiv narko-trgovine mora da bude najozbiljnija stvar u Srbiji".


- Dobro je što više nismo tako zanimljivo tržište i što najveća količina narkotika ne ostaje u Srbiji i ne truje našu decu. ali mi moramo da se dokažemo kao ozbiljan partner, da sprečimo da droga dodirne Srbiju i da slomimo kičmu tim narko-kartelima koji na najozbiljniji način ugrožavaju bezbednost dece širom sveta - rekao je ministar Stefanović.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Nesa

20.03.2019. 10:25

U zadnjih 10 a mozda i 20, zasto ne i 30, buahahaha. Čovek nije upoznat pa pretpostavlja a ovamo ministar, i to unutrasnjih poslova, bruka za profesiju!