U NASTAVKU suđenja Artemiju Radosavljeviću, nekadašnjem episkopu raško-prizrenskom, danas je pred Višim sudom svedočio Milan Andrić, sekretar u Patrijaršiji. On je bio deo stručne komisije koja je analizirala dokumentaciju, blagajne, kao i stanje na terenu, u vezi sa izvedenim građevinskim radovima u manastirima na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, uz glavnu komisiju te 2011. godine koju su činili episkopi i sveštenici, u potkomisiji s njim, kao pravnim savetnikom bio je Aleksandar Senić. Ovaj službenik u Patrijaršiji, iz finansijskog odeljenja, radio je kao veštak za građevinske poslove.


PROČITAJTE JOŠ: ODNELI RAKIJU, ŠPORET I ALAT: Policija rasvetlila više krađa u Čurugu

- Moj zadatak je bio da analiziram finansije i dokumentaciju Eparhije raško-prizrenske. Dolazili smo u Gračanicu, ništa od papira nisam odneo. Za svaki od objekata sam pravio izveštaj i davao ga Sinodu preko predsednika komisije Amfilohija - objasnio je Andrić.

Današnje suđenje obeležila je i živa rasprava oko potrebe poznavanja crkvenog prava i nadležnosti u slučaju zahteva za nadoknadom štete. Naposletku, svedok je razjasnio da je Sinod taj koji pokreće zahtev, kao i da je potrebna njihova saglasnost koju daju nadležnoj eparhiji i episkopu.

Među optuženima su i Artemijev nekadašnji sekretar Dejan Simeon Vilovski, kome se sudi u odsustvu, odgovorno lice iz preduzeća "Rade Neimar" Predrag Subotički i Jelena Šubarević. Oni se terete za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.