TREĆI osnovni sud u Beogradu na današnjoj sednici ipak je odbio molbu bivšeg svedoka saradnika Ljubiše Buhe Čumeta da bude pušten na uslovni otpust. Iako se maksimalno trudio da dokaže da je njegov zahtev opravdan i da treba da bude prihvaćen, on je vraćen u zatvor u Sremskoj Mitrovici, četiri i po meseca pre odsluženja pune kazne od četiri godine i osam meseci robije. Na ovu odluku suda Buha ima pravo da uloži žalbu.

Sednica na kojoj je odlučivano o Buhinoj molbi počela je danas tačno u podne i trajala je puna dva sata. Čume je u sud priveden iz zatvora u Sremskoj Mitrovici. O uslovnom otpustu, osim tužilaštva, koje se protivilo prevremenom puštanju na slobodu, mišljenje je dao i predstavnik zatvora.

Kako saznajemo, Buha je sudu dostavio lekarsku dokumentaciju i izjasnio se da je veoma bolestan i da stoga želi da mu molba bude odobrena. Sudu je rekao da je otac više dece, od kojih je jedno maloletno, a da bivšu suprugu ne zanima kako mu je. Ispričao je da mu je dobar deo garderobe tesan jer se u zatvoru ugojio i nema više šta pristojno da obuče.


PROČITAJTE JOŠ - “NOVOSTI “ SAZNAJU: Čume podneo molbu za uslovni otpust

- Nadležni iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija izjasnili su se da u slučaju Buha nije okončana njegova resocijalizacija, da on jeste sarađivao, ali da još uvek ima mesta za napredovanje - kaže naš izvor iz suda, što je kod Buhe izazvalo bes i dovelo do prepirke sa službenicom Zavoda.

Inače, kako navode nadležni, napredovanje mu je ograničeno samim tim što je u samici, ali je on tamo na - sopstveni zahtev.

Ono što je, u najvećoj meri opredelilo sud da Buhu zadrži i dalje u zatvoru jeste mišljenje prethodnog vaspitača. On je u međuvremenu otpušten sa radnog mesta, a za njega je utvrđeno da je Čumeta povoljnije ocenio bez ikakvog osnova i tako učinio težu povredu radne obaveze.

ZAHTEV Ljubišu Buhu dovode u sud, Foto Alo Jošida Masonari

SPOJENE KAZNE

LjUBIŠA Buha izdržava jedinstvenu kaznu od četiri godine i osam meseci, a puna kazna mu ističe sredinom jula. Do sada nije disciplinski kažnjavan u zatvoru. On je inače 29. oktobra prošle godine povukao molbu za uslovni otpust sa obrazloženjem da ga je prevarila uprava zatvora. Prvi uslov za prevremeni otpust Buha ispunjava pošto je odslužio dve trećine kazne, dok drugi uslov zahteva pozitivno mišljenje uprave zatvora.

Buha je uhapšen u novembru 2015. Osuđen je zbog prikrivanja kradenog ferarija, pretnje policajcu i ometanje istrage, kao i zbog vređanja tužioca.