BEOGRAD - Carinici su u saradnji sa policijom 27. i 28. februara, na graničnom prelazu Gradina, sprečili krijumčarenje gotovo kilogram zlatnog i srebrnog nakita, saopštila je Uprava carina.

Neprijavljeni nakit je otkriven u "BMW" francuskih registarskih oznaka kojim je iz Francuske ka Turskoj putovao 48-godišnji francuski državljnin turskog porekla sa saputnicom.

Na pitanje carinika oboje su prethodno rekli da sa sobom ne nose ništa osim ličnog prtlkaga. Pregledom automobila carinici su u kesi sakrivenoj ispod torbi koje su se nalazile između suvozačevog i zadnjeg sedišta otkrili skriveni tovar kamufliran nakitom od bižuterije. Reč je o više od 600 grama zlatnog i srebrnog nakita: skoro 40 prstenova, više od 20 ogrlica, gotovo 20 narukvica i 8 pari minđuša.

PROČITAJTE JOŠ - ZAPLENA NA CARINI: Krili 62.000 evra u čarapi

Pored nakita, otkriveno je i 16 dukata i 5 zlatnih i srebrnih privezaka, a ukupna vrednost neprijavljenog nakita veća je od 850.000 dinara. Kako vrednost zaplenjene robe premašuje trećinu vrednosti automobila, i vozilo je privremeno oduzeto do okončanja prekršajnog postupka protiv vozača.

Dan ranije otkriven je krijumčareni srebrni nakit u autobusu turskih registarskih oznaka koji se iz Istanbula uputio ka Baru. Iako su carinicima rekli da nemaju ništa da prijave, putnici su upućeni u hol službene zgrade radi kontrole.

Tom prilikom je u torbici 54-godišnje srpske državljanke nastanjene u Kotoru pronađen skriveni srebrni nakit. Putnica je rašila postavu svoje torbice, gde je sakrila više od 320 grama srebrnih minđuša, ogrlica, prstenja, narukvica i privezaka, pa je potom nanovo ušila, a nešto nakita pronađeno je i u pregradi novčanika, navedeno je u saopštenju.