ISTRAGA Srbije o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića veoma je spora, ali napreduje. Očigledno neko to dojavljuje Prištini, pa je panika kod Albanaca još veća.

Ovo je rekao danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naglasio da je spreman da stane pred, kako je kazao, svaki istražni organ Srbije i da mu je užasna priča prištinskih vlasti da je umešan u to ubistvo.

- Sram vas bilo, lažovi jedni jadni! Svakog ubicu bih smestio iza rešetaka da nikad ne izađe. Ti ljudi valjda polaze od sebe, znaju za šta su oni sposobni pa zamišljaju da mogu i drugi to da rade - rekao je Vučić novinarima u selu Rogljevo u obilasku Borskog okruga u kampanji "budućnost Srbije".

Prema njegovim rečima, iste optužbe čuje i od pojedinih političara iz Srbije. Ukazuje i na to da je bio mnogo bliži sa Ivanovićem nego oni koji ga danas brane, o čemu, kako je rekao, mogu da posvedoče pojedini članovi Ivanovićeve porodice.

- Nemaju dokaze, znaju oni ko nije počinio ubistvo, ako ne znaju baš do kraja ko je učestvovao u tome - kazao je Vučić. - U narednom periodu moći ćemo da kažemo i ime počinioca. - Već sada imamo određene sumnje, samo tražimo određene potvrde. Imamo mnoga saznanja dobijena na čudan način, posrednim putem jer nismo imali pravo na vršenje uviđaja, njihov tužilac iz Prištine pokazao je neku vrstu profesionalnosti u odnosu na ove njihove koji su mislili da ću da se uplašim.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar policije Nebojša Stefanović kaže da su izjave iz Prištine o navodnoj umešanosti Beograda u ubistvo Ivanovića politička zloupotreba, a da je istraga Srbije pokazala da krivce i nalogodavce za to ubistvo ne treba tražiti među Srbima.

- Mi ne želimo da izađemo sa više informacija upravo jer se ponašamo kao ozbiljna zemlja i država. Izaći ćemo kad budemo mogli da dokažemo sve ono što su indicije i tvrdnje - rekao je Stefanović za RTS.


SRBIJA NIJE SLABA, NEĆE JE PONIŽAVATI PREMA Vučićevim rečima, prištinske vlasti ga doživljavaju kao najtežeg neprijatelja nezavisnog Kosova. - Ne dozvoljavam da Srbija bude ni mala, ni slaba i nikada neću dozvoliti da je neko ponižava - rekao je Vučić.

Navodeći da je sada jasno da su se vlasti u Prištini uplašile međunarodnog tribunala, koji treba da kazni zločine nad Srbima, Stefanović ukazuje na to i da one ili prikrivaju prave ubice i nalogodavce, ili ne žele da se do rešenja dođe.

Supruga ubijenog Ivanovića, Milena, kaže da su izjave iz Prištine o ubistvu njenog supruga atak na Olivera, ali i na Srbiju.

- Apelujem na sve koji imaju dokaze i prave informacije da se obrate nadležnim organima, da u suprotnom ćute i pomognu da se ovo ubistvo reši do kraja, i jednom za sva vremena prestanemo da sakupljamo političke poene na tragediji jedne porodice - rekla je juče Milena, izrazivši uverenje da je moguće i da će se otkriti ko je ubio Ivanovića.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je ispred prostorija te stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice 16. januara 2018. godine. Iz GI SDP danas je saopšteno da istraga tapka u mestu i da "neko želi da se zločin zataška".

Milena sa sinom Bogdanom, nedavno na Oliverovom grobu / Foto Z. Jovanović


UBISTVO OLIVERA, POVOD ZA NOVE NAPADE

MINISTAR odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocenio je da Priština ne želi da se reši ubistvo Olivera Ivanovića, kao i da Ivanovićevu smrt koristi kao povod za napade na Srbe i na predsednika Aleksandra Vučića.

- Takozvani ministar pravde u Vladi u Prištini nije osetio potrebu da objasni zašto na Kosovu i Metohiji ima toliko ubijenih, opljačkanih i proteranih Srba, a tako malo osuđenih za zločine nad njima - rekao je Vulin reagujući na izjavu Abelarda Tahirija da je "predsednik Srbije odgovoran za davanje naloga za ubistvo Olivera Ivanovića"

Vulin podseća i da za bezbrojne napade na Srbe, pljačke i ranjavanja, gotovo niko nije odgovarao, kao ni za proteranih 250.000 Srba, spaljene crkve...