PRIPADNICI MUP, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa BIA i Posebnim odeljenjem Višeg tužilaštva u Beogradu uhapsili su osam osoba iz Lajkovca i okoline, osumnjičenih za više koruptivnih krivičnih dela! Član Opštinskog veća Lajkovca V. K. (60) osumnjičen je za zloupotrebu službenog položaja i trgovinu uticajem. On je pre samo nekoliko dana smenjen sa mesta predsednika Opštinskog odbora SNS, saznaju "Novosti".

V. K. je direktor ovdašnjeg pogona EPS-a "Elmont".

- On je iznenada sredinom prošle sedmice smenjen sa mesta predsednika Opštinskog odbora SNS u Lajkovcu, pa je umesto njega imenovan poverenik - kaže izvor "Novosti". - Pre nekoliko godina postavljen je za direktora lajkovačkog "Elmonta", ogranka "Kolubara Metala", u sastavu EPS-a. Za prvog čoveka lajkovačkih naprednjaka bio je izabran 2014. godine.

Pročitajte još - Srbija u novoj mreži protiv korupcije

Jedan od uhapšenih u ovoj akciji je i predstavnik Građevinske autoprevozničke radnje "Dragan Marković" iz Lajkovca G. B. (44), osumnjičen da je počinio trgovinu uticajem podstrekavanjem i zloupotrebom službenog položaja u pomaganju. Osumnjičeni da su počinili zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom uhapšeni su i Lj. N. (52), odgovorno lice Opštinske uprave, službenici Opštine Lajkovac i članovi Komisije za javne nabavke D. K. (61), M. T. (47), Ž. J. (32), M. P. (37) i B. P. (30). Određeno im je zadržavanje od 48 sati i uz krivičnu prijavu biće privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

- V. K. je tokom marta prošle godine, kako se sumnja, po prethodnom dogovoru sa G. B., uticao na odgovorno lice u Opštinskoj upravi Lj. N., a ona na članove Komisije za javne nabavke, da prihvate skuplju ponudu Građevinske autoprevozničke radnje "Dragan Marković" za kupovinu cevi. Time je Opštini Lajkovac pričinjena šteta od 462.850 dinara - navodi se u saopštenju MUP.


UGOVOR OD ŠEST MILIONA

V. K. i G. B. sumnjiče se da su u istom spornom periodu zloupotrebom službenog položaja, prilikom nabavke kamena, neovlašćeno se dogovorili sa potencijalnim ponuđačima da odustanu od učešća na tenderu. Navodno su na taj način želeli da posao dobije firma "Dragan Marković", sa kojom je i zaključen ugovor vredan oko 6,3 miliona dinara.