Vehabija planirao da pravi bombe?

E. V. N.

ponedeljak, 14. 01. 2019. u 14:09

Вехабија планирао да прави бомбе?

Foto Ilustarcija

U NOVOM PAZARU UHAPŠEN ARMIN A. (21), OSUMNjIČEN ZA NEDOZVOLjENo DRŽANjE I NOŠENjE ORUŽJA. Izjavio da ne priznaje Srbiju, niti bilo koju drugu državu na svetu

PRIPADNICI MUP Srbije i Bezbednosno-informativne agencije uhapsili su Armina A. (21) iz Novog Pazara, za koga se sumnja da je pripadnik vehabijskog pokreta. Kod njega su pronađeni vazdušna puška sa optičkim nišanom, nekoliko noževa, ali i hemikalije za pravljenje eksploziva.

Kako saznajemo, pripadnici policije i operativci BIA pretresli su celu kuću i objekte u novopazarskom naselju Potok, gde mladić živi. Kod osumnjičenog su, navodno, otkrivene i zastave Islamske države (ID), kao i propagandni materijal, literatura i pamfleti terorističke organizacije ID.

Navodno, Armin A. je zatečen na ulici, sa rancem u kom je bila vazdušna puška sa optičkim nišanom. Posle pretresa, Armin je priveden i određeno mu je zadržavanje do 48 sati. Na teret mu se stavlja krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.


Pročitajte još - Uhapšene i bosanske vehabije

- Armin je na saslušanju rekao da ne priznaje Srbiju, niti bilo koju drugu državu, kao ni institucije koje deluju u državnom sistemu. Za sebe je kazao da je veliki vernik, ali da nikada ne bi bio hodža, jer i imami primaju platu od države - rekao nam je izvor iz istrage.

Zasada je nepoznanica šta je Armin planirao sa hemikalijama pronađenim u potkrovlju kuće u kojoj je živeo. Tačnije, još uvek nije poznato da li je on uopšte posedovao znanje i instrumente neophodne da od hemikalija napravi eksploziv, kao i da li je imao nameru to i da uradi. Daljom istragom biće utvrđeno šta je ovaj mladić, zaista, planirao da uradi.

Ono što je poznato jeste da su naše službe za njega odavno imale informacije da pripada radikalnom islamističkom pokretu koji deluje na području Novog Pazara i okolnih gradova i da je bio u vezi sa pojedinim mladićima koji su planirali da idu u Siriju.


NEMA TAČNIH PODATAKA

TAČNE informacije o brojnosti vehabija u Srbiji ne postoje, ali se procenjuje da ih je sve manje. Nekoliko desetina njih je tokom poslednjih godina otišlo na ratište u Siriju, gde su u bombardovanju, pre oko mesec dana, poginuli Novopazarka Emina Plojović (31) i njeno četvoro dece.
Komentari (4)

Митар П.ф.к

14.01.2019. 14:42

Рутинксо испитивање , одмотавање клупка до краја , мрежа јатака , циљеви и амбиције..Онда правац падинска скела , пристојна робија...Па онда нека шеријат просипа по блиском истоку , након робије

Braco

16.01.2019. 20:22

Ne zna se je li imao namjeru da pravi eksploziv sa hemikalijama??? Ma jok. Mislio je da koristi hemikalije za podjubravanje paprika. Salji to na robiju I da odere ledja kopajuci u rudniku. Pa mu onda Alah nece pasti na pamet.