Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na ukupno 47 godina zatvora devetoro od 10 optuženih za krijumčarenje ilegalnih migranata, Albanaca sa Kosova i Metohije, u Mađarsku preko reke Tise.

Tokom kriminalnih radnji 14. oktobra 2009. godine u Tisi se utopilo 15 ilegalnih migranata.

Josip Đurašević i Arifi Sebehudin osuđeni su na po devet godina zatvora.

Goran Maravić dobio je pet i po godina zatvora, Dejan Bezeg pet, Ridvan Destani pet godina i osam meseci, Atila Šipoš i Jovanka Koledin po tri godine, Ardin Iseni tri godine i osam meseci, a Abedin Iseni tri godine i četiri meseca.

Oni su osuđeni zbog krivičnih dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Pročitajte još - U Tisi nađeno šesto telo kosovskih Albanaca


Joso Karimović je oslobođen od optužbi.

Ovo je druga prvostepena presuda, pošto je prvu kojom je devet od 10 optuženih bilo osuđeno, ukinuo Apelaciono sud i naložio da se suđenje ponovi.

I na novu presudu i tužilaštvo za organizovani kriminal i odbrana imaju pravo da ulože žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Ilegalni migranti su najpre prebacivani sa Kosova i Metohije do Končulja, a zatim do Subotice, gde su skrivani u objektima ilegalnog smeštaja, odakle su, u pogodnom trenutku, ilegalno prebacivani u Mađarsku, preko Tise i graničnih prelaza Horgoš i Kelebija.

Od 15 ilegalnih migranata koji su se utopili pokušavajući da pređu u Mađarsku, polovina preminulih bila su deca uzrasta od godinu dana pa naviše, dok drugu polovinu preminulih čine njihovi roditelji, takođe mlađe dobi.

Samo je jedan čovek uspeo je da ispliva i spase svoje dvoje dece, od ukupno 18 ilegalnih migranata.